Tarihçi Rıdvan Şükür, 1930 Milli sanayi sergisini kitaplaştırdı

Tarihçi Rıdvan Şükür, yayınladığı sekizinci kitabında konu olarak ilk kez Ankara’da 1930 düzenlenen Milli sanayi sergisini ele aldı.

KULTUR-SANAT 27.12.2022 10:30:32 1070 0
Tarihçi Rıdvan Şükür, 1930 Milli sanayi sergisini kitaplaştırdı

1930 yılının Nisan ayında Ankara’da düzenlenen Millî Sanayi Sergisi, ülke içinde üretim yapan birçok sanayi kuruluşunu bir araya getirmiş, onlara ürettikleri malları, bir arada toplu olarak sergileme şansı vermişti. Şükür, bu çalışması ile 1930 yılındaki Türk sanayisine ışık tutmak istediğini belirtti.

Şükür yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Türkiye Sanayileşmek Mecburiyetindedir” düşüncesi düzenlenen Millî Sanayi Sergisi’nin halka vermek istediği mesajların en önemlisi olmuştu.

O günlerde yeni kurulan Millî İktisat ve Tasarruf Cemiyeti’nin Ankara’da büyük gayretler sonucunda gerçekleştirdiği bu sergi, daha sonra düzenlenenlere rehberlik etmiştir. Karşılaşılan zorluklara rağmen açılan Sanayi Sergisi, o dönemin Türk sanayisine ışık tutması açısından çok önemlidir.

İlk defa açılan Millî Sanayi Sergisi 15 gün açık kalmış ve sergiyi gezen Ankaralılar, yerli üretim mallarına yoğun ilgi göstermiş ve neredeyse ihtiyaç duyduğu birçok ürünü bu sergiden satın almıştı.'

Ayrıca, Millî Sanayi Kataloğunda 1930 yılında ülkenin dört bir yanında faaliyet gösteren ve günümüzde unutulan irili ufaklı birçok firma; sanayi dalı ve il tasnifine göre yer almakta.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI