Rahmete anıyoruz

Şair, yazar, düşünür Necip Fazıl Kısakürek'in bu dünyadan ayrılışının 31. yılı. 26 Mayıs 1904'te İstanbul'da doğan Necip Fazıl, 25 Mayıs 1983'te 79 yaşında iken yine İstanbul'da vefat etmiştir.

KÜLTÜR 25.05.2014 14:45:54 29 0
Rahmete anıyoruz
Necip Fazıl Kısakürek, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının ve düşünce hayatının çok yönlü, çok özel, yaşamı ve eserleriyle derin izler bırakan simalarından biridir.

Necip Fazıl; şairliği, yazarlığı, Türkçeye egemenliği tartışma üstü olan; ama fikirleriyle, polemikleriyle, hitabeleriyle, dini ve siyasi tavır alışlarıyla fırtınalar estiren; entelektüel camiada büyük tartışmalara neden olan bir şahsiyettir.

BİR EDEBİYAT ADAMI

Necip Fazıl Kısakürek'in şiirdeki üstün yeteneği ve özgünlüğü ilgili çevrelerde ilk şiirlerinin yayımlanmasıyla birlikte kabul görmüş, edebiyat otoritelerinden büyük övgüler ve hep tam puan almıştır. Zengin, güçlü ve yalın bir Türkçeyle üsluplaştırdığı nesirleri de yine teknik olarak aynı kabule mazhardır. Necip Fazıl, ne konuşursa ne yazarsa onu en güzel Türkçeyle ifade etmeyi şiar edinmiş bir edebiyat adamıdır.

BENZERSİZ BİR ADAM

1930'lardan başlayarak değişik gazetelerde ömrünün sonuna kadar günlük yazılar yazmıştır. Sanat, edebiyat, din, tarih, toplum ve politika üzerine fikirlerini çok net olarak bu yazılarda dile getirmiştir. Bu yazılar, ideolojik tutum alışlara göre farklı değerlendirmelere tabi tutulsa da dil, imla, ifade, açıklık ve vecizlik yönünden Türkçenin en güzel metinleridir. Sözgelişi 'Türk Edebiyatından Unutulmayan Yazılar' adlı kitabımıza aldığımız 'Hürriyete Esaret' ve 'Makine' başlıklı yazıları, onun ele aldığı herhangi bir konuyu ne kadar farklı, ne kadar benzersiz, ezberleri ne ölçüde bozarak işleyebildiğinin somut örneklerindendir.

DEFALARCA HAPİS YATTI

Fikir sahasına da uzandığı ve kendi deyişiyle 'sosyal mücadele'ye atıldığı 1943′den ölümüne kadar, 'anlaşılmadan benimsenmek' ile 'tanınmadan dışlanmak' arasına sıkışan bir yalnızlık kesitinde yaşarken, her iktidar döneminde suçlandı, sorgulandı, yargılandı ve defalarca hapis yattı.


1960 ihtilali öncesinde, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının toplamı 101 yıla ulaştı. Ağaç (1936) ve Büyük Doğu (1943-1978) dergilerini çıkardı. Çeşitli gazetelerde 'önsezi'leriyle de ünlü fıkra ve başmakaleler kaleme aldı.
haber7

 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI