Tarih: 22.05.2014 08:53

Tevfik İleri sempozyumu başladı

Facebook Twitter Linked-in

Örnek siyasetçi, elli yıllık ömrüne sayısız ve saygın hizmetler sığdırmış, övgüye değer bir hayat yaşayan Ahmet Tevfik İleri, 23-24 Mayıs tarihlerinde Rize Valiliğimizce hazırlanan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Tevfik İleri Eğitim Kültür ve Sanat Derneği katkılarıyla projelendirilen “Tevfik İleri Anma Etkinlikleri ve Sempozyumu” ile Ahmet Tevfik İleri'yi anmayı, gençlerimize rol model olarak sunmayı amaçladık. Eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Erzurum eski milletvekili Rasim Cinisli, yazar Sadık Yalsızuçanlar, Mukaddes MUT (TRT Yapımcısı), Tevfik İleri’nin oğlu Cahit İleri ve kızı Cahide İleri Aksoy’un konuşmacı olarak katıldıkları programda, birçok lise ve üniversitenin açılmasında büyük rol oynayan Tevfik İleri’nin, kişiliği ve Türkiye’deki eğitim-kültür hayatına yaptığı katkılar anlatılacak.
Etkinliğe, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı, Millî Eğitim Eski Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Doç. Dr. Sayın Hüseyin Çelik, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç.Dr. Sayın Yusuf Tekin, Kültür Eski Bakanı Sayın İsmail Kahraman, Sayın Murat Karayalçın ile birçok değerli misafir katılacak.
Eski Bakanlarımızdan, ailesinden ve tanıyanların dilinden merhumun aile reisliğinden devlet adamlığına uzanan çizgide başarısının inceliklerini dinleme imkânımız olacak.
Tarihi Rize Orta Camii’nde gerçekleştirilecek Mevlid-i Şerif programında kendisini hayır dualarla anacağız. (22.05.2014 ikindi namazı sonrası)
Milletine hizmet edenleri hayırla anmaya vesile olur umudu ile bir devre ışık tutacağına inandığımız Tevfik İleri’yi anma etkinliklerini katılımcıların ve büyük milletimizin istifadesine sunmanın onurunu yaşıyoruz.
İki gün sürecek sempozyum oturumlarında değerli akademisyenlerimiz bildirileriyle değerli Siyaset ve Devlet Adamı Ahmet Tevfik İleri’yi bizlere tanıtacaklar.

TEVFİK İLERİ’NİN ÇOCUKLARI VE AİLESİ RİZE’DE
Tevfik İleri'yi anma etkinlikleri kapsamında çocukları ve aile yakınları Tevfik İleri’yi anlatacaklar.
Tevfik İleri’nin oğlu Cahit İleri ve kızı Cahide İleri Aksoy ile aile yakınları Murat Karayalçın’ın konuşmacı olarak katıldıkları programda, Tevfik İleri’yi anlama ve tanıma fırsatı bulacaksınız.
Cahide Hanım babasını çok seviyor ve paylaştıkları anıları anlatırken gözleri doluyor. Yaşadıkları onca maddi, manevi sıkıntıya rağmen babasının 'vakur durun' öğüdünü dinliyor ve yaşadıklarından hiç şikâyet etmiyor. Cahide Hanım, yaşadıklarını öyle güzel anlattı ki bu büyü bozulmasın diye hayatını kendi dilinden dinleme fırsatı bulacağız.
'Allah var. Büyük Allah var. Her şeyi görüyor, biliyor. Gördüğüne ve bildiğine inanıyorum. Gerisi laf u güzaf. Yapılacak tek şey tebessüm etmektir. Size mal, mülk, servet bırakmadım. Yalnız, size, şerefli, namuslu, erkek bir ad bırakabildim. Hiçbir zaman başınız yere bakmayacaktır. Bununla müteselliyim, siz de bununla iftihar edeceksiniz.' Tevfik İleri, vefatından 3 ay evvel Kayseri Cezaevi'nden yazdığı son mektubunda çocuklarına böyle sesleniyordu. Şimdi o çocukları ve yakınları Rize’de.
O mektuplar hem birbirini seven iki insanın bağlılıklarını hem de yaşadığı yerin coğrafyası ve hayat şartlarını anlatıyor.
Ailesi, 23 Mayıs 2014 tarihinde İsmail Kahraman Kültür Merkezinde sizleri bekliyor.

İBRAHİM SADRİ RİZE’DE
Tevfik İleri'yi anma etkinlikleri kapsamında ünlü Şair, değerli söz ustası İbrahim Sadri, sevenleriyle bir araya gelecek.
Okuduğu her şiir hakkında nasıl yazıldığı veya şiirde anlatılan inceliklere dair bildiklerini ve hissettiklerini de bizlerle paylaşmaya gelecek.
Bazı şeyler vardır. Duyduğunuzda sizde güven hissi uyandırır sesi işittiğinizde bir adım atıp farklı bir dünyaya geçiş yaptığınızı, zamanlar arası, hatta belki zamanlar üstü bir yolculuğa çıkacağınızı bilirsiniz. Dost bir sestir o; aldatmaz, kandırmaz; gerçektir. O kadar iyi tanırsınız ki bir sonraki söyleyeceğini tahmin edersiniz ve bilirsiniz hatta söylediği sözün anlamını, ne niyetle söylediğini bile… Dar vaktinizde sesi ile imdadınıza yetişir, merhem olur cümle yaranıza. Yani üzerinizde hakkı olanlar vardır ya hani. İşte İbrahim Sadri de onlardan biri.
İbrahim Sadri’nin sunumuyla “A. Tevfik İleri’den Mektuplar” programında o sevgi ve muhabbet insanının his dünyasında tarifsiz duygular yaşayacağız.
İbrahim Sadri, 23 Mayıs 2014 Cuma akşamı saat:20.30’da İsmail Kahraman Kültür Merkezinde sevenleriyle bir arada olacak.

YEREL VE ULUSALYARIŞMALAR
“Tevfik İleri Anma Etkinlikleri ve Sempozyumu” kapsamında gerçekleştirilen Türkiye Geneli Ortaöğretim Öğrencilerine Yönelik Mektup, Hikâye ve Orijinal Fikir Yarışması, Mahalli Tevfik İleri Bilgi Yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek.
Valiliğimiz himayesinde koordine edilen, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen etkinlikte Rize Ortaöğretim Kurumları arası “Tevfik İleri” bilgi yarışması İl finali 28.02.2014 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Spor Salonunda yapıldı.
Hemşehrimiz Tevfik İleri adlı bilgi-kültür yarışmalarının içeriği Yazar Sadık Yalsızuçanlar tarafından yazılan ve Tevfik İleri’ nin hayatını anlatan “ Vefa Apartmanı” adlı kitap temel kaynak olarak kullanıldı.
Bilgi yarışması finalinde Ali Metin Kazancı Rize Lisesi birinciliği elde etti.
Ahmet Tevfik İleri’yi anmak, gençlerimize tanıtmak ve toplumsal meselelere karşı bakış açısı geliştirebilmek amacıyla ortaöğretim öğrencileri arasında “Tevfik İleri ve Memleket Sevgisi” konulu hikâye yarışması düzenlendi.
Tevfik İleri´yi anma etkinlikleri kapsamında lise öğrencilerine yönelik orijinal fikir yarışması düzenlendi. Yarışmanın konusu olarak, Tevfik İleri’nin Türk Eğitimi’ne sunduğu önemli katkılarına atfen, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı ve 2023 vizyonuna da uygun olarak “2023 yılında Millî Eğitim sistemi nasıl olmalıdır?” teması seçilmiştir. Yarışmada katılımcılardan, 2023 yılında eğitim sistemi ile eğitim kurumlarının yapı ve içerikleriyle ilgili, nasıl olması gerektiğine dair orijinal fikirlerinin yer aldığı kısa bir yazı yazmaları istendi.
“Gençlikten İleri’ye Mektuplar” Yarışması:
Ülke genelindeki tüm lise ve dengi okul öğrencileri, mektup türü özelliklerine uygun olarak Tevfik İleri’nin hayatı, çalışkanlığı, memleket sevgisi ve idealleri esas alınarak yazmaları istendi.
Yarışma ödülleri 23 Mayıs 2014 tarihinde sahiplerine verilecektir.


A.TEVFİK İLERİ FOTOĞRAF SERGİSİ

Tevfik İleri'yi anma etkinlikleri kapsamında “50 Yıl,50 Kelime Sergisi’ açılacak.
“50 Yıl, 50 kelime” Sergisi ile dönemin ruhunu yansıtan objelerle geçmişe hüzünlü bir yolculuk yapma imkânına kavuşacağız.
Memleket aşkını hep hisseden hissettiren bir kişilikti. Evladının defnini bile vatan sevgisine bağlayan, tevekkülü vatan toprağıyla buluşturan bir aşk bu.
Yassıada günlerinde 50 kelime ile sınırlandırılan mektuplar kendilerini bir vücudun azaları gibi hisseden aile fertlerine haberleşmenin ötesinde hayat bağları olacaktır. Yıllar sonra ortaya çıkan mektuplar büyük bir aşkı ve bu atmosferde oluşan mutlu bir aileyi ortaya çıkarıyor.
Acılarla, zulümlerle dolu bir hayattı onunkisi. Ama acılarını şikâyete dönüştürmedi hiç. Yaşanacak bir kaderi olduğuna inandı. Allah’a dayandı, sa’ye sarıldı, hikmete râm oldu. Mütevekkildi hep.
Hemşin ve Hemşin’de yaşamak birden bire yüreğimde tüttü. Kim bilir Allah neler nasip etmiş. Her şeyi unutup Hemşin’i zevkle hatırladım ve hissettim diyordu Hemşinli Tevfik. Hemşehrimiz Ahmet Tevfik İleri Hemşehrileriyle kucaklaşmaya geliyor.
Günlüklerine sık sık “Hava esmer fakat sakin” diye not düşmüş Tevfik İleri. Neyi kastetmişti? Dikkatinizi çekecek olan sergide ümit insani Tevfik İleri ile yeniden tanışacaksınız.
Sergi, İsmail Kahraman Kültür Merkezinde 23 Mayıs 2014 tarihinde açılacaktır.




 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —