Tarihçi Rıdvan Şükür, Şiraz’da Kaşkay Türklerine misafir oldu

Tarihçi Rıdvan Şükür, Türk dilini ve kültürünü Anadolu Türkü ile hemen hemen aynı derecede yaşayan Kaşkay Türkleri ile anlaşma ve kaynaşmada sorunu yaşamadığını söyledi.

KULTUR-SANAT 23.05.2022 09:28:53 250 0
Tarihçi Rıdvan Şükür, Şiraz’da Kaşkay Türklerine misafir oldu

Şiraz’da Kaşkay Türk köyünde Ali Kaşkayi’nin misafiri tarihçi Şükür, konargöçer yaşam tarzı ve günlük uğraşılarının Anadolu Yörük kültürü ile hemen hemen aynı özellikleri taşıdığını söyledi. 

Ali Kaşkayi,  Kaşkay Türklerinin günlük yaşamları ve edebiyatları hakkında Şükür’e özel bilgiler vererek kütüphanesinde misafir etti.  Kaşkay yemeklerinden oluşan sofrada Şükür’e ikramlarda bulundu.   

İran’da Şiraz çevresinde bir kısmı hala göçebe olarak yaşayan, geçimlerini Şiraz yaylalarında hayvancılık yaparak sağlayan Türk topluluğunun erkeleri güzel ata binmeleriyle meşhur.  Kadınları ise güzel halı dokumalarıyla İran’da ün salmış durumdalar. Dokudukları halılarda kendi yetiştirdikleri koyunların yünlerini kullanıyorlar. Yünleri doğal yöntemler ve malzemeler kullanarak boyamaya günümüzde de devam ediyorlar.  

Kaşkay Türkleri; Güney Azerbaycan Türklerinden sonra en kalabalık Türk topluluğu olarak biliniyor ve İran’ın Güneyinde Fars bölgesinde yaşamlarına devam ediyorlar. Kıl çadırlar, Kaşkay Türklerinin yayla yaşamlarının vazgeçilmezi olarak günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. 


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI