ŞİMŞİR AĞAÇLARI İNCELENMEYE ALINDI.

Çamlıhemşin ÇAT yöresinde yüzyıllardır doğa dokusu ile iç içe olan ŞİMŞİRLER kurumaya başladı.

KÜLTÜR 7.06.2013 13:48:48 22 1
ŞİMŞİR AĞAÇLARI İNCELENMEYE ALINDI.



Çamlıhemşin ÇAT yöresinde yüzyıllardır doğa dokusu ile iç içe olan ŞİMŞİR’LER kurumaya başladı.


Ekosistemde dengeleri muhafaza eden endemik her tür kendi uzmanlık alanında akademik çevrelerce incelenmeye alınıyor. Hastalık sonucu yok olmaya başlayan Fırtına havzasındaki ŞİMŞİR’ ler Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunlarını Araştırma Derneğince de incelenmeye başladı. Bu konuda
Rize (fırtına) şimşirlerinin tanıtımı ve korunması projesi teknik çalıştay ve danışma toplantısı yapıldı alınan kararlar gereği de uygulama safhasına başlandı.


Başkan Demirtaş RİZE (fırtına) şimşirleri tanıtımı ve korunması projesi ile ilgili alınan kararları açıkladı.
1. 2013 ve sonrası gen koruma ormanında ex-situ koruma için gerekli çalışmaların yapılması (klon parkı, tohum bahçesi, tohum saklanması vb).
2. Bölge şimşirlerindeki mantar hastalıklarının tespiti ve yaygınlığının belirlenmesi, hastalıktan korunma için önerilerin belirlenmesi, bu hastalıkların Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yayılma şekillerinin açık şekilde belirlenmesi ve önerilerin geliştirilmesi (2013-2014).
3. Bölgedeki şimşir orman ekosistemlerinin öğelerinin belirlenmesi ve bu ekosistemlerin tanıtılması (2014 ve sonrası).
4. Kısa dönemde, bölgedeki şimşir birey ve topluluklarının bulunduğu orman ekosistemlerinin tabiatı koruma alanı ilan edilmesi için gerekli bilimsel altlıkların oluşturulması ve DKMPGM sunulması (2013 ve sonrası).
5. Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda ekosistem tabanlı fonksiyonel amenajman planı hazırlanması ve şimşirlere özel önem verilmesinin önerilmesi (2013 ve sonrası).
6. Bölgede anıt şimşir ve diğer ağaçların belirlenmesi ve tescil işlemlerinin başlatılması (2013 ve sonrası).
7. Şimşir konulu bilimsel ve kültürel araştırmaların yapılması için üniversite ve araştırma enstitülerine duyuru yapılması (2013 ve sonrası).
8. Uzun dönemde, bölgenin Kaçkar Dağları Milli Parkı’yla birlikte biyosfer rezervi veya dünya miras alanı olarak ilan edilmesi için gerekli adaylık dosyalarının hazırlanması (UNESCO tarafından yapılan çalıştaylarda Kaçkar Dağları Milli Parkı ve çevresi dünya miras alanı ve biyosfer rezervi ulusal aday listelerinde yer almıştır) (2014 ve sonrası).
9. Bölgedeki şimşir birey ve topluluklarının bulunduğu orman ekosistemlerinin korunmasında köy tüzel kişiliklerinin katkısının alınması ve köylülerin bu korumadan ekonomik kazanç sağlaması için önerilerin geliştirilmesi (2013 ve sonrası).
10. Bölgenin etkin korunması ve tanıtımı amacıyla ilgili gönüllü kuruluşların özendirilmesi, desteklenmesi.
11. Rize Üniversitesi’nde Kaçkar Dağları ve şimşir ekosistemleri konularını çalışacak bir merkez kurulmasının önerilmesi. Ne karar verildi.
 

Anahtar Kelimeler:
sami arslanoğlu
14.11.2015 21:41:48
düzce aydınpınar köyndederekenarındablunanşimşirlerimiz 2015 debusensonbaharda kurudular .

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI