Tarih: 15.03.2014 19:27

Yeni uygulama Firmaları olumsuz etkilendi

Facebook Twitter Linked-in

Sarp Sınır Kapısında Küçük ve Büyük otobüsler için başlatılan yeni uygulama Firmaları olumsuz etkiledi.
Rize’nin Pazar ilçesinde Belediye Terminalinde çalışan Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri bir yandan Gümrük kapısında yeniden başlatılan uygulamalar, diğer yandan Kış mevsimi dolaysıyla düşen yolcu sayılarına bir de Hava yolu şirketlerinin düşük fiyatla yolcu taşımaları birçok firmayı kapanma aşamasına getirdi.
Pazar’ın köklü Firmalarından olan Lüks Karadeniz ve Doğu Karadeniz Firmalarına ait yetkililerle kaçkar53.com olarak son günlerdeki gelişmeleri görüştük.
Lüks Karadeniz Firması İşletme Müdürü Uğur Yalnız ile Doğu Karadeniz İşletmesi sorumlusu Necati Cin yaptıkları açıklamalarda şunları söylediler.

 “Sadece Pazar’dan Batum’a günde en az 6 firma giriş yapıp çıkıyor. Bilindiği gibi Yakıt ihtiyaçlarımızı da daha düşük olduğundan bu kapıdan geçip sağlıyorduk.
Ulaştırma Bakanlığının uygulamaya koyduğu son değişiklik bizi taşımacılık sektörü olarak çok etkilendi. Konuyu Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı Pazar ilçesine ziyaretlerinde Belediye Başkanlığımıza uğradığında anlattık. Bakan bey ve görevlendirdiği Danışmanla en az 2 saat konuyu tartıştık. Uygulamaların bizleri çok mağdur ettiğini anlattık.
 Çözüm yollarını ve önerilerimizi sunduk. Kendisi Bakan beye konuyu ileteceğini beyan etti. Biz bir kez daha sizin aracılığınızla konuyu kamuoyuna açıklama gereği duyduk. Bizler Şehirlerarası taşımacılık yapıyoruz. Türkiye genelinde bu işi ilk başlatan kuruluşlardanız.
 Uzun yıllar Türkiye’nin tüm illerine yolcu taşırız. Bu denli etkilenmedik. Pazar’dan her gün en az bir firma 5 araç sefer koyardı. Ankara, İstanbul-İzmir-Antalya, Konya ve diğer illere yolcu taşıyorduk. Bu sıkıntılardan dolayı ise bazı seferleri iptal ettik.
 Örneğin Ankara seferlerini Antalya ve İzmir’den kalkan Otobüslerin Ankara’ya uğraması ile çözüm bulduk. Konya seferlerini iptal ettik. Ulusoy gibi sayılı Firmalara bile bizim gibi uygulamalar başlattı. Bunun birçok sebebi var.
Örneğin Havayolları bizi çok etkiledi. Ucuz biletle yolcu taşıyan Uçaklar bizi adeta tüketme aşamasına getirdi. Biz tabi bu uygulamalar olmasın demiyoruz. Bu sektöründe desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Birçok k işi bu sektörde çalışıyor. Son olarak Örneğin Antalya ve İzmir’den kalkan Otobüsler Batum ve Tiflis’e geçmesi için yolcu kotası koyuldu.
 Şöyle ki; 46 kişilik yolcu kapasiteli otobüs ancak 12 yolcu ile kapıdan geçebilir.54 kişilik otobüs ise 14 kişi ile birde 30 kişilik küçük otobüsler giriş çıkış yapması için en az 6 yolcu bulundurması gerekiyor. Peki, biz bu yolcuları nasıl bulacağız? Hopa ve çevresinde yeni bir sektör oluştu. İnsanlar kapıda bekliyor. Gelen otobüsler onlara ücret ödeyerek sınırı geçiriyor.
Ardında yakıt alıp çıkarıyor. Bu, günde kaç kez yapılıyor belli değil. Biz Pazar’dan böyle bir şansa da sahip değiliz.  Bakan beye günde 1 araba normalde çıkış yapsın dedik. Yolcu kotası kalksın teklif ettik. Bir yandan Yakıt pahalı, diğer yandan dışarı çıkıp almak yasak ne yapacağız? Nasıl hizmet vereceğiz. Ülkemizde mazot 4.680 TL, Batum da 1.95 TL ile 2.150 TL arasında bu denli farkı biz neden ve nasıl ödeyeceğiz. Boş giden araçlar, ertelenen seferlerle bu iş ne kadar devam edecek. Bizim Bakan beye başka bir teklifimiz de şu oldu. Batum da satılan Mazot fiyatına en azından Hopa ve Arhavi’de de aynı satış yapılsın bizde dışarıya çıkmayalım oldu. Bakan bey bunları değerlendirecek. Umarım bu uygulamalara son verilir. Bizde Yaz ayına kadar rahat ederiz”.  
    


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —