ORHAN CAN AĞABEYİMİZİN ARDINDAN

RİZE’DEN BİR “CAN” GEÇTİ “İZ BIRAKARAK KALPLERE DOKUNARAK “

İNSAN 8.04.2022 10:55:36 27 0
ORHAN CAN AĞABEYİMİZİN ARDINDAN

İlginç bir duygudur “biriktirmek”…

Oyuncak biriktirmek ile başlar biriktirme serüveni.

Defterin arasına koyduğun çiçekleri,

Yolculuk, müze giriş, sinema, tiyatro, maç vs. biletlerini,

Arkadaşlarından gelen notları biriktirirsin…

DOST BİRİKTİRDİ

Ama işin en güzeli insan biriktirmektir. Orhan Can Rize’de yıllar esnaflık yaptı. Öyle kayda değer bir varlık para biriktirmedi. Dost biriktirdi insan biriktirdi.

1944 yılında Rize Kale Mahallesi’nde dünyaya geldi. Çeşitli nedenlerden dolayı tahsilini yarım bırakmış ve kuyumculuk işiyle iştigal olmuştur. Uzun yıllar tamircilik yaparak Rizelilere hizmet etmiştir. Çeşitli gazetelerde köşe yazıları yazarak birikimlerini deneyimlerini görüşlerini insanlarla paylaştı. Evli ve dört çocuk babası olan Can Ağabeyim yılların gazetecisiydi. İşinde eğildi. Gazetecilikte de suya sabuna dokunmuş Rize ile ilgili her konuyu Rastgele başlığı altında yıllarca kaleme dökmüş. Ve en güzeli insan biriktirmiş, dost biriktirmiştir.

YALANSIZ DOLANSIZ BİR HAYAT

Rize’nin “CAN”ı yalansız hilafsız adam gibi yaşadı. Bunun yanında da etrafında olup bitene “bana ne”, “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” demeyen güzel kalpli insandı…

Oğlu yıllardır kaleme aldığı yazıları bir kitapta toplamış adını da “Geçmişten Gelenler – Rastgele” demiş. Her yazısında tanıdığım bir isimle karşılaştım. Her yazısında kendimden birşeyler buldum. Rize’de yerel gazetecilik yaptığım deli fişek zamanlarım geldi aklıma. Geçmiş film şeridi gibi geçtim önümden. Okudum, okudum. Ağladım.

Orhan Can ağabeyimizin vefat haberi düştü yüreğimize. Her duyan üzüldü. Ortak dostlar aradı. Hep güzel kelam ettiler ardından. Her geçen gün daha da kirlenen dünyada fındık çubuğu gibi kalmayı başaran ağabeyin mekanın cennet olsun…

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı