Yüzyıllardır ayakta kalmayı başardı.

Samistal Yaylasında Osmanlı döneminde kalma değirmen zor doğa koşullarına rağmen hala ayakta kalmaya devam ediyor.

KÜLTÜR 26.10.2022 12:55:07 49 2
Yüzyıllardır ayakta kalmayı başardı.

Çamlıhemşin’in en yüksek yaylalarından 2 bin 500 metre rakımlı Samisatal yaylasında bulunan tarihi Değirmen yıllara meydan okuyarak günümüze kadar ayakta kalmayı başardı.

Yöreye gelen ziyaretçilerin uğrak alanı olan Değirmenini Hemşin ve Çamlıhemşin yöresi yaylacılarının bir zamanlar kullandığı mekan olarak da tarihi özelliğini taşıyor.

OSMANLI DÖNEMİNİN KİTABELERİ BULUNUYOR

Yaylada tamamen doğal taşlardan yapılan içinin ahşap olarak düzenlendiği ve üzerinde oyma Osmanlıca yazılar bulunan Değirmenin yansıra yine Osmanlı döneminden kalma kitabeli binalar bulunuyor ve bunların korunması bölgenin tarihi açısından çok anlamlı olacaktır.

O dönemde çatı malzemesi getirmenin çok zor olduğu şartlarda, değirmenin çatısı yoğun kış şartlarında zarar görmemesi için Sal taşlar yerleştirip üzerine ise toprakla kaplayarak güvenli hale getirildi.

Araştırmacı Yazar Veysel Atacan, “Geçmişte Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerine bağlı köylerden gelen yaylacılar yaylaya çıkarken birlikte götürdükleri mısırları götürerek bu değirmende un haline getirip yiyecek olarak kullanırlardı”dedi.


Anahtar Kelimeler:
Metin Gültan
26.10.2022 13:41:11
Tahtadaki o yazıyı çevirtsenize. Çevirtinde millet öğrensin

Metin Gültan
26.10.2022 14:16:53
Yazıda ustası Abbas Okumuş yazıyor. Tarih ise tam okunmuyor ama muhtemelen 1298 yani 1882 gözüküyor. Çeviri İshak Güven Güvelioğlu Bilgilerinize

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI