Renga renk çiçekler eşliğinde Ambarlı Gölüne Yolculuk.

Renga renk çiçekler eşliğinde Ambarlı Gölüne Yolculuk.

YAŞAM 30.07.2023 10:26:14 213 0
Renga renk çiçekler eşliğinde Ambarlı Gölüne Yolculuk.

Rize’nin dağlık kesimlerinde 2400 m irtifada buzul aşındırması ve biriktirmesi sonucu oluşmuş küçük alanlı göller bulunur. En büyükleri 2950 m yükseklikte bulunan Ambar Gölü ( Buzul Sirk Gölü )dür. Çevresinde ise 4 tane daha küçük göl vardır.

Yaklaşık 150 ye yakın gölleri bünyesinde barındıran Rize bu yönüyle yerli ve yabancı ziyaretçilerinde ilgi odağı haline gelmiş bir ildir.

AMBARLI YAYLASI TERCİHEN ÇIKILAN 2.YAYLADIR

Rize, Ambarlı Yaylası, Gito Yaylasının biraz üzerinde çıkılan ikinci yayladır. Yayla hayvanların daha çok ot bulması nedeniyle de her zaman tercih edilir olmuştur. Yaylacılar önce Gito’ya gelir orada bir süre kaldıktan sonra ikinci yayla olan Ambarlı’ya çıkarlar. Yaz sonuna doğru yine Gito’ya inip birkaç gün burada kaldıktan sonra geri dönerler. Yıllar önce yayan olarak yapılan göçler günümüzde araçlarla yapılıyor. Geçmişte yaylaya göç ve dönüşte ise eğlenceler yapılırdı. O gelenek artık yaylada hayvancılık bitme noktasına geldiğinden ortadan kalkmış durumdadır.

YAYLAYI ÖNE ÇIKARAN AMBARLI BUZUL GÖLÜDÜR

Günümüzde artık Gito’ya çıkış araçla birkaç saat oradan Ambarlı’ya ulaşmakta bir saat sürüyor. Fakat yaylada bugün bile hala yürümeniz gereken yerler var. Eğer tepelerdeki buzul göllerini görmek istiyorsanız 2,5 saat dik yokuş tırmanışını, 2 saat süren inişi, göze almanız gerekiyor. Göreceğiniz güzellikleri düşününce, Ambarlı’ya gidip mutlaka bu yürüyüşü yapmalısınız. Bunun için yanınızda bir rehberin olması en doğru karar olur.

SİZİ HEYECAN DOLU BİR YOLCULUK GÖLE GÖTÜRECEKTİR.

Tırmanış için Ambarlı Yaylasına arabayla gelip ordan sonra başlıyorsunuz tabana kuvvet yürümeye. Bu tip yürüyüşlerde en ideali destek baton kullanmayı tercih edebilirsiniz. Tırmanış yoluna uzaktan baktığınızda bazen kolaymış diyorsunuz bazen de kayan taşların üzerinde dik bir yamaçta kalınca ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Muhteşem doğa manzaraları eşliğinde, birde mevsiminde çıkmışsanız ranga renk çiçeklerin arasında parfüm kokusu alarak bir nebze yorgunluğu unutabilir, buz gibi ırmaklarda akıp gelen suyu içebilirsiniz.

GÖLÜ GÖRÜNCE YORGUNLUĞUNUZ GEÇER

İlk tırmandığımız göl veya göller üç göller olarak adlandırılıyor. Bu göllerin isimleri Taraklı, Sandıklı, ve Kuzu gölleri olarak da anılıyor yükseklik 2800 metre. Gölleri yakından görüp biraz daha yukarı doğru tırmandığınızda tepeden üçünü birden fotoğraflayabilirsiniz. Üç göllerden sonra yaklaşık 10-15 dakikalık bir tırmanışla Mohorcok Gölüne ulaşıyorsunuz. Buradan yaklaşık 15 dakika daha tırmanıp en güzel göl olan Balıklı Göle ulaşılıyor. 3000 Rkımlı bu gölde insanlar olta ile balık avlıyorlar. Dağın başında bir göl ve içi balık kaynıyor. Bir yandan balık tutma zevki yaşarken aynı zamanda ayakkabılarınızı çıkarıp tırmanışdan dolayı sızlayan ayaklarınızı gölün buz gibi sularında dinlendiriyorsunuz. Bu göllerin hepsinin etrafı dağlarla çevrili ve göller bulutların üzerinde kalıyorlar. Zaman zaman arkanıza dönüp baktığınızda kendinizi gölün yanında ama bulutların üzerinde buluyorsunuz.

DÖNME VAKTİ SİZİ HÜZÜNLENDİRİR VE TEKRAR GELME PLANLARI KURARSINIZ

Burada bir süre kaldıktan sonra artık dönme vaktinin geldiğini siz istemezsen izde Kaçkar dağından esen serin ve soğuk rüzgâr, ardından sis ve duman ile çize size “dönme zamanı” geldiğini hatırlatır.

Yaklaşık 1,5-2 saat yaya yürüyüşün ardından Ambarlı yaylasında sizi bekleyen araçlara yorgun argın varırsınız, ama günü unutmanız mümkün olmayacak ve tekrar gelmek için fırsat kollayacaksınız.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI