Kendimizi bildik bileli Türkiye “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde” ve “Karadeniz’de” petrol buldu haberine şahit oluruz!

1990’lı yıllarda ve özellikle 2002’den sonra iktidara gelen Ak Parti iktidarı döneminde “Türkiye petrol ve doğal gaz buldu” haberlerini çok daha fazla duymaya başladık. Hemen hemen her seçim sürecinde bu haberleri duyan Türk Milleti, bu haberlerin içi boş olduğu için o kadar bıkmış usanmıştır ki; son zamanlarda bu tür haberlerle dalga bile geçmeye başlamıştı!

1990’lı yılların ilk yarısında Rize merkezli yakın dostlarımla birlikte “Kaçkar Gazetesi’ni” çıkarmaya başlamıştık.

Yanılmıyorsam Yazı İşleri Müdürlüğümüzü yapan sevgili dostum Sabrı Aslişen; “Karadeniz’de petrol bulundu” haberini yapmamız gerektiğini söylemiş ve bizde çok heyecanlanarak bu haberi yapmıştık. Haberin içeriğini incelediğimizde; Rize’nin Çayeli İlçesinin açıklarında yüksek rezervli petrol bulunduğunu ama bunun çok derinde olduğunu ve çıkartılmasının zaman alacağını öğrenmiştik!

Aradan bir iki sene geçtikten sonra bu konuyu yeniden gündeme getirmiş ve kamuoyunu bilgilendirmek ve yetkilileri uyarmak için 1993 yılında ki bir sayımızda şu manşeti atmıştık; “petrolümüzün akıbeti ne oldu?”

O gün ki heyecanımızı size kelimelerle anlatamam!

Fakat çok kısa süre sonra kamuoyu ile paylaşılan bu haberlerin arkası kesilmiş ve sadece biz değil tüm ülke “Karadeniz’de petrol bulundu” haberini unutmuştu!

Bu uzun girişi yazmamda ki sebep; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Karadeniz’de doğal gaz rezervi buldu” açıklamasına ihtiyatlı yaklaşmaktan çok, bu haberin bende yeniden sevinç dalgası oluşturduğundandır!

Öncelikle şunu kesinlikle ifade edeyim; ”bu habere sevinmeyen, heyecanlanmayan” kişinin akıl sağlığından şüphe ederim!

Cumhurbaşkanımızın müjdeli haberi verir vermez ki tepkimi sosyal medyada şu ifadeyle izah ettim; “Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi…” haberi, Türkiye için bir dönüm noktasıdır!

Karadeniz’de ki bu doğal gaz keşfi hakikatten de ülkemiz için bir dönüm noktası olması en büyük temennimdir. Ülkemiz özellikle enerji konusunda maalesef dışa bağımlı bir ülkedir. Ürettiğimiz katma değerin çoğunu enerjiye harcamaktayız ve ülkemiz bir türlü istediğimiz “ekonomik istikrara” kavuşamamaktadır!

Enerji ihtiyacı tüm dünyanın en büyük sorunu. Bugün bizim coğrafyamızda yaşanan savaşların nedeni de bu enerjidir. Emperyalist ülkeler “Orta Doğu Coğrafyasında “ çıkan petrol ve doğal gaz nedeni ile bu coğrafyayı yüz yıldır kan gölüne çevirmişlerdir.

Türkiye bugün Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bularak tahminlere göre 20 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılama şansına sahip olacaktır. Bu müjde inşallah bu kadarla kalmaz ve Akdeniz’den de yeni müjdeli haberler alırız ve “enerjide dışa bağımlı” durumumuz azalır, paramız cebimizde kalır.

Sondaj gemimiz Fatih tarafından keşfedilen “doğal gaz rezervi” ifade ettiğim gibi Türkiye için yeni yepyeni bir dönemin kapılarını açacaktır.

Ben daha önce yaşadığımız hayal kırıklıklarından dolayı beklentilerimi çok yüksek tutmamaya çalışsam da, yine de sevincimi ve heyecanımı kontrol edemeyerek “uç cümleler” yazabiliyorum!

Bu muhteşem coğrafyanın insanlarının mutlu ve müreffeh bir ülkede yaşamak hakkıdır sonuna kadar! Onun için bizzat Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanının ağzından duyduğu bu müjdeli haber “gerçekten de öte gerçek olmalıdır” diye inanmak istiyorum!

Yeri gelmişken şu hakkı da teslim etmek istiyorum.

Giriş cümlemde yıllar önce “Karadeniz de petrol bulundu” haberi bir yabancı petrol arama şirketinin haberi üzerine yapılmıştı.

Bugün hamd olsun ülkemiz kendi “arama filosu” oluşturarak bu konuda dışa bağımlı olmayı bitirme noktasına gelmiştir.

İşte o sondaj gemilerinden biri olan “Fatih Sondaj Gemisi” Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz keşfederek bu konuda ülkemizin “kara talihini” tarihe gömmüştür.

Bazı konularda kutuplaşma millet olarak enerjimizi iyice tüketmemize sebep oluyor.

Ben âcizane bu yazıyı göz ucuyla da olsa okuyanlarımıza şu tavsiyede bulunmak istiyorum. Hangi siyasi görüşte olursak olalım; emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederek “ülkemizin enerjisini” hiç olmazsa bu konuda “heba etmeyelim!

İnanın bana hiçbir şey kaybetmeyiz, bilakis ülke olarak çok şey kazanırız!

Görüşmek üzere; Allah’a emanet olun…


Millet olarak enerjimizi heba etmeyelim!

Abdurrahman Akın

22.08.2020 10:32:00

126