Serendeler AVM gibiydi…

Serendeler AVM gibiydi…

KÜLTÜR 22.12.2023 13:59:25 343 0
Serendeler AVM gibiydi…

Geçmişten günümüze köylerde kullanılan Serendeler; o dönemlerde kiler olarak kullanılırdı. Her türlü meyve sebze ve tahılların muhafaza edildiğinden dolayı da  ilgi bir o kadar büyüktü.

Hatıraların yaşandığı bu mekanlar, artık günümüzde tek tek kaldı. Ve onlarda bakımsızlıkta yok olmaya yüz tutuyor. Tıpkı tarihi ahşap konaklar gibi; serenderlere de sahip çıkılması gerekiyor

Bulutların Ülkesi Hemşin Paylaşım hesabında, Güneş Çamlı Başkurt, kendi lisanıyla Sernderlerle ilgili çok ilginç paylaşımlar yaptı.O paylaşımı sizlere hiçbir değişiklik yapmadan aktarıyorum.

'AVM GİBİ KULLANILIYORDU.'

Serender kültürü Artuk yok oluyor ve bayilurdim serendere çıkmaya çünki serender küçük bir AVM gibiydi.

Her şey vardı kuru yemiş lazut lobiye kabak bakır kaplar meşecilik için kullanılan ğalatlar, ğizarlar kopriler,, orikler giyilmeyen kıyafetler şarküteri bölümü AP ayrı; peynir, yağ, minci kavurma, sebil hamsi bidon bidon, turşunun her türlüsü bal, reçel, pekmez, fındıkla ceviz, gizli yerde olurdu;mısır unu çuvalla, buğday unu çuvalla, şeker çok kiymetliydi ustu kapanirdi; onlara su değmemesi lazımdı; benim aklıma gelenler bunlar sizin serenderde neler olurdu??

Ama en güzeli de şu serenderin koşkindeki setlere iki kolunu bağdaş kurup yaslanup etrafı seyrederken kurulan hayaldi sevgiyle kalın…


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI