Turizm haftasında Rize’de neler yapılabilir!

Gelinen bu aşamada dağ ve yayla turizmi, yayla evi, mağara turizmi, dağ yürüyüşü bisiklet turları, kuş gözlemciliği, heliski, dağ yürüyüşü, kuş gözlemciliği, kamp ve karavan turizmi önem kazandı.

KÜLTÜR 20.04.2016 15:43:07 292 0
Turizm haftasında Rize’de neler yapılabilir!
Ali Akyıldız(Haber Analiz)
Türkiye’de Turizm yolu sadece kıyılardan, deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Saklı cennetleri Karadeniz ve yaylalarını, yerleşim alanlarını, keşfetmek gerekiyor.
Turizm eşsiz cennet köşeleriyle çok çeşitli alternatiflere sahip doğanın bütün hünerlerini cömertçe sunduğu fırtına vadisi, Kaçkar dağları, yaylaları, yerleşim alanlarıyla sal yarışı, helis ki ve dağ yürüyüşü sporları için müthiş olanaklar sunuyor misafirlerine.
Ülkemizin turizm potansiyeli ve her türlü turizm faaliyetlerinin yapılabileceği doğal, tarihi, kültürel ve arkeolojik ve daha sayamayacağımız birçok özelliğe sahip olması bakımından diğer ülkelere göre daha iyi durumda görünüyor.

Bölgemiz bütün dünyada kıyı turizminin yanında otantik, tarihsel, kültürel, doğal ve yaşamsal özellikleriyle ön plana çıkmaya başlayan Kaçkar dağları, fırtına vadisi, yayla ve yerleşim alanlarıyla, günümüzde deniz kum, güneş üçlüsü üzerine kurgulanan turizm faaliyetlerinin dışında dağ, yayla ve alternatif turizm faaliyetlerinin rahatça yapılabileceği çok çeşitli olanaklar sunuyor.
Gelinen bu aşamada dağ ve yayla turizmi, yayla evi, mağara turizmi, dağ yürüyüşü bisiklet turları, kuş gözlemciliği, heliski, dağ yürüyüşü, kuş gözlemciliği, kamp ve karavan turizmi önem kazandı.
Hatta ufak çaplı bir kış olimpiyatı bile ileriki yıllarda yapabiliriz. Bu modelden de anlaşılacağı gibi deniz, kum ve güneş üçlüsünün üzerine kurgulanmış turizm faaliyetlerinin dışında yöremizde birçok turizm olanağının olduğunu görmeliyiz. Bu değerleri korumalı, geliştirmeli ve geleceğe taşımalıyız.
Bu avantajlar önemli, fakat daha da önemlisi insanları bu bölgeye çekecek ve bu yöreyi daha cazip hale getirecek altyapı, otel, yetişmiş ve donanımlı insan gücü ve diğer yatırımları yörenin doğal yapısını bozmadan yöresel mimariye uygun şekilde dizayn etmeliyiz.
Kar kalınlığının yeterli düzeyde olması, kış sporları ve kış turizmi için zengin olanaklar sunuyor ziyaretçilerine.
Bu yöreyi kayak merkezi yapmak bu açıdan bakıldığında zor olmasa gerek.
Bu saklı cennetlerin bulunduğu yöremizin turizm potansiyelini kullanmamız gerektiğini düşünüyorum,

Bölgemizde, yöremizde hem iç, hem de dış turizme hitap edecek potansiyel doğal, tarihi, kültürel ve arkeolojik açıdan bakıldığında fazlasıyla mevcuttur, bize düşen bu güzellikleri korumak, geliştirmek geleceğe taşımak ve dünya turizm pazarına çıkarmaktır. Doğal mimari ve yaşamın bir arada olduğu doğayla tarihin buluştuğu, ortaçağ kaleleriyle, coşkun akan dere ve şelaleleriyle kemer köprüleriyle buzul gölleriyle, endemik bitki türleriyle, fauna ve florasıyla, binlerce canlıya sığınak olan ormanları ve dereleriyle tarihi, doğal ve kültürel varlıklarıyla, bulutlarla arkadaş olmuş, yüksek yayla ve yerleşim alanlarıyla, yöresel mutfak kültürü ve yerel yemekleriyle en önemlisi güler yüzlü, misafirperveri ve yardımsever insanlarıyla fazlasıyla mevcuttur.

Eğer bu güzellikleri ve olanakları organize olarak iç ve dış turizm pazarına sunabilirsek, turizmin ana oyuncuları Akdeniz ve ege sahillerine hatta İstanbul’a gelen turist sayısının yüzde yirmi beşi kadar yani yaklaşık olarak dört veya beş milyon turisti yöremize çekebilir.
Dört beş milyar avro gelir, ve binlerce gencimize iş olanağı sağlar, ekonomik canlanmayı bölgemize kazandırabiliriz.
Bütün değerlerimizi ön plana çıkarıp dünya turizmi pazarına sunabilirsek yukarda saydığımız rakamlara ulaşmak zor olmayacaktır.
Turizm rehber kitaplarına girmemiş ve keşfedilmeyi bekleyen birçok cennet köşeleriyle yöremize, yaylalarımıza daha fazla ilgi gösterip, daha fazla yatırım yapabilirsek ve bu güzellikleri tanıtabilir, koruyabilir ve geliştirebilirsek, geleceğe taşıyabilirsek ülkemiz, yöremiz, bölgemiz dünya turizm pastasından daha fazla pay alacak ve ülkemiz ekonomisine milyarlarca dolarlık döviz girdisi kazandırmış olacağız,

 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı