130 BİN KİŞİ KATILDI

Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN: “Gastro Rize’yi Türkiye’nin en görkemli gastronomi festivaline dönüştüren herkese çok teşekkür ediyorum. Rize enfes, lezzetler nefis. Biz bunu biliyoruz. Herkes bilecek.”

KÜLTÜR 3.09.2022 11:07:16 43 0
130 BİN KİŞİ KATILDI

Festivalin son iki gününde Sahil Otopark; kültür ve lezzet standları, fotoğraf sergisi, çocuk oyun alanları ve konserlerle gün boyu eğlenceli anlara sahne oldu.

GASTRO RİZE 2 TAMAMLANDI

Rize'nin doğası, kültürü ve yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı GastroRize 2. Ulusal Rize Gastronomi Günleri, 28 Ağustos Pazar akşamı Sahil Otoparkı’ndaki Resul Dindar konseriyle tamamlandı. Dolu dolu 4 gün süren festivale 130 bini aşkın katılım gerçekleşti. Festivalin son iki gününde Sahil Otopark; kültür ve lezzet standları, fotoğraf sergisi, çocuk oyun alanları ve konserlerle gün boyu eğlenceli anlara sahne oldu. Festivalin alan etkinlikleri, Rize Valisi Kemal ÇEBER, Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf YILMAZ'ın yanı sıra RTEÜ Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal ERDOGAN, protokol üyeleri ve binlerce vatandaşın katılımıyla başladı.

Etkinlik alanında Yemek Danışmanı ve TV Programcısı Elif KORKMAZEL, NG Hotels Gastronomi Direktörü Rafet İNCE, Muutto Sahibi ve Şefi Umut KARAKUŞ, Fireroom Sahibi ve Şefi Hazer AMANİ, Şef ve TV Programcısı Türev ULUDAĞ; Rize mutfağına özgü ürünlerle workshoplar yaptı.

Gün boyu müziğin hiç durmadığı alanda; İkizler DJ performansı, Usame İsmail, Murat Köse, Grup Koliva ve Resul Dindar konserleriyle Karadeniz rüzgarını festivale taşıdı.

RİZE’NİN LEZZET GEÇİDİ

GastroRize 2. Ulusal Rize Gastronomi Tanıtım Günleri kapsamında Rize’nin ünlü restoranı ve pastaneleri, ünlü ustaları, otel şefleri ve yöresel yemekler yapan kadınlarıyla Rize gastronomi şöleni sunuldu. Lahana Sarması, mısır ekmeği, hamsi koli, etli kuru fasulye, hamsi tava, turşu kavurması, balık buğlama ve daha nice Rize geleneksel mutfağının lezzetleri standları süsledi. Geleneksel ve moderni buluşturan lezzet standları ön plana çıktı. Rize mutfağının yeni nesil uyarlamalarla geliştirileceğinin vurgusunu yapan Rizeli şefler; mısır unlu laz baklavası, köri soslu mezgit dolgulu fırın palamut, balık topları, hamsili tartolet, hamsi kebabı, hamsili içli köfte ve hamsi burger gibi yenilikçi yemeklerini ikram etti.

Rize’nin lezzetleri, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Festival boyunca Rize’nin tatlıları da ilgi odağıydı. Laz böreği, sütlaç, Rize pepeçurası, fındıklı baklava, kabak tatlısı, enişte lokumu gibi Rize’nin geleneksel tatlıları ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Yemekler de olduğu gibi tatlılarda da yenilikçi tarifler ön plana çıktı. Yaban mersini olarak da bilinen Rize likapasıyla yapılan sütlü tatlılar, kadayıflar, enişte lokumları, dondurmalar ve coğrafi işaret tescilli Ayder Balıyla yapılan helva da büyük beğeni topladı. Yöresel lezzetlerin yanı sıra Rize’nin asırlardan bu yana taşınan el sanatları da standlarda yerini aldı. Ahşap işlemeler, sepetler, Hemşin çorapları, cam sanatı, hasır örgüler onlarca çeşit el sanatı övgüyle karşılandı. Ziyaretçiler sanatkarlarından sanatlarının inceliklerini keşfetme fırsatı buldu.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI