ÖDÜLLÜ FİLM “TURNA MİSALİ” FINDIKLI’DA İZLEYİCİSİYLE BULUŞUYOR..

Yönetmenliğini İffet Eren Danışman Boz’un yaptığı ,oyuncularının ise Sennur Nogaylar, Necmettin Çobanoğlu, Timur Ölkebaş, Zeynep Elçin, Sercan Can, Deniz Ceylan’ın oynadığı “Turna Misali” isimli film 9 Kasım Perşembe saat “

KÜLTÜR 4.11.2023 10:42:42 288 0
ÖDÜLLÜ FİLM “TURNA MİSALİ” FINDIKLI’DA İZLEYİCİSİYLE BULUŞUYOR..
DİLEK ONAY CAN
“Turna Misali ” 2019 yılında 12 Punto TRT Senaryo Günleri’nde “TRT Ön Alım Ödülü, Antakya Film Festivali Yeşilçam Özel Ödülü · Haliç GoldenHorn Uluslararası Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu ödülleri almış, İffet eren danışman boz’un yönetmen, eyüp boz’un ise görüntü yönetmeni koltuğunda oturduğu 2021 yapımı bağımsız bir film. Film ana temasıyla,konar-göçer göçebe hayatını sürdüren son yörüklerin, günümüzün “modern” dünyasında karşılarına çıkan zorluklara rağmen yaşam tarzlarını, geleneklerini sürdürme mücadelelerine dikkat çekiyor.

Yönetmen İffet Eren Danışman Boz kimdir?

İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Bölümünden mezun oldu. 2011’den beri çeşitli senaryo gruplarıyla senaryolar yazdı. 4 kısa jfilm yazdı ve yönetti. Yönetmen olarak çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan Turna Misali 2018 yılında Kültür Bakanlığı’dan olarak destek aldı, aynı proje 2019’da TRT 12 Punto Senaryo Günleri’nde TRT ön alım ödülü kazandı. Senaristliğini ve yapımcılığını Eyüp Boz ile üstlendiği Turna Misali dünya prömiyerini 34. Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde ‘Asian Future’ bölümünde yaptı.

“Turna Misali” filmin konusu
Sarıkeçili Yörüklerinden Aksak Ailesi’nin otoriter aile reisi Gülsüm Ana, mevsimlik göç için hazırlıklara başlar. Ancak aile üyeleri ve diğer yörükler onunla aynı fikirde değildir. Gülsüm’ün kocası Cemal, göçü bırakıp yerleşik hayata geçmek istemektedir. Gülsüm’ün damadı Mustafa traktör alıp traktörle göç etmekten yanadır. Gülsüm ise göçün geleneksel şekilde, develerle ve yürüyerek yapılmasında ısrarcıdır. Gülsüm’ün en büyük destekçileri yarım akıllı oğlu Nurettin ve torunu Elif’tir. Gülsüm ailesini ve diğer yörük ailelerini ikna etmeye çalışırken, valiliğin göçü engelleyeceğine dair bir söylenti yayılmaya başlar. Gülsüm her ne pahasına olursa olsun göç etmeye kararlıdır.

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI