4 Gözlü Köprünün bilinen tarihi

Pazar ilçesi tarihi mekânlarıyla Rize il ve ilçelerinden daha çok ön plana çıkmaktadır. İlçede Kız Kulesi,4 gözlü Kemer köprü, Ciha Kalesi ve buna bağlı birçok kemer köprüler, konaklar mahalle ve köylerde yer almaktadır.

KÜLTÜR 24.02.2021 13:51:26 378 0
4 Gözlü Köprünün bilinen tarihi

PAZAR-Pazar ilçesi tarihi mekânlarıyla Rize il ve ilçelerinden daha çok ön plana çıkmaktadır. İlçede Kız Kulesi,4 gözlü Kemer köprü, Ciha Kalesi ve buna bağlı birçok kemer köprüler, konaklar mahalle ve köylerde yer almaktadır.

Bazılarının yapılış tarihleri bilinmiyor. Rivayetlerle kendilerine tarih oluşturuyorlar. Bazılarının da tarihleri biliniyor.

Son günlerde çokça sorulan Hemşin yolu üzerinde Baltalar mevkiinde bulunan 4 gözlü kemer köprü hakkında bilgiler için Araştırmacı-Yazar Murat Ümit Hiçyılmaz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

'Bu köprüyü Baltalar sülalesi şahsi olarak yaptırmış. Eski at arabası yolu sağdan Hemşin’e doğru çıkıyordu. Kendi mahallelerine mecburi olarak bu köprüyü yaptırmışlar.”

Hiçyılmaz, O bölge çok geniş olduğu için mecburen üç kolon üzerine oturtmuşlar ve böylece Köprü dört kemerli olmuştur” dedi.

Bu haliyle köprü, yöredeki tek örnektir diyen, Murat Ümit Hiçyılmaz, Bu köprünün kitabesi ne yazık ki yok,ama takriben 1850-1860 yılları arasında yaptırmışlardır. Esat Balta’nın dedesi,Ziya’nın dedesi İsmail Ağa yaptırmıştır. Bu şahsi köprü için bir teneke altın harcadığı rivayet edilir. Köprünün ustabaşı Başköy’den Kuduloglu Usta Osman’dır “diye konuştu


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI