Rize Mandalina Çeşitleri Tescillendi

RTEÜ 'ye bağlı Pazar Ziraat Fakültesi, 95 yıldır Rize ilimizde yetiştirilen Satsuma mandalinasının (Rize Mandalinası) 9 çeşidini tescil ettirdi.

KÜLTÜR 30.03.2023 09:46:50 156 0
Rize Mandalina Çeşitleri Tescillendi

1924 yılında Uzakdoğu'dan getirilerek Rize'de dikimi yapılan, tadı ve kokusu ile kendisini diğer mandalina gruplarından ayıran ve ihracatta bir numara olan satsuma mandalinası üzerinde 2013 yılında Pazar Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı yürütücülüğünde başlatılan çalışmalar başarı ile tamamlanarak 27 Mart 2023 tarihinde 9 yeni mandalina çeşidi tescil ettirildi.

İSİMLERİ BELLİ OLDU

Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunalar söylendi.; 'Yeni çeşitlerimiz Türkiye Meyve ve Çeşit Listesine, “RTEÜ Yıldızı, Rizem, Pazarın Yıldızı, Senem, İyiderem, Derepazarım, Kuzey Yıldızı, Erten (Ali Rıza) ve Derin (Zihni) isimleri ile üniversitemiz adına kaydedildi.'

Seleksiyon ıslah metodu ile geliştirilen yeni çeşitlerimiz; yüksek verim ve kalite kriterlerine sahip olup, üç tanesi geç, üç tanesi erken ve üç tanesi de orta mevsimde olgunlaşmaktadır.ifadelerinin yer aldığı bilgilendirmede ; Doç Dr.Yazıcı, Satsuma (Rize) mandalinasının Türkiye'nin en çok ihraç ettiği mandalina çeşidi olduğunu belirterek, “ Farklı dönemlerde olgunlaşan mandarin çeşitlerimiz ile Türkiye’de mandarin yetiştirme dönemi 4 ay uzatılabilecek.” dedi.

Yazıcı, 'Yeni çeşitlerin sadece bölgemiz için değil Türkiye mandalina yetiştiriciliğine de büyük katkılar sağlayacağını, ayrıca fidan üreticilerinin çeşitlerimizi üretmek için üretim izni istediklerini ifade eden Yazıcı, yeni çeşitlerin ticarete konu olabilmesi için de çalışmalara başladıklarını söyledi.'

Doç. Dr. Keziban Yazıcı: “Seleksiyon çalışmaları oldukça zor, çok uzun süren ve çok iyi planlanması gereken, önemli imkânlara sahip olunmasını gerektiren çalışmalardır. Bu çalışmaların başarılı bir şekilde tamamlanması; Üniversitemiz BAP Birimi başta olmak üzere, projemize arazi çalışmalarında destek veren Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile projemizin çöğür yetiştirme, aşılama ve fidan yetiştiriciliği aşamalarında tesislerini kullandığımız Çakmak Fidancılık, ayrıca talep ettiğimiz arazi desteğini veren ÇAYKUR’un değerli katkıları ile olmuştur. Bu proje ile bölgede ilgili tüm kurum ve kuruluşlar Rize mandalinasına sahip çıkmış, iş birliği içerisinde çok güzel sonuçlar elde edilmiştir.” diye konuştu.

Çalışmayı başarı ile tamamlayan Ziraat Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı ve proje ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI