Noel (Christmas); Hazret-i İsa’nın doğum günü olduğu iddia edilerek 25 Aralıkta kutlanan Hıristiyan yortusudur, bayramıdır. Bir kısım Hıristiyanlar ise 6 Ocak’ta kutlamaktadır. Hıristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.

Büyük Kostantin [İstanbul'daki Roma imparatorlarının birincisidir] putperest iken, Hristiyanlığı kabul etmiş ve İstanbul şehrini büyültüp imar etmiş ve Kostantiniyye ismini vermişti. Noel gecesini Hristiyanlığa karıştırıp, bayram ilan eden bu kişidir.

Din düşmanları, Müslümanları aldatmak için, kafirlerin adetlerini, bayramlarını, Müslüman âdeti, Müslümanların Mübarek günü diyerek, bunların gavurluk ve kâfirlik olduğunu örtmeye uğraşıyorlar.

Büyük Kostantin'in Hristiyanlık dinine karıştırdığı Noel gecesini ve Cemşîd'in ortaya çıkardığı Nevruz günü Mecusi bayramını, millî bayram olarak tanıtıyorlar. Müslümanların bu günlerde bayram yapmalarını istiyorlar. Genç ve saf Müslümanlar bunlara aldanmamalıdır.

Bir milleti ayakta tutan, millet yapan onun kendi millî ve manevi değerleridir. Bugün tarihe mal olmuş, unutulmuş milletler, kendi öz değerlerini muhafaza edemedikleri için yok oldular.

Noel gecesi ve devamı olan yılbaşı gecesi, Hristiyanlar gibi bayram yapmak, eğlenmek, çam kesip evi çamla süslemek kâfirlere teşebbüs, benzemek olur. Resulullah efendimiz bir hadis-i şeriflerinde 'Bir kavme benzeyen onlardandır' buyuruyor.

Ayrıca bu günleri haber veren bir başka hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: 'Yemin ederim ki bir zaman gelir siz, Hıristiyan ve Yahudilere öylesine tâbi olursunuz ki, âdetlerinin peşinde, karış karış, onların ardı sıra yürürsünüz. Arşın arşın, saat saat, adım adım onları takip edersiniz. Hatta öyle olur ki, eğer onlar kertenkele deliğine girseler, oranın tehlikeli olduğunu, zehirli olduğunu düşünmeyerek siz de oraya dâhil olursunuz' (İmam Süyûtî)

Hâsıl-ı kelâm, böyle gecelere ayrı bir önem vermemeli, her gece neleri yapıyorsa, bu gecelerde de onları yapmalıdır. Sanki Mübarek geceymiş gibi sohbetler düzenlemekte uygun değildir. Bu gecelerin diğer gecelerden farkı yoktur.

Fakat yılbaşında bir Müslümana mesaj yazıp veya telefonla arayıp, yeni yılın insanlık için, ailesi için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek günah değildir.


NOEL VE YILBAŞI HAKKINDA

Bayram Ali KAVALCI

23.12.2021 09:57:35

13