KİTAP OKUMUYORUZ.

KİTAP OKUMUYORUZ.

KÜLTÜR 27.10.2014 09:42:04 28 0
KİTAP OKUMUYORUZ.
Abdullah UZUN
26 ilde 6 bin 212 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmasa ilginç sonuçlar tespit edildi.
Türkiye’de 4 kişiden birinin kitap okuma alışkanlığı var. Halkın yüzde 31.32’si hiç kitap okumuyor. Ülkemizde yılda ortalama 7,2 kitap okunuyor.7 ile 14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap, yaşamını büyük şehirlerde geçirenler yılda ortalama 7,7 kitap okuyor.
Okuyucuların çoğu için kitap okuma süresi bir seferde 30 dakikayı geçmiyor.
Türk halkı yılda ortalama 7 kitap okuyor. Okurların çoğu macera romanlarını tercih ediyor. İstanbullu okurlar Aşk Romanlarını seçiyor. Güneydoğuda psikolojik kitaplar daha fazla tercih ediliyor. En çok okunan basılı materyal kitap bunu yüzde 34.45 ile Gazete izliyor. Türk halkı en çok Edebiyat kategorisinde yer alan kitapları seviyor. Okurların çoğu Romanı tercih ediyor. İkinci sırada Öykü yer alıyor. Ülke genelinden okurların çoğu macera kitapları seviyor.
İstanbul’da yaşayanları çoğu Aşk, Ankara ve İzmir ise macera okuyor. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt gibi Güneydoğu illerimizde Psikolojik temalı kitaplar ilk sırada yer tutuyor. Bu okuyucuların 15.79’u beğendiği yazarları takip ettiğini söylüyor.
Düzenli takip edilen yazarlar arasında Ömer Seyfettin, Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Reşat Nuri Gültekin ve Dostoyevski yer alıyor.
Halkın yüzde 88.79’u Kütüphanelerden faydalanıyor. Yüzde 12.01’i ise bilgi ihtiyacını İnternetten karşılıyor.
Türk halkının çoğu boş zamanlarda Televizyon izliyor.
Türkiye’de 95 bin kişiye bir Kütüphane ve 65 kişiye bir kıraathane düşüyor.
Türkiye kütüphanelerinde bulunan kitap sayısı, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok düşük kalıyor.
80 milyon nüfuslu Almanya'nın kütüphanelerinde 150 milyon kitap bulunurken,76 milyonluk ülkemizde sadece 13 milyon kitap bulunmaktadır.
Uluslar arası kütüphaneler Federasyonu (FLA) standartlarına göre Türkiye’deki Halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitabın bulunması gerekiyor.5 milyonluk Finlandiya’da 1202 kütüphane bulunurken, Türkiye’de bu rakam sadece 1434 dur.
Yine (IFLA) standartlarına göre bir ülkede ortalama 10 kişiye bir kütüphanenin hizmet vermesi gerekirken, Türkiye’de bu rakam 70 bin kişiye bir kütüphane şeklinde, Finlandiya’da kütüphaneci sayısı 1500 iken, Türkiye’de bu sayı 295,Halk kütüphanesi rakamlarında da Avrupa'nın gerisindeyiz.
2000 yılı verilerine göre, Almanya’da 11.332 Fransa’da 4 bin sekiz, İngiltere’de 4.937 ve İspanya’da 5.209 Halk kütüphanesi var.
Dünyanın en büyük kütüphanesi ABD Kongre Kütüphanesi (Library of Conrerss),ABD’nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan Kongre Kütüphanesi Washington, D.C.de bulunmaktadır. Ayrıca AB D’de yer alan en eski federal kültür yapısıdır. Koleksiyonunda 470 dilde, 29 milyondan fazla kitap ve diğer yayınlar,58 milyon el yazması, içlerinde Gutenberg incilinin de bulunduğu kuzey Amerika'nın en büyük nadir kitap koleksiyonudur. Bir milyon üzerinde Hükümet belgesi, son üç yüz yılda, dünyada yayınlanmış 1 milyon gazete sayısı,33.000 ciltlenmiş gazete,500.000 mikrofilm,6000’in üzerin karikatür dergisi, dünyanın en büyük Hukuki belgeleri koleksiyonu, filmler,4,8 milyon harita, müzik notaları ve 2,7 milyar işitsel kayıt bulunur.
Tabloya baktığımızda ülkemiz kitap okuma,belge bulundurma bakımından oldukça gerilerde bulunmaktadır.İdarecilerimizin bu ciddi konuyu ele alarak değerlendirmesini bekliyoruz. 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI