2.Ayağı Balıkesir'de gerçekleştirildi

Geçtiğimiz aylarda ilk adımı atılan el tezgâhlarında dokunan Rize Bezi Feretiko üzerine yapılan Ecoprint tekniği eğitiminin (Ekolojik Baskı) ikinci ayağı Rize Valiliğinin desteği ile Balıkesir’de gerçekleştirildi.

KULTUR-SANAT 9.07.2021 09:12:23 21 0
2.Ayağı Balıkesir

Kültür Bakanlığı Sanatçısı Geleneksel Keçe ve Ecoprint Eğitmeni Hülya Görmezoğlu, Rize Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticileri Yücel Bayraktar ve Mukaddes Kuk’u Balıkesir’de ağırladı ve Ekolojik baskı hakkında eğitim verdi.

Bu eğitimle geleneksel yöntemlerle tezgâhlarımızda dokunan Feretiko, yeni bir soluk kazanarak modernize edilmiş bir tarzla beğenilere sunulmaya hazırlanıyor.

Kimyasal madde kullanılmadan, geleneksel boya kullanılarak yapılan bu uygulamada farklı kalınlıktaki düz kumaşlar kök boya (Logwood) ile renklendiriliyor.

Farklı formüller, bitkiler, yapraklar ve tekniklerle yapılan uygulamalar feretikonun birçok alanda kullanılmasına imkânlar sunuyor. Ayrıca Rize yöresinde yetişen bitkilerle de denenmiş ve kendir lifinin yapısal özelliği bozulmadan güncel tasarımlar yapılabildiği görüldüğünü belirten eğitmenler; sürdürülebilir tekstilin önem kazandığı bugünlerde Feretikonun bu teknikle önemli bir pay üstlendiğini belirttiler.

Bu kapsamda yapılan ziyarette kendir ipiyle örülmüş Hemşin çorabı ve amigurami tekniği ile süslenmiş patik Sayın Valimiz Kemal ÇEBER ve eşi Neslihan Ayan Çeber hanımefendiye takdim edildi.

Ürünleri inceleyen Vali Çeber yapılan tasarımlar ve başarılı çalışmalar ile birlikte Rize Bezi’nin tekrar hayat bulduğunu ifade ederek “ ilimizde en önemli değerlerinden biri olan Rize Bezi’nin (Feretikonun) kültürel dokusu bozulmadan günümüz tercihleri de dikkate alınarak modernize edilmesi çok önemliydi. Bu manada da ilimizde de çok güzel adımlar atılıyor. Bizler her zaman bu tarz ilimizin vizyon değerlerini destekleyecek ve geliştirecek projeleri imkanlar dahilinde destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz.

Burada yapılan çalışmalar da bir ilk olması yönüyle çok önemli bir örnek teşkil edeceğinden emeği geçen herkese teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

Rize valiliği


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı