Yeşil yol ve Karadeniz bölgesi

Bu önemli proje doğrultusunda yapılacak olan, etkin tanıtım politikalarıyla bölgenin ve 8 ilin markalaştırılması, kültürün korunması ve geliştirilmesi, bölge illerine gelen turist sayısının ve ortalama kalış sürelerinin artırılara

KÜLTÜR 7.05.2014 21:09:19 42 0
Yeşil yol ve Karadeniz bölgesi
Bayram Ali KAVALCI
Hükümet tarafından, Kalkınma Bakanlığı projesi olarak 8 Karadeniz ilini kapsayan Karadeniz’de Yeşil Yolculuk ismiyle başlatılan, Yeşil Yol Projesi hakkında halkımız kendilerini bilgilendirici yazılar yazmamı talep etmektedirler.  Kamuoyunu bu çok önemli proje ile ilgili bilgilendirmek için şimdi yazma fırsatını elde etmiş bulunuyorum.
Kısa adı DOKAP olan, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığını Sayın Ekrem Yüce’nin yürüttüğü Rize, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Samsun ve Artvin illerini kapsayan, “Doğu Karadeniz Turizm Master Planı” çerçevesindeki, “Turizm Yolu” güzergâhının Rize sınırları içinde kalan 289 km.lık kısmında yol yapım çalışmaları devam etmektedir.
DOKAP Turizm Master Planı kapsamında yukarıda isimlerini yazdığım 8 Karadeniz Bölgesi İlini bir bütün olarak ele alan ve turizm merkezlerini birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesinin toplam uzunluğu yaklaşık 2.250 km.den oluşacak. Trabzon, Uzungöl sınırından başlayarak Rize, Fındıklıdan, Artvin, Arhavi ilçesine geçişini sağlayacak olan Yeşil Yol Projesi bölgedeki yaylaları turizm merkezlerine doğu, batı ekseninden birbirine bağlayacak.
Bu çok önemli projeyle, Rize ilimizdeki 11 turizm merkezi ve yaylalar birbirine bağlanırken, vadiler arası geçitler sağlanmış olacak. Bu vadilerin Karadeniz Sahil Yolu’na bağlantılarıyla bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere daha çok alternatif rota sunularak, turistlerin konaklama süresi artacaktır.

Turizm ve konaklama merkezi olarak planlanan İkizdere- Çifte köprü, Çamlıhemşin, Çat, Çamlıhemşin, Gallerdüzü, Ardeşen, Deremezra ve Fındıklı, Gürcüdüzü yaylaları bu proje kapsamında aynı güzergâh üzerinde yer alacaklardır.
Karadeniz Yeşil Yol Projesinde yapılacak işlerde temel prensip olarak doğal yaşam dokusuna zarar vermeden, doğayı tahrip etmeden proje üretmek ve geliştirmek hedeflenmiştir. Böylece, bölgemizin doğal yapısının ve kaynaklarının korunması, tarihi, doğal ve kültürel potansiyelinin harekete geçirilmesi, sürdürülebilir turizm altyapısının ortaya çıkarılması, mekân ve yaşam kalitesinin artırılması planlanmaktadır. Bu önemli proje doğrultusunda yapılacak olan, etkin tanıtım politikalarıyla bölgenin ve 8 ilin markalaştırılması, kültürün korunması ve geliştirilmesi, bölge illerine gelen turist sayısının ve ortalama kalış sürelerinin artırılarak turizm sezonunun genişletilmesi ve bu suretle bölgenin turistik cazibe merkezi haline getirilmesi sağlanmış olacaktır. 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI