RİZELİ FABRİKATÖR ALİ KEMAL KAVRAKOĞLU

RİZE’DE İLK TİYATROYU KURDU İZMİR İKTİSAT KONGRESİNE KATILDI ÜLKEMİZDE İLK KEZ NEBATİ YAĞI İMAL ETTİ RİZELİ FABRİKATÖR ALİ KEMAL KAVRAKOĞLU

İNSAN 29.01.2022 10:31:00 108 0
RİZELİ FABRİKATÖR ALİ KEMAL KAVRAKOĞLU

Ali Kemal Kavrakoğlu 16 Şubat 1903 tarihinde Rize'de dünyaya geldi. Hacı İbrahim ile Emine Kavrakoğlu’nun oğludur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Ailesinin deniz motoru ile Batum’dan Samsun'a cephane nakletti. Yunanlıların Türklere karşı giriştiği katliamı ve eziyeti yansıtan piyesi 1920 yılında Rize'de oynattı, böylece millî duyguları harekete getirdi. Bu hareketi Vali ve Garnizon komutanı tarafından ödüllendirildi.

İZMİR İKTİSAT KONGRESİNDE BİR RİZELİ

Mustafa Kemal Atatürk’ün topladığı İzmir’de yapılan ilk iktisat kongresine İstanbul Ticaret Odası adına katıldı. 1923 yılında Ardahan ve çevresinden hükümetçe satın alman İlk kafile damızlık hayvanları İzmit'e götürmek üzere Tarım Bakanlığı tarafından görevlendirildi. Bu görevi başarı İle yerine getirdi. Rize'de ilk defa iki spor kulübü kurulmasına önayak oldu. Trabzon'da çıkan gazetelere muhabirlik yaptı. Askerliğini bitirdikten sonra, 1924'de İş yerini İstanbul’a nakletti.

YAĞ SANAYİİNDE BİR ÖNCÜ

O tarihe kadar sanayide ve yemeklik olarak kullanılan bitkisel yağlar, yurt dışından ithal ediliyordu. Türkiye’de ilk defa Nebati margarin yağı imal ederek memleketimizin ünlü sanayicileri arasına katıldı ve Türkiye’de imal eden dört fabrikadan birini kurdu. İstanbul, Adana, Tekirdağ ve İskenderun’da 8 bitkisel yağ fabrikası açtı. Kırk yıla yakın süre İstanbul Ticaret ve Sanayi Odaları’nda meslek heyeti başkanlığı, meclis üyeliği ve yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. Farsça ve Fransızca bilmekteydi Tülin (1938), Nevin (1940), İbrahim (1942) ve Zerrin (1947) isimli dört çocuk babasıydı. Bu yoğun çalışmaları yanında edebiyatı edebiyata ilgisi büyüktü. Şiir yazardı. 6 Ağustos 1991 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

RİZE MEBUSU FENERBAHÇE BAŞKANI KARDEŞİ OSMAN KAVRAKOĞLU

Kardeşi Osman Kavrakoğlu; Fenerbahçe Kulübüne Başkan olarak (1954-55) hizmet vermiş, 1950-60 yılları arasında, Rize Milletvekili olarak TBMM’de görev yapmıştır. Osman Kavrakoğlu Rize Milletvekilliği için hazırladığı dilekçede Ağabeysi Ali Kemal Kavrakoğlu’nu referans göstermiş “Ağabeyim İstanbul’da fabrikatördür. Oldukça zengindir” ibaresini kullanmıştı.

OĞLU TÜRKİYE’DE İNOVASYONUN ÖNCÜSÜYDÜ

Oğlu İbrahim Kavrakoğlu Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyesi, bölüm başkanı, dekan ve rektör yardımcısı olarak görev yapmış, ülkemizde inovasyon çalışmalarına öncülük etmiştir. Kendisi 29 Eylül 2016 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

ALİ KEMAL KAVRAKOĞLU’NUN BİR ŞİİRİ

YAŞ GÜNÜ

Bu köhne cihana hiç dönülmez yoluna,

Nice bir sevgili güçmüş yürümüş.

Ne gelen var ne haber bu uzun yolculuğun.

Varılan menzili bir yoğun sis bürümüş.

Çok çektin zorlu geçen engelleri aşarak.

Acı tatlı günlerin anısını analım.

Kalplerde gönüllerde hep yekvücut olalım,

Sevelim sevilelim Hayat budur bilelim.

Geçti sanki habersiz ömrümün çok senesi.

Bu uzun yolculuğun azaldı merhalesi.

Bırakıp gitsem bile ruhum size emanet,.

Kalbinizde olmasın asla bir nebze sızı.

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı