SU ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ

Çoruh Vadisinin gerdanlığı olan barajlar ülke ekonomisine sağladığı katkıların yanında su sporlarına da ev sahipliği yapıyor.

YAŞAM 26.01.2023 13:15:53 244 0
SU ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ

Hayati Akbaş

BORÇKA-Borçka Kaymakamlığı öncülüğünde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinasyonunda Borçka Karşıköy’de ‘su şenliği’ düzenlendi.

Muratlı baraj gölü suları altında kalan Tepeköy’de bu yıl ilki düzenlenen ‘Su Şenliği’ etkinlikleri yapıldı. Şenlikte durgun su kano sporcuları tarafından yelken ve kürek sörfü yarışları yapıldı.

Baraj gölünü aktif kullanmak ve Borçka Karagöl dışındaki alanları da tanıtmak ve turizme kazandırmak amacıyla yapılan şenlikte Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları kanolar ile sular altında kalan tarihi cami minaresi etrafında kürek çekti.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Borçka Kaymakamı Hakan Contarlı, programın açılış konuşmasında, Barajlar şehri Artvin’de baraj göllerini sportif faaliyet amacıyla kullanmanın bölgenin tanınması için farklı bir bakış açısı oluşturacağını kaydetti.

Şenliğe Katılan AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, Çoruh nehrinin üzerinde bulunan barajların önemine değinerek, “Artvin bir barajlar kenti oldu bu barajlar silsilesini ilk halkası da Muratlı barajı oldu. 2000'li yılların başlarında Muratlı barajı su tuttu daha sonra 2006 yanılmıyorsam Borçka barajı, derinler parası ardından Artvin barajı ve son olarak da Yusufeli barajı Çoruh Vadisi'nin neredeyse tamamı barajdan ibaret oldu. Bir kuyruk suyunun bittiği noktada diğer bir barajın gövdesi başlıyor. Murat'lının bittiği yerde Borçka başlıyor, Borçka'nın kuyruk suyunun olduğu yerden biraz ileride Deriner başlıyor bu şekilde devam ediyor ta ki Bayburt'a kadar. Bizim sınırlarımızdan çıktıktan sonra da yine Çoruh üzerindeki barajlar Bayburt iline kadar devam ediyor. Coğrafyamızdaki bu değişiklik esasında ülkemize enerji ihtiyacı var enerji derken enerjinin değerini önemini biz herhalde Rusya

Ukrayna savaşından sonra bütün dünya ile beraber daha iyi anladık. Günümüzde gelişmişlik demek ekonomi demek, istihdam demek hayatımızın her alanında enerji var. Evimizden sanayiden sokağımıza varıncaya kadar enerjisiz hayat günümüzde mümkün değil enerjinin ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar pahalı olduğunu da bu Rusya ve Ukrayna krizi ile birlikte dünyadaki enerji fiyatları 10 katına çıkınca daha iyi anladık. Artvin bu barajlar ile Türkiye'nin ki enerji bakımından dışa bağımlı bir ülkeyiz doğal kaynakları itibariyle gerek doğalgaz rezervleri gerek petrol rezervleri gibi bugün atılan adımları saymazsak zengin olan bir ülke değiliz dolayısıyla bu milletin enerji ihtiyacı açısından Artvin çok büyük fedakarlık yapmış bir ildir. Bizim Çoruh vadisi yerleşimimiz ulaşımımız geçim yollarımızın olduğu vadi, bu vadidir. Ulaşım, yerleşim, geçim bu vadiye diziliğinden bu vadedeki bu imkânlarımızın devletin ve milletin ihtiyacı için feda etmiş bir halkız Artvin halkı olarak. En nihayetinde Yusufeli gibi bir ilçemizi sular altında bırakmış olduk. Dolayısıyla bu Artvin adına Artvin'in büyük bir fedakârlığıdır, milleti için devleti için yapabileceği fedakarlık olarak bugün eski karşı köyün caminin minaresi hala biz buradayız buradaydık diyor bu yerleşim yerlerimizi su altında bırakırken bunu bu milletin ihtiyacı için yaptık. Barajı yaptık ama şu kadar hektarlıkta arazimiz sulanacak diyecek gibi bir başka bir değer kazanmış değiliz yüzde 100 fedakârlıktan ibarettir Artvinlilerimizin yaptığı. Bunun sonucunda elbette ki bu fedakârlığın sonucunda bazı imkânlarda doğmuştur. Eski coğrafyamız eski şartlarımız değişti ama bugün göl üzerinde ne yapılabilir mesela Borçka barajında 10 milyonlara varan yurt dışına ihracat yapan balıkçılık potansiyeli oluştu. Bu balıkçılık potansiyeli şimdi Deriner barajı ile devam edecek. Türkiye'de çok önemli bir noktaya geldi balıkçıdaki ihracatı ve bu balık ihracatında da Artvin barajlarının pilot bir işlevi oldu. Bu barajlar sayesinde Türkiye'nin balıkçılık ihracatında ciddi bir ivme yakalanmış oldu. Bize başka ne kazandırabilir elbette ki turizm imkânları onu oluşturdu eskiden Çoruh vadisi güzeldi bana sorarlarsa eski Artvin Borçka yolu mu, şimdikini mi tercih edersiniz diye ben elbette ki eskisini derim onun ayrı bir tadı vardı Çoruh’un kıyısından gelen yolumuzun, şimdiki yolumuzla ilgili de azı çalışmalarımız var İnşallah o da hemşerilerimize yakın bir zamanda yakışır bir proje ile gerçekleştireceğiz, elbette ki turizm imkanlarımızı arttırdı. Bugün valiliğimizin öncülüğünde ibrikli marina ile Artvin yeni bir değer kazandı eskiden turizm denilince

Arhavi’den gelince sayardık nokta-nokta Mencuna şelalesi derdik, Borçka Kara göl derdik, Şavşat Kara göl derdik şimdi ibrikli marina diyoruz yani Artvin'e gelenin mutlaka uğraması gereken mutlaka görmesi gereken hakikaten turizm açısından çok önemli bir değer kazandık. Aynı şekilde Kaledibi marina ve şimdi kaybettiklerimizden sonra yeni bir kazanç olarak neyi görüyoruz durgunsuz sporları dediğimiz kana sporları Artvin'de gelişiminin sağlanması için çok büyük imkânlara kavuştu. Bu imkânları görüp değerlendirmek halkımızın bu imkânları kullanabilmesini düşünmek önemli bir şeydi. O yüzden ben sizlerin huzurunuzda ayın kaymakamımıza gençlik Spor İl müdürümüze teşekkür etmek istiyorum. Bunu hep dile getirdik Ama bunun gerçekleştiğini bugün karşı köydeki bu festival ile gerçekleşebileceğini göstermiş olduğunuz o yüzden bu organizasyon Artvin halkının özellikle gençlerimizin çocuklarımızın sportif anlamda yetişmesi için çok orijinal farklı bir imkân farklı bir alternatif kazandırmış oldu. Bunun turizm açısından da bu organizasyon gerçekten çok yerinde ve isabetli bir organizasyon oldu. Görüyorum ki organizasyon ile ilgili de çok güzel hazırlık yapılmış İnşallah bu hazırlık ile birlikte burada güzel bir festival güzel bir eğlence gerçekleştirilir ve en borçlarımızın hem de genel olarak elimizi bu sporları tanıması bu imkânları görmesi açısından güzel bir fırsat güzel bir imkan olur” dedi.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Demirkıran ise yaptığı konuşmada, gençleri sportif faaliyetlere teşvik etmek amacıyla çalışmalar sürdürdüklerine değinerek, “Amacımız her yaşta herkesin her yerde spor yapmasını sağlamak. Son yıllarda tesisleşmemesi ile ülkemizde başlatılan spor yatırımları bugün ilimizde de birçok alanda yatırıma girmiş durumda. Amacımız sokaktaki çocuklarımızı spor alanlarına teşvik etmek, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin bayrağını, ezanını, milletini seven evlat olarak yetiştirmek. Bunları yapabilmek için ekip arkadaşlarımız ile birlikte antrenörlerimizle, öğretmenlerimizle çocuklarımızı sokaklardan kurtarıp spor tesisi'ne getirerek onların iyi insan olmalarını sağlamayı amaç edinmiş durumdayız. Ümit ediyorum ki Bu ekip ruhu ile çalıştığımız zaman ülkemizi olimpiyatlarda en iyi şekilde temsil edecek ilimizde sporcular yetiştirerek bayrağımızı göndere çekeceklerdir. Bugün burada su sporlarını tanıtma, su sporlarını halkımızdan yapabilmesini

sağlamak ve 8 ilçemizdeki barajlarımızın yapılması ile birlikte ilimizin sporlarında dünyadaki gelişmiş ülkelerin düzeyine çıkarmak için burada bir etkinlik yapacağız” diye konuştu.

Karşı koy ve çevre köy muhtarları adına konuşma yapan Muhtar Mehmet Kocaman ise şu ifadeleri kullandı: “Bu etkinliğe katkılarını esirgemeyen sayın kaymakamımıza ve müdürlerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Devlet Su işleri DSİ bölge müdürü Celal beye de ayrıca parantez açmak istiyorum onun katkıları ile buralara kadar bizi getirmiştir ona sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Muhtarlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”

Etkinlikte Muay-thai spor dalında dereceye giren sporculara madalyaları takdim edildi.

Su şenliğine, Murgul Kaymakamı Yunus Tekçe, Arhavi Kaymakamı Burak Çimşir, Borçka Cumhuriyet Savcısı Hakan Ulurak, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI