RİMER BAŞKANI, RİZESPOR KAPTANI ERGÜN KOLÇAK

Rize Merkez Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği RİMER’in başkanlık görevini Ergün Kolçak vekâleten yerine getiriyordu.

İNSAN 17.12.2021 10:49:44 159 0
RİMER BAŞKANI, RİZESPOR KAPTANI ERGÜN KOLÇAK

Rize Merkez Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği RİMER’in başkanlık görevini Ergün Kolçak vekâleten yerine getiriyordu. RİMER Yönetim Kurulu Aralık ayı toplantısını gerçekleştirerek Ergün Kolçak’ı oy birliğiyle başkanlığa seçti.

.

Kuruluşunda günümüze değin Rizelilerin Sıcak Evi sloganınla yol alan RİMER’in yeni Başkanı Ergün Kolçak ile yıllar önce yapmış olduğum söyleşiyi sizlerle paylaşıyorum

FUTBOLLA ÇOCUK YAŞTA TANIŞTIM

*Söyleşiye doğum tarihinizden ve ailenizden söz ederek başlayalım dilerseniz.

27-06-1960 tarihinde Rize’de doğdum. Babam Sami annem Macide Kolçak’tır. Orta öğrenimimi Rize’de tamamladıktan sonra Rize Eğitim Enstitüsü’nden ilkokul öğretmeni olarak mezun oldum. Çok küçük yaşlarda futbolla tanıştım. Futbola düşkün bir ailede büyüdüm.

CEVAT ÖZTÜRK; BENİ DİREK TAKIMA DAHİL ETTİ

*Rizespor’la buluşmanız nasıl gerçekleşti?

1971 yılında Rizespor Genç Takım Seçmeleri yapılıyordu. Ben seçmelere katılmadım. Ama mahalle aralarında yaptığımız maçlarla bayağı bir tanınır hale gelmiştim. O Zamanki Rizespor Yöneticilerinden Ahmet Kuvel ve Rizespor’a sayısız emeği bulunan Cevat Öztürk beni ve Turist Mehmet’i direk olarak takıma dahil etti. O yıllarda Rizespor’da bir canlanma başlamış, Rizespor Amatör Takımı oluşturulmuştu. Rize 2. Amatör kümede yer alan Rizespor Amatör Futbol takımı ilk sezonunda şampiyonluk ipini göğüsleyip 1.Amatör kümeye yükseldi. Tamamı Rize’li gençlerden oluşan ve Rizespor’a futbolcular kazandıran Rizespor Amatör Futbol takımı bundan sonra ki sezonlarda üst üste şampiyonluklar elde etti. Ayrıca 1980-81 sezonunda Türkiye 3.liği elde ettik.

RİZESPOR’DA ŞAMPİYONLUK YAŞADIM

*Ve A Takıma dahil ediliyorsunuz?

1977 yılında Rizespor A Takımına dahil oldum. Bir yandan da Genç ve Amatör takımlarda da yer alıyordum. Amatör takımda orta saha oyuncusu olmama rağmen gol kralı oldum. O zamanlar Rizespor’da yer alan Barbaros, Hüseyin, Kahraman, Haldun, Müfit ve Hüsnü ağabeylerim gibi Rizespor’a büyük katkıları olmuş isimlerle birlikte top koşturmanın mutluluğunu yaşadım. 17 yaşında A takıma girdim. O zamanlar bu yaştaki bir futbolcuya profesyonel imza attırılmıyordu. 20 yaşımda profesyonel oldum. 1.lige çıktığımız ilk sezon kampa alt yapıdan ben, Mustafa Mataracı, Neşat Kansız, Namık Uçak, Sinan Yenigün, ve Murat Ali dahil edildik. Bu isimlerin tamamı Rizeli idi. 1980-81 Sezonunda Rizespor 2.lige düştük. Fakat Rizespor özüne döndü. Rizeli futbolculara şans tanındı.

TAMAMI RİZELİLERDEN OLUŞAN BİR KADRO

*1983- 84 sezonuna şampiyonluk parolası ile girdiniz

Evet 1983- 84 sezonunda Rizepor’u Suphi Varol Rizespor’un Teknik Direktörlüğünü yürütüyor, yardımcılığını ise Cesarettin Alptekin yapıyordu. Suphi Hoca sezonun ortasında ayrılınca yerine Cesarettin Alptekin getirildi.1984-85 sezonunda tamam Rizeli diyebileceğimiz futbolculardan oluşan kadro ve Rizeli bir Hoca ile şampiyon olduk ve 1. lige cıktık.

RİZELİ GENÇLER BAŞARABİLECEKLERİNİ GÖSTERDİ

*O yıllarda futbol koşulları nasıldı?

Rizespor’da oynadığımız dönemlerde malzemelerimizi eve sökemez, evin altında bir yerde saklardık. Antrenmanlara erken gider formalarımızı kuruturduk. Ter kokusu vücudumuza sinerdi. Aileler futbola hoş bakmazdı. Rizespor’da Rizeli futbolcuya yer verilmeyeceği görüşü hakimdi. Bu anlayışı Hüseyin ve Hüsnü ağabeyler yıkmıştı.1980 yılında bayrağı alt yapıdan gelen Rizeli gençler devraldıktan sonra her yıl Rizespor başarılı oldu. Türk futbolu yıldızlar kazandı. Rizespor camiasına bu işi Rizeli gençlerinde başarabileceğini gösterdik. Gençlerin önünü açtık. Bize futbolumuza sıcak bakmayan velilerimiz kendi elleriyle çocuklarını getirip alt yapıya yazdırdılar.

RİZESPOR KALBİMİN EN GÜZEL YERİNDEDİR

*Unutamadığınız bir hatıranızı anlatırmısınız?

1984-85 sezonunda Samsunspor’la yaptığımız

hazırlık maçını hiç unutmam. Samsunspor bir hafta evvel Stankoviç yönetimindeki Beşiktaş’ı 1-0 yenmişti. Samsunspor’da Başkan Hasbi Menteşoğlu’ydu. Tanju’da en parlak dönemini yaşıyordu. Maç öncesi Başkan Menteşoğlu seremonide bizim kadroyu görünce Rizespor’lu yöneticilere sitem ederek:” Rizespor bizim maçı ciddiye almadı, amatör takımla karşımıza çıktılar” demiş. Maça fırtına gibi başladık ve 2-0 kazandık. Menteşoğlu adeta şok oldu ve “İyi ki Rizespor’la aynı grupta değildik. Yoksa şampiyon olamazdık” dedi. O dönem 2.lig şampiyonları bir araya gelip bir turnuva düzenlenirdi. O yıl yapılan turnuvada Samsunspor ve Kayserispor’u geride bırakıp Şampiyonlar şampiyonu olduk. Rizespor Şampiyon olduktan sonra Tezcan Uzcan’ın çalıştırdığı Adana Osmaniyespor’a transfer oldum. İki yıllık sözleşmem olmasına karşın bir yıl sonra Petrolofisi yöneticileri beni ısrarla transfer etmek istedi. Ben o esnada Rize’de tatildeydim. Beni telefonla çağırdılar. Ve Petrolofisin’e transfer oldum.

ORTA SAHADA GOL KRALI BİR BAZUKA

*Petrolofisispor’da top koşturduğunuz sırada Hürriyet Gazetesi sizden şöyle söz ediyordu :”Usta ayaklar”. Ergün attığı gollerle biranda başkentli futbol severlerin sevgilisi oldu. Erzincanspor’a attığı gol dillere destan oldu. “Bazuka” gibi şutlarını gören kaleciler yaka silkiyorlar. 2.lig A grubunun en golcü futbolcusu unvanını eline geçirdi. Ne kadar kaldınız Petrolofisispor’da?

(1986-87)-(1987-88) sezonlarında Petrolofisi’nde futbol oynadım. Buradaki 2. sezonumda Petrolofisi ligi 2. olarak tamamladı. 1987-88 sezonunda gol kralı oldum. Ayrıca yılın Gümüş Adamı seçildim. Orta saha oyuncusu olmama rağmen 29 gole imza attım. Türkiye liglerinde Sakaryaspor’lu Aykut’tan sonra gol kralı olan orta saha oyuncusu olma mutluluğunu yaşadım.

(1988-89)-( 1989-90) Sezonlarında 1.ligde yer alan Eskişehirspor’da futbol oynadım.

RİZE BİZDE ÖZELDİR

*Beş yıl sonra Rizespor’a döndünüz?

Evet 1990-91 Sezonunda beş yıl aradan sonra Rizespor’a geri döndüm. Aynı sezon ilk yarıyı namağlup bitirdik. Her şey iyi gidiyordu. Memleketimin futbol takımına hizmet ediyordum. Ama ara transferde Nevşehirspor’a transfer olma durumu ile karşı karşıya kaldım. Bir buçuk sezon burada futbol oynadım.1992 yılında futbolu bıraktım.

FUTBOL BİZİM TUTKUMUZ

*Bir süre futbol dünyasında gözükmediniz?

Altı yıl futboldan uzak kaldım. 1998 yılında Hasan Vezir’le birlikte Konya’da açılan kursa katılarak Teknik Direktörlük diplomasi aldım. Aynı yıl Vefaspor’un Teknik Direktörlüğüne getirildim. Göreve başladığımda Vefaspor sondan ikinci sıradaydı. 11 Haftada 9 galibiyet, 2 beraberlik alarak ligde avarajla 2.sırada yer aldık. Burada bir yıl görev yaptım, Ardından 3.lig 8.Grupta yer alan Bayrampaşa Altıntepsispor’u çalıştırdım. Burada da göreve başladığımda takımım sondan ikinci idi ligi 5. olarak bitirdik. Sahibi olduğum bir ilaçlama firmam var. Beş yıldır hizmet veriyoruz. Eşim Ayşen, kızlarım Pemra ve Serra ile birlikte İstanbul’da yaşamımı sürdürüyorum. Bir dönem Rizespor’a sahada hizmet veren futbolcu arkadaşlarımızla diyaloglarımız hiç kopmadı. Rizespor’un bize baş vurduğu her alanda hizmete hazırız. Çünkü biz bu Kulübe gönlümüzü vermişiz.

Ergün Kolçak’a ve görevinde başarılar diliyorum…

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI