Yaylalarda Namazgâhlar kaderine terk edildi.

Yaylalarda Namazgâhlar kaderine terk edildi.

KULTUR-SANAT 16.07.2020 17:30:30 201 0
Yaylalarda Namazgâhlar kaderine terk edildi.

ÇAMLIHEMŞİN-Çamlıhemşin’e bağlı Elevit(1900 rakım), Tirovit(2600 rakım), Hacivanak(2550 rakım) Yaylalarında bulunan tarihi “NAMAZGÂHLAR “kaderine terk edildi.

Rize ili Çamlıhemşin İlçesinde tarihi ve kültürel mirasımızın önemli değerleri içinde yer aldığına inandığımız ELEVİT-TİROVİT-HACİVANAK yaylalarında yöre halkının imece usulü ile yaptığı, dini vecibelerini yerine getirmek için yaz aylarında yayla zamanı kullandıkları namazgahlar, bugün kaderine terk edilmiş, unutulmaya yüz tutmuş, bakımsız kullanılmayacak durumda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ayrıca amacı dışında kullanılması üzerine Çamlıhemşin’e bağlı Şenköy (Omokta) köyünden tarihi Şenköy caminin onarılmasında emeği geçen, yöredeki tarihi değerlere sahip çıkılarak yaşanmışlıkların günümüze taşınmasına ön ayak olan eğitimci-idareci Talat Günday’ın, ilgili makamlar nezdinde yaptığı girişimler sonuçsuz kaldı.

Buna son derece üzülen ve hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Pazarspor As Başkanı, İstanbul’da özel bir Anadolu lisesinde Müdürlük yapan Talat Günday, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

Öncelikle Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne 2018 yılında Namazgahların fotoğraflarını da ekleyerek yazı yazdım. Yazımı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne havale ettiler. Gelen yazı üzerine hayretler içinde kaldım. Bana “Kurul Müdürlüğünün arşiv kayıtlarının tetkiki sonucunda Rize ili Çamlıhemşin İlçesi’nde Elevit, Tirovit ve Hacivanak yaylalarında tespit ve tescili yapılmış namazgah bulunmadığı, söz konusu alanda bulunduğu belirtilen namazgahların tam yerlerinin (ada, parsel ve koordinat bilgileri) Kurul Müdürlüğüne bildirilmesinden sonra, anılan namazgâhların tespit ve tesciline çalışmalara başlanacağı belirtilmiştir”

Talebinin kaderine terk edilmiş namazgâhlara sahip çıkılarak terk edilmesinin önüne geçmek. Korumaya almak olduğunu dile getiren Günday, “Yöre insanı olarak bizler miras bırakılan tarihi değerlerimize sahip çıkmak, kültürümüzü yaşatmak, yaşanmışlıkları gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğu içinde talebimi dile getirmeye çalıştım. Bundan sonrası ilgili kurum ve kuruluşları ilgilendirmektedir” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı