RİZELİLER SİZE MİNNETTARDIR

RİZELİLER SİZE MİNNETTARDIR

İNSAN 8.07.2022 10:32:37 245 0
RİZELİLER SİZE MİNNETTARDIR

*Demokrat Parti’nin Bayındırlık Bakanı Hemşinli hemşerimiz Ahmet Tevfik İleri Çayeli-Pazar arasındaki yolu sahile indirdi. Büyük bir de tünel inşa edilerek Çayeli’nden dağları dolaşarak bir, bir buçuk saatte gidilen Pazar’a sahil yolunun yapılması ile 15-20 dakikada indirilmesini sağladı.

*Rize Lisesi’nin açılmasına büyük katkı sağlayan DP devrinin Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Ahmet Morgil Rize’de o zaman büyük bir eksikliği gidermiş oldu.

*DP’nin Bütçe Komisyon Başkanı ayrıca Devlet Bakanlığı da yapmış olan Yusuf İzzet Akçal Rize’de Turist Otel’in Vakıflar tarafından yapılmasını Çayeli Hamamı ve Hastanesinin, İkizdere Elektrik Santralı’nın yapımını sağladılar

*Bugünkü hastanenin yerinde Tuzcuoğullarının konağı bulunmakta idi. Eski konak olarak isimlendirilen bu bina yıkıldı ve Mehmet Fahri Mete’ye ait evin arka bahçesi dâhil hastane binası Mete tarafından yapılması sağlandı.

YENİ BİR RİZE İNŞA ETTİ

*1960’lardan sonra Ekrem Orhon Rize CHP teşkilatından Belediye Başkanı seçildi. “Denizi kara, karayı para yapacağım” sloganı ile denizi doldurdu. İki dönem CHP’den başkan seçilen Orhon, Erol Yılmaz Akçalın Turizm Bakanlığı döneminde Erol bey tarafından Başbakan Süleyman Demirel’e götürülerek Adalet Partisi’ne geçişi sağlandı. Orhon belediyeye iş makineleri ve yüklüce yardımlar aldı. Rize şehir olarak ikiye katlanmış yeni bir Rize inşa edilmişti.

MATARACI UNUTULMAZ

* Tuncay Mataracı’nın bakanlığı ve Fehmi Memişoğlu’nun Karayolları Bölge Müdürlüğü döneminde “ne kadar tahsisat lazım” diyerek 11 yıldır yapılmayan şehir için geçişinin tamamlanmasını sağlamıştır. Ayrıca Mataracı ÇAYKUR, Tekel, Gümrük üçgeninde binlerce Rizelinin iş sahibi olmasını sağlayarak halka hizmetin örneğini sunmuş. Rize’de Başmüdürlükler kurulması ile Rize’yi ön plana çıkarmıştır. Aynı dönemde Rize Genel Müdürlük oluşması ile de ÇAYKUR TEKEL’den ayrılarak Rize’nin malı olmuştur. Çayın elle toplanmasına son verilmiş makasla toplanması sağlanmıştır.

*Rize iline milletvekili olarak hizmetler veren Uğur Sami Kumbasar’ın en önemli özelliği karış karış gezdiği Rize ilinin en ücra köyünde dahi insanları aileleri tek tek tanıması bir kez görüştüğü insana bir daha gördüğünde ismi ile hitap etmesidir.

Not:

*Yazıda 1980 öncesi baz alınmıştır. Rize iline kim katkı sağlamışsa minnetle şükranla anıyorum. Hayatta olanlara sağlık vefat edenlere rahmet diliyorum...

*Rizeli iyiliği hizmeti de yanlışı fanteziyi de unutmaz…

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı