İş İnsanı Ekrem Azaklı (Babalık) Erdoğan Aksu ile 2016 yılında “İZ BIRAKANLAR”da neler konuşmuştu

İş İnsanı Ekrem Azaklı (Babalık) Erdoğan Aksu ile 2016 yılında “İZ BIRAKANLAR”da neler konuşmuştu

İNSAN 24.03.2023 18:31:34 441 1
İş İnsanı Ekrem Azaklı (Babalık) Erdoğan Aksu ile 2016 yılında “İZ BIRAKANLAR”da neler konuşmuştu

Pazar’ın ilk Tarih öğretmeni Erdoğan Aksu 86 yaşında hayatını kaybetti.

Birçok sevenini üzen Erdoğan Aksu, 15 yıl Pazar İlçesinde bu süre içinde birçok değerli kişileri cemiyet hayatına kavuşturdu. Onlardan biride İş insanı Ekrem Azaklı.

Azaklı, 2016 yılında İstanbul Pazarlılar Birliği Dermeği Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı işleri Müdürlüğünü de yapıyordu.

İstanbul’da Suadiye Huzur evleri Yaşlı Bakım Merkezi sahibi de olan Ekrem Azaklı, Babalık lakaplı Erdoğan Aksu hocayla röportaj yapmış ve o dönemlerde çok ilgi görmüştü.

Merhum hocamızın anısına 2016 yılında Rize-Pazar Dergisinde yayımlanan “İZ BIRAKANLAR” haberinde neler konuşulduğunu sizlerle paylaşıyoruz.

Tarih eğitimini Türkiye’nin en değerli profesör ve ordinaryüs hocalarından aldığını,ilk öğretmenliğine,topraklarda başladığını ve oradan da emekli olduğunu anlatan Erdoğan Aksu, Emekli olduktan sonra da öğretmenliğe değil atmaca eğitimleriyle de son yaşamına kadar devem ettiğini söyledi.

BANA HARÇLIK SORARDI

Ekrem Azaklı, o günlerde yayımladığı röportajda; Dergi çıkarmaya karar verdiğimiz de, tarihe not düşmek adına, ekip olarak ilk aklımıza gelen kişiydi namı-değer Babalık. Nesil olarak bir değil birkaç dönemde yetişen gençlerde imzası vardı. Öğretmenler tarafından çok sevilirdi. Babalık. Onu bir kez daha görmek ve röportaj yapmak için yolumuz İstanbul’dan Pazar’a uzandı.

1984-87 yıllarında Pazar Lisesi’nde öğrencisi olmuştum. Lakabına uygun babalıktı. Hep sevgiyle yaklaşır, sahiplenirdi. Bana harçlık sorduğu günleri bilirim” diyor.

ARADAN 15 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN BENİ TANIDI

Azaklı, Arabayla hocamın kendi imkanlarıyla yaptırdığı beton yoldan evin önüne kadar indik. Arabayı görünce evden çıkan Hocam bizi avluda karşıladı.Aradan 15 yıl geçmesine rağmen “Ekremuumm” diyerek kucaklaması bir kez daha beni duygulandırdı.

ERDOĞAN AKSU KİMDİR?

Pazar’da doğan Erdoğan Aksu,ilk öğretimini Pazar’da almış.Ortaokulda bir sene sınıf tekrarı yapınca İstanbul macerası başladı.İstanbul’da Karagümrük Ortaokulu’na gitti.O dönemde berduşların ve serserilerin olduğu okulda çok zorlandı.Daha sonra Vefa Lisesi’ne gitti.O dönem sayılı liselerdendi.Sonra babası İstiklal Lisesi’ne yazdırdı.1957 de bitirdi.Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü okudu.İslam Tarihi Ordinaryüsü Mükremin Halil İnanç,Türk Tarihi Ordinaryüs Profesörü Zeki Velidi Togan,Cavit Başsun ve Atatürk’ün arkadaşı İsmail Hakkı Uzunçarşılı’dan bire bir eğitim aldı.Alpaslan Türkeş’in akıl hocası İbrahim Kafesoğlu ile dört sene okudu.

ÖĞRETMENLİK HİKAYESİ

1962 Yılında Rize Lisesi’ne geldi.Buraya gelişinin hikayesini uzunca anlattı.

RİZE LİSESİ GÜNLERİ

1962 Yılında Rize Lisesi’nde öğretmenliğe başladı.İdareciliğe de bu okulda adım attı.Müdür yardımcısı olarak kalmam istendi.1964 yılında kadrolu hoca yoktu.Derslere dışarıdan Fizik,Kimya,hocaları gelirdi.Buna rağmen İstanbul Teknik Üniversitesi’ne en çok öğrenci veren okul bizdik.

PAZAR LİSESİ SERÜVENİ

30 Yaşında yedek subay olarak askere gitti.Orada da ilginç şeyler yaşadı ve onları da bu hatıralarında anlattı.Askerlik bitince Rize Liesi’ne döndüm.1974 yılında da Pazar Lisesi’ne tayin oldum.Hayatımın en zor öğretmenlik zamanlarını 1980 döneminde yaşadım.

LİSE DÖNEMİ VE OLAYLAR

Öğrenci isyanları fazlaydı.Okul adeta savaş için bekler duruma geldi.Hocalar sınıflara kapandı.O anda Öğrencilerin başlarına bir şey gelmesin diye önlerine geçtim.Onlara bırakmaları için yalvardım.Öğrencler beni kucaklayarak sınıfa kadar götürdüler ve “merak etme hocam bir şey olmaz” dediler.Allahtan kötü bir şey olmadı.Bazı sağcı hocaları da sınıfıma alırdım.

O DÖNEM ÖĞRENCİLER

Zafer Vatandaşlar,Atilla Erhan gibi o dönem bela öğrencilerdi.Bunları çağırdım okulu bitirmeleri için kıyak yapacağımı söyledim.Onları ayrı sınav yapardım.Kendilerine sordum “hiç kitap açarmısınız” bana “yok” dediler.Kopya çekerken bir öğrencimi yakaladım.kızınca sinirden kitabı cama fırlattı.O an bir şey demedim daha sonra çağırdım.Kendiside hatasını anladı ve ağladı.Bende afettim.26 senelik öğretmenlik hayatımda sadece bir kız çocuğunu disipline verdim.O da kopya çekmişti.Jandarma Komutanının kızı çıktı.

ÖĞRENCİLERE MESAJI

Öğrencilere değil de öğretmenlere mesaj yollayan merhum Babalık, Hiçbir öğrenciyi ayırmayın Hatta tembel ve fukara öğrenciler varsa onlarla uğraşsınlar.Öğretmen için en büyük özellik sevgidir.Yaramazı da,hırsızı da,kopyacıyı da tembeli de seveceksin.Sevgi bütün öğrencileri kucaklar.Sevgiyle en yaramazı bile yola gelir.Önce Eğitimdir.Eğitim olmayan yerde öğretim olmaz.

ESKİ ÖĞRENCİLERİM HALA ARIYOR.

“Sıfırcı hoca değildim.çok düşük not vermezdim” diyen Erdoğan hoca,Öğrencilerin morallerin bozulmasını asla isemezdi.Okumayı özendirdi.Doktor, Mühendis,Profesör olan çok öğrencim oldu.Sürekli gelirler.Rize Lisesi’ndeki öğrencilerimde gelirdi.Telefon ederler hal hatır sorarlar hepsi sağ olusun.

OĞLUYLA YAŞADIĞI ANI

Öğrencilerden bir oğlumla tanışınca “o senin değil benim babamdı” demiş.Niye diye sormuş oğlum,Okulda birini bıçaklayacağım zaman elimi tutarak engel oldu.Olmasaydı şimdi katil olup cezaevinde sürünürdüm demiş.Ben hatırlamıyorum ama öyle bir şey olmuş.Bu olayla daha sonra meydana gelecek büyük bir olayı da önlemiş oldu.

Bu röportaj Yıl : 1 Sayı: 1 Ocak 2016 Pazarlılar Birliği Derneğine ait dergiden alınmıştır.


Anahtar Kelimeler:
İdris Erman taptopili
24.03.2023 20:40:58
Allah rahmeteylesin mekanı cennet olsun çınar hoca

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI