YOLU RİZESPOR’DAN GEÇEN BİR FUTBOL EFSANESİ

NAMI DEĞER PUŞKAŞ ERGÜN; ERGÜN ÖZTUNA VEFAT ETTİ

İNSAN 25.05.2023 10:52:36 207 0
YOLU RİZESPOR’DAN GEÇEN BİR FUTBOL EFSANESİ

Türk futbolunun, Rizespor ve Fenerbahçe’nin unutulmaz futbolcusu, Rize futbolunun efsane isimleri Yakup Kazdal ve Şenol Birol’un takım arkadaşı ‘Puşkaş Ergun' lakabıyla tanınan eski futbolcu Ergun Öztuna vefat etti.

Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran Ergün Öztuna: Ben Rize’de Turist Otelde kalıyordum. O zamanlar deniz otelin ta altına kadar geliyordu. Şimdi dolgu yapılmış. Değişmiş Rize. Tek değişmeyen Rizelilerin misafirperverliği ve güler yüzlülüğü.

FUTBOL HAYATINI RİZESPOR’DAKİ GÜNLERİNİ KONUŞMUŞTUK

Ergün Öztuna Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdırmış, birçok başarıya imza atmıştır. 1968 yılında oluşturulan profesyonel Rizespor takımının ilk futbolcuları yer alan Öztuna’yla Rize Spor Tarihinde yaptığımız yolculuğa devam etmek istiyoruz. Kendisi ile Fenerbahçe Dereağzi Tesislerinin karşısında bulunan Fenerbahçeliler Derneği’nde buluşuyoruz. Biz soruyoruz Türk Futbolunun mütevazı yıldızı cevaplıyordu.

17 YAŞINDA FENERBAHÇELİ OLDU

Doğum tarihiniz ve doğum yerinizden başlayarak bize hayatınızın kısa bir özetini anlatırmısınız?

1937 yılında Akhisar’da doğdum. Futbola burada başladım. Ailece İzmir’e taşınınca Karşıyaka Lisesi’nde eğitimimi sürdürdüm. 1953–54 sezonunda amatör olarak Karşıyaka Kulübü’ne transfer oldum. Kısa sürede İzmir Karmasının değişmez elemanı oldum. Genç Milli Takımın İtalya ve Macaristan deplasmanlarında forma giydim. 1956 yılında henüz 17 yaşındayken Fenerbahçe'ye transfer oldum. 1956–57 sezonunda en centilmen futbolcu seçildim. Bir banka tarafından 1.500 liralık ödül kazandım. 1956–65 yılları arasında 219 kez Fenerbahçe formasını giydim. 79 gole imza attım. Fakat sakatlıklar bir türlü yakamı bırakmadı. Attığım goller oynadığım futbol manşetlerden inmezken sakatlıkları ile anılan futbolcu olmuştum. Askerliğim sonrası Şükrü Ersoy’un çağrısı ile Avusturya’nın Klagenfurt takımına transfer oldum. Daha sonra Bursaspor, Karşıyaka ve Nazillispor’da kısa süreler forma giydikten sonra Fenerbahçe’ye dönerek 1964–65 şampiyon kadrosunda zaman zaman yer aldım. 1968–69 sezonunun ikinci yarısında yeni kurulan Rizespor’a kiralık olarak transfer oldum. Aynı sezonun sonunda tekrar Fenerbahçe’ye döndüm ve futbolu burada bıraktım. Çeşitli kulüplerde Teknik Direktörlük yaptım. Yugoslav Kototoviç döneminde Fenerbahçe’de Hocalık yaptım.

“PUŞKAŞ” LAKABINI GAZETECİLER KOYDU

Puşkaş lakabı nereden geliyor?

İnan tam olarak hatırlamıyorum. Ama Macarlarla İzmir’de, İzmir karması olarak bir maç oynadık. Bizimle tek kale basket maçı yaptılar. Daha sonra Dünya futbolu; Macaristan Milli Takımı ve Real Madrid''in efsanevi isimlerinden Macar Ferenc Puşkaş''a gazeteciler sormuş; iyi oynayan var mıydı, diye. O da “Ergun” diye bir çocuk var, onu beğendim demiş. Onun beğenmesi benim FB’ye transfer olmamı sağladı. İsmimiz de ondan sonra “Puşkaş Ergün” kaldı.

VER ELİNİ RİZESPOR

Rizespor’a transferiniz ve Rize’deki hatıralarınızdan bahsedermisiniz?

1968 yılında Rizespor yeni kurulmuş kendisine verilen 2. Lig sözü yerine getirilmemiş sezona 3.ligde merhaba demişti. Kulüp Başkanlığını Bahattin Çoşkun yürütüyordu. Fenerbahçe’de birlikte top koşturduğumuz Şenol Birol hem futbolcu hem de Teknik direktör görevine getirilmişti. Rizespor’un kurucularından ve ilk sezonda yöneticilik görevinde bulunan İrfan Bilgin ve Metin Akmehmet’in girişimleriyle ara transferde Rizespor’a dâhil oldum. Bu transferde Fenerbahçe’de birlikte futbol oynadığımız Şenol Birol’un ve Yakup Kazdal’ın etkisi büyüktür. Tekrar iki arkadaşınla aynı formayı taşıyacaktım. Yöneticiler den hatırladığım isimler İsmail Ömeroğlu, Metin Akmehmet, Mehmet Ali Mataracı, Mustafa Özkan, Muharrem Kürkçü, Dündar Akdeniz, Murat Kumbasar, Sebahattin Ulaş, Musa Dal, Oktay Özkan, İrfan Bilgin ,Ahmet Muş ve Ali Velimahmutoğlu. Metin Akmehmet ile tanışıklığımız İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesine dayanıyordu.

OTOBÜSÜMÜZ İNEĞE ÇARPTI KARAKOLLUK OLDUK

TÜRKİYE LİGLERİNDE PUANI SİLİNEN İLK TAKIM: RİZESPOR

Rizespor’da unutamadığınız bir hatıranızı anlatırmısınz?

Bir Elazığ deplasmanımız var hiç unutmam. Kafile başkanlığımızı İsmail Ömeroğlu yapmaktaydı. Neşe içinde yolculuk ederken Gümüşhane’yi geçince olanlar oluyor. Otobüsümüz bir ineğe çarpıyor, kafile karakolluk oluyordu. Dolayısıyla, planlanandan bir gün geç varılacaktı Elazığ’a. Sinirler gergin maça çıkılıyordu. Maçta kavga çıkıyor, Rizespor hükmen yenik sayılırken, Türkiye liglerinde ilk kez iki puanı silinen takım oluyor. Üstelik o maçtan dolayı, 9 arkadaşımız boykot alıyordu.

RİZESPOR’UN HAKKI YENDİ

Rizepor ilk sezonunda şampiyonluğu Elaziğ’de bıraktı diyebilirmiyiz?

Evet öyle oldu. Elazığspor deplasmanında çıkan bu tatsız olaylar Rizespor’a fatura edilip iki puanımızda silindi. İki puana el koyma ilk bakışta önemsiz gözükse de, işin aslı öyle değil. Çünkü silinen bu bir çift puan yüzünden 2. Lige yükselme hakkını elinden kaçırıyorduk. İki puanı masa başında buharlaşan Rize’nin yerine grubun üçüncüsü Tarsus İdman Yurdu son anda 2. lige yükselen takım oldu. Üstelik Elazığ karşılaşmasının 3-0 hükmen yenilgi ile tescili ve iki puanın silinmesi, Türk Futbolunda ilk kez Rizespor için uygulanıyordu.

RİZE’Yİ HİÇ UNUTMADIM

Rizeli eski dostlarınızla görüşüyormusunuz?

Yıllar sonra geçtiğimiz ramazan bayramında derginizin düzenlediği eski Rizespor’lu futbolcuların katıldığı iftar yemeğinde Rize spor camiası ile bir araya geldik. Tuncay Mataracı ben Rizespor’da oynarken yöneticilik yapıyordu. Onunla, Dündar Akdeniz’le Mustafa Zeki Rakıcıoğlu’yla Rizeporlu dostlarla geçmişi yad ettik. Bu organizasyonda emeği gecen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ben Rize’de Turist Otelde kalıyordum. O zamanlar deniz otelin ta altına kadar geliyordu. Şimdi dolgu yapılmış. Değişmiş Rize. Tek değişmeyen Rizelilerin müsafirperverliliği ve güler yüzlülüğü. Bütün Rizelileri hasretle selamlıyorum.

Allah cc rahmet eylesin Mekanı cennet olsun..

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı