Kork Aprilin beşinden öküzü ayırır eşinden..

Aprilin 5’inde ne olur? Son kış günleri denilen Abrul Beşinde havalar soğur mu?

ÖZEL HABER 20.04.2022 10:11:19 424 0
Kork Aprilin beşinden öküzü ayırır eşinden..

Nisan ayından fırtınalarıyla meşhur altı gün de soğuk yapan korkulu günlerden olup 21-26 Nisan günlerine denk gelir. Nihayet 6 Mayıs Hıdırellez gününe geldiğinde artık tam olarak bahar gelmiş demektir.

Bu atasözü cümlesinin içinde, Hava o kadar soğuk ki bana kork aprilin beşinden öküzü ayırır eşinden sözü bugünlerde aynen yaşayarak görünüyor.

Bu atasözünde Nisan ayının ilk haftasında çift sürmekte olan iki öküzü bile ayıracak kadar soğuk ve fırtınalı hava olacağı anlatılmaktadır.

Aprilin beşinden önce fırtınalı günler olan Cemreler ve Mart Dokuzları gelir. Eskilerin kendilerine has ay, yıl hesabına takvimi 13 gün önden gelirdi. Ayların ismi de başkaydı, kış soğuklarına Zemheri, Şubat ayına gücük ay, Nisan’a da Abrul derlerdi.

13-14 Nisan günlerine rastlayan “Mart Otuzu ”da ‘Mart Dokuzu; dokuzun dokuzu, ya da Mart otuzu sözü ile sayılı günlerden kabul edilir.

18 Nisan’a rastlayan sayılı güne “April Beşi denir. Halk arasında “Kork Aprilin beşin ’den, öküzü ayırır eşinden, hele hele on beşinden” sözleri ile bu günlerin tehlikesi belirtilir.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı