Çok farklı bir etkinliğe imza attılar.

Sönmeye yüz tutan geleneksel oyunlarımızı tekrar hatırlamak, teknoloji bağımlılığına dur demek için Aktepe Ortaokulu’nda Limxona(eğrelti), etkinliği düzenlendi.

KULTUR-SANAT 17.06.2022 13:43:16 168 2
Çok farklı bir etkinliğe imza attılar.

Sönmeye yüz tutan geleneksel oyunlarımızı tekrar hatırlamak, teknoloji bağımlılığına dur demek için Rizen'nin Pazar İlçesine bağlı Aktepe Ortaokulu’nda Limxona(eğrelti), etkinliği düzenlendi.

Okul Müdürü Sefer Yazıcı; Limxo-Fest etkinliğimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu Aktepe İlk ve Ortaokulu ailesi olarak yaşıyoruz” dedi.

Yazıcı, Bir kültür eğrelti otu Karadeniz'de... ve biz ona limxona diyoruz.Bir ekip olmanın haklı gururuyla tüm öğretmen, idareci, İŞKUR çalışanlarıyla kardeşlik iklimiyle birçok faaliyeti alnımızın akıyla tamamladık. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Müdür Sefer Yazıcı, Bugünkü etkinliğimize gelerek bizleri onurlandıran, belediye başkanımız Sayın Ahmet Basa'ya, il genel meclisi üyesi Recep Üst'e, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ekrem Kılıç'a, Adalet Kalkınma partisi ilçe başkanı Adem Yıldız'a Minibüsçüler Kooperatifi başkanı İbrahim Benkli'ye Taşlıdere Çaykur Çay Fabrikası müdürü Mustafa Üst'e Eğitim-Bir-Sen şube başkanı Seyfettin Afacanlar'a başkan yardımcısı Ömer Uzun'a, Pazarspor Kulüp Başkan yardımcısı Hilmi Baltacı'ya, İş İnsanı Osman Çatan'a, idareci arkadaşlarıma, tüm veli, öğrenci ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum”dedi.

ETKİNLİKTE NELER YAPILDI

Limxona ! Çay bohçalarına örtü.

Güneşten korur.

Limxona geçmişe uzanan bir merdiven

Limxona bardiye kaynak

Limxona ahırda döşek

Limxona bostana destek

Limxona çocuklara eğlence

Limxona tahtalı arabaya gres yağı

Bilonsa (Limbosa) boğaza kolye

NEDEN BU ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİK?

Yaptıkları farklı etkinliklerle Pazar ilçesinde gündeme gelen Aktepe Ortaoklu Müdürü Sefer Yazıcı bu kez neden böyle bir etkinliğe öncülük yaptıklarını şöyle dile getirdi.

AMACIMIZ TEKNOLOJİK BAĞIMLILIĞA DUR DEMEKTİR.

“Amacımız sönmeye yüz tutan geleneksel oyunlarımızı tekrar hatırlamak teknoloji bağımlılığına dur demek istiyoruz. Biliyorum; efendim “çay bahçesinde limhona az çektirmedi” bize diyorsunuz dur. Limhona etkinliğimiz köye dönüşün aslında öze dönüşün nişanesi. Geçen hafta burada Tübitak etkinliğini çok güzel bir şekilde gerçekleştirdik. Bugün ise zor bir işe talip olduk. Kuralını belirlediğimiz, fakat yarışmadan ziyade eğlenmeyi ve geçmişe pencere açmayı hedefledik, ondan işimiz çok ama çok zor. Şairin ifadesiyle tohum saçmak muradımız. Emin olun çok heyecanlıyım.”

BİZİMDE LİMHON AĞAMIZ OLSUN?

Müdür Sefer Yazıcı, “Sosyal medyada paylaşım yaptığım zaman boğazlı köyünden lise arkadaşım çam sakızı çoban armağanı diyerek çocuklara hediye almam için bir miktar para gönderince eskiye özlemin ne denli hararetli olduğunu bir kez daha anladım. Bugün büyük bir beklenti içinde olmamanızı özellikle istirham ediyorum. Köy okulu olarak bu organizasyonu dört başı mamur tamamlamamız zor. Ama aklım bundan sonraki yıllarda yapılacak güzel organizasyonun hayalıdır. İsterim ki nasıl Kırkpınar ağası belirlenir ve organizasyonu üstlenir. Bizim de bir limhon ağamız olsun. Ağalık sistemine dönmek gibi bir niyetimiz tabi ki yok. Fakat bu gibi etkinlikler sponsorlara veya eski ifadeyle Hamiye ihtiyacı var. İsterim ki bu kalabalık içinden seneye bu iş bende desin. Bir alanımız olsun, limxona elçilleri olsun. Daha birçok diğer motiflerimiz sergilensin” ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler:
bengü şahinbaş
17.06.2022 14:26:20
çok güzel bir etkinlik tebrik ederim.

Mustafa Memoğlu
18.06.2022 08:58:29
Limğonaya kaldi isek vay halumuze. 30000 yıllık geçmişi olan Pazar (Atina) (noğa) da satamayacak kadar. Coğrafı işaretleri alınmamış bir çok değerlerimiz var. Ne festivaller olur ne festivaller. Sefer Yazıcı Limğona vagogoçondru esas. Bardimuşi gogoçondru. Kış boyunca nasıl saklanır ve kullanılırdı. Ayhan Alptekini de rahmetle analım. Erenti biçilirken Atmaca tentaları onunla yapılır. Eskiden gençlerin. Nişanılıların kaçamak yerleri idi.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI