Yerel meyve çeşitliliğini artırmak için üreticiye destek geldi

Rize’de meyveciliğin yeniden yaygınlaştırılması için harekete geçen Ardeşen Ziraat Odası üreticilere meyve fidanı dağıtırken, 60 adet meyve sıkma ve öğütme makinasını ihtiyacı olanın kullanması için muhtarlıklara teslim etti.

YAŞAM 15.07.2023 11:31:40 213 0
Yerel meyve çeşitliliğini artırmak için üreticiye destek geldi

HABER:ARZU ERBAŞ

Ardeşen Ziraat Odası kentte meyveciliğin yeniden yaygınlaşması için çalışmalar yapıyor. Çay tarımının yaygınlaşması ile giderek azalan meyve ağaçlarının uygun arazilerde yeniden dikilebilmesini teşvik etmek için projeler yapıyor. Ardeşen Ziraat Odası yöresel meyve çeşitlerini artırmak için her köy ve mahalleye 100 adet yöresel meyve fidanı hibe ediyor. Ziraat Odası bir yandan da bahçelerindeki meyveleri üreticilerin ekonomiye kazandırması içinde sıkma ve öğütme makinası desteği sunuyor. Bugüne kadar meyve sıkma ve meyve öğütme makinası olarak toplam 60 adet makine üreticilerin kullanabilmesi için muhtarlıklara teslim edildi.

‘MEYVELERİ EKONOMİYE KAZANDIRMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu Rize’de meyveciliğin yeniden yaygınlaştırılması için teşvik edilmesi gerektiğini belirterek “İlimizde yaşam ortalama %72 ile %86 arasında değişen bir nem ortamında sürmektedir. Bu bağlamda insanlarımızın doğal gıda maddesi tüketmesi gerekmektedir. Çay tarımından önce meyvecilikle geçim sağlayan atalarımız çay tarımı ile yerel meyve ağaçları kesilmiş, meyve ihtiyacı diğer vilayetlerden temin edilmeye başlanmıştır. Bunu gören Ardeşen Ziraat Odası ilçede yerel meyve çeşitlerini artırmış ve kalan meyve ağaçlarındaki meyveleri de bir şekilde ekonomiye kazandırmak için mücadele vermeye başladı. Bu bağlamda gerek kokulu kara üzüm pekmezini, kurutulmuş hurma ve karayemişini Ankara, İstanbul ve Bursa gibi büyük illerde yapılan tanıtım günlerinde gelen misafirlere dağıtıp tanıtımı yapılmış şimdi ise azda olsa ekonomiye katkı sağlamakla birlikte kendi ihtiyacımızı karşılamaktayız. İşleri kolaylaştırmak amacıyla bugün de geçen sene her iki köyden birine verdiğimiz meyve suyu makinesini de bu yıl her muhtarlığa birer tane olarak projeyi tamamladık.

Projemizin devamı olan yöresel meyve çeşitlerini artırmak, her köy ve mahallemize 100 adet yöresel meyve çeşitlerini çay tarımının engel etmeyecek, atıl alanlara dikilmek üzere hibe çalışmalarımız 2024 yılı itibari ile hızla devam edecektir. Bu arada kokulu kara üzümü artırmak ve pekmez çeşitlerini çoğaltarak pazara sunmayı hedeflemekteyiz. Bu kadar nemli ortamda yaşamanın sırrı meyve çeşitliliği ve tüketilmesidir” dedi

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI