MYO Konferans Salonunda düzenlenen “Sigara ve Kanser” konulu konferansa, Sürmene Kaymakamı Şevket Atlı, KTÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Karslıoğlu, MYO Müdürü Doç. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Sürmene Milli Eğitim Müdürü Orhan Kahveci, İlçe Emniyet Müdürü Mevlüt Ak, MYO Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ömür Turhal, Öğr. Gör. Cahit Soysal, MYO Sekreteri Ali Rıza Köroğlu, Öğretim Elemanları, çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
Sunuculuğunu Öğr. Gör. Alkan Aksoy’un yaptığı programın açılış konuşmasında KTÜ Sürmene Abdullah Kanca MYO Müdürü Doç. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Başta ilçe Kaymakamımız olmak üzere tüm misafirlerimizi MYO’muzda ağırlamaktan onur duyuyorum. Sigara ve kanser konferansı sunumları için Prof. Dr. Ünal Şahin hocamıza da teşrifleri için teşekkür ediyorum. Sigaranın zararları hepimiz tarafından bilinmektedir. Ancak sigaraya başlamama veya sigaraya başladıktan sonra bırakma konusunda gerekli iradeyi ve hassasiyeti gösterme konusunda yeterince duyarlı olamıyoruz. Sigara hem kanser gibi çeşitli hastalıklara sebep olarak sağlığımızı bozmakta, hem de maddi olarak bizlere zarar vermektedir. Bu konferanstan sonra başta öğrencilerimiz olmak üzere, sigara ve zararları konusunda daha duyarlı olacağımıza inanıyorum. Dumansız ve sigarasız günler diliyorum.” Dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Şahin sunumunda, tütünün en çok zehiri bir arada bulunduran bitki olduğunu belirterek ve bu bitkiyi hiçbir otobur hayvanın yemediğine vurgu yaptı. Şahin, sigara ve tütün şirketlerinin özellikle gençler ve öğrenciler üzerindeki çalışmalarında dikkat çekerek, sigaranın akciğer kanseri başta olmak üzere neden olduğu hastalıklar konusunda açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ünal Şahin slayt şeklindeki sunumunda özetle şu bilgileri verdi;
“Günde bir tane sigara içen bir kişi, her gün röntgen çektirmiş gibidir. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, sigara paketleri üzerine “SİGARA ÖLDÜRÜR” ifadesi ile birlikte“nükleer tehlike” işaretinin de konulmasını önermektedir.
Her Yıl Ülkemizde 115.000 İnsanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyi . Eğer Önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250.000 e çıkabilecektir.
Dünyada her yıl 5,5 milyon insan sigaradan hayatını kaybetmektedir. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 8 milyona çıkabilecektir.
Ülkemizde her yıl 4.500 civarında eşten biri pasif sigara dumanı ile eşinin ölümüne neden olmaktadır.
Ülkemizde her yıl 2.000 civarında bebek ve çocuk (0-5 yaş), yanlarında sigara içildiği için, anne veya babaları tarafından ölümlerine neden olunmaktadır.
Nargile kafeler sigara bağımlılığı oluşturulmasında aracılık etmektedir, bir nargile yaklaşık 20 sigara kadar zarar etki yapmaktadır.
Sigara uyuşturucuya giden yolun başıdır. Hiç sigara içmeyenlere göre Sigara içenlerin eş zamanlı alkol içmesi 3 kat, esrar içmesi 8 kat, kokain içmesi 22 kat daha fazladır.
Sigara;İş ve trafik kazaları, kötü koku ve renk, sosyal dışlanma, çevre kirliliği ve yangınlara neden olmaktadır. Ülkemizde çıkan orman yangınlarının; % 50’ine sigara izmaritleri neden olmaktadır.
Sigara firmalarının temel hedefi öğrenciler ve gençlerdir. Her yıl 450.000 çocuk ve genç (11-19 yaş arası) sigaraya başlamaktadır.
Kendini kanıtlama, büyüklerine özenme, arkadaşları içinde yer edinme, otoriteye karşı gelme, kilo kontrolü, hayranlık duyduğu kişilere benzeme sigaraya başlama sebepleri olarak görülmektedir.
Sigarayı bir kez deneyen her üç gençten biri bağımlı hale gelmektedir. Başlangıçta oyun gibi başlayan bu korkunç alışkanlık, ilerleyen yıllarda kişileri sigara bağımlısı ve hasta biri haline geldiğinden, asla sigara bir kez de olsa denenmemelidir.
Sigara şirketlerinin Türkiye’deki alışanlarına talimatı, ‘Eğer, gençleri 15 yaşından önce sigara müşterisi yapamazsanız, başarılı sayılmazsınız’ dır.
Sigara içmek sanıldığı gibi sosyal bir davranış değil, madde bağımlılığı olarak kabul edilen bir hastalıktır.
Sigaranın ülke ekonomisine zararları; Sigaranın satın alınma bedeli, hastalıkların teşhis ve tedavi harcamaları, İş gücü kaybı sonucunda, sigara üreten ve satan gelişmiş ülkeler hem sigara satışından hem de ortaya çıkan hastalıkların teşhis ve tedavisi için ihraç edilen tıbbi cihaz ve ilaçlardan her yıl büyük kazançlar sağlamaktadırlar.
Kadınlarda, sigara içmek, özgürlüğünü kazanmak olarak lanse edilmektedir. Halbuki, sigara içen erkekler sonunda sigara bağımlısı hale gelip, bütün hayatlarını sigaranın yönetmesine izin verdikleri gibi, sigaraya özenen kadınları da aynı kötü son beklemektedir.
Sigara ve Tütün şirketlerinin amacı, tütün ürünlerini her türlü kılığa sokarak satmak ve pazarlarını genişletmektir.
Amerika’da sigaradan zarar görenlerin açtıkları davalardan sigara firmaları ağır tazminatlar ödüyorlar. Sigara üreticileri için, Amerikan vatandaşlarını öldürmek çok pahalı hale gelmiştir. Asya kıtasındaki az gelişmiş veya gelişmekte olan ülke insanları ve Ülkemiz vatandaşlarını öldürmek ise bedava hale gelmiştir.
Sigara kalp ve damar hastalıklarından sonra en çok kansere yol açmaktadır. Sigaranın neden olduğu Kanserler çok çeşitlidir. Akciğer ve gırtlak kanserinin % 97 nedeni sigaradır. Dünyada en çok rastlanan ve en fazla ölüme yol açan kanser, Akciğer kanseridir.
Sigara içen insanların kanserden ölüm oranı, içmeyen insanlara göre 15 ile 25 kat fazladır.
AMFİZEM, sigara dumanının etkisi ile akciğer içindeki hava keseciklerinin parçalanmasıdır. Bu hastalık çok şiddetli nefes darlığına neden olmaktadır.
Sigara içenlerin % 50’sinde kronik bronşit vardır. Bronşitli hastalarda önce sabah öksürüğü ve balgam başlar. Daha sonraki yıllarda nefes darlığı, solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği gelişir.
Sigara, en hayati organımız olan kalbimizin en büyük düşmanıdır. Ülkemizde ölüm sebeplerinin başında kalbe bağlı ölümler vardır. Kalp ölümlerinin ise, özellikle 55 yaş altında % 80 i sigara kaynaklıdır.
Sigara içme, çok önemli bir halk sağlığı sorunudur ve çözümü için, ülkenin tüm kesimleri, bireyleri çaba göstermek zorundadır.
Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunlarla; Çocuklara sigara satışı yasaklanmıştır. Sigara reklamı yasaklanmıştır. Sigara paketi üzerine “Sağlığa zararlıdır” uyarı yazısı yazılması zorunlu kılınmıştır. Toplu yerlerde sigara içmek yasaklanmıştır. Sigara karşıtı eğitimi zorunlu kılınmıştır. TV’lerde ayda 90 dakika sigaranın zararları ile ilgili eğitim yayını yapılması zorunlu kılınmıştır. Türkiye Dünya Sağlık Örgütüne üye diğer ülkelerle birlikte imzalanan Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi gereği Ulusal Tütün Kontrol Programı oluşturulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bu programla ilgili, sigara tüketiminin kontrol altına alınması, vatandaşlarımızın ve gençlerimizin korunmasının amaçlandığını ifade etmiştir.
Konferans sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ünal Şahin’e, Sürmene Kaymakamı Şevket Atlı ve MYO Müdürü Doç. Dr. Hamdullah Çuvalcı tarafından plaket ve hediye takdimi yapıldı. Program toplu resim çekilmesi ile sona erdi.