LOJİSTİK LİMAN, ÜLKEMİZ, BÖLGEMİZ VE RİZEMİZ EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRECEK

Ak Parti Devlet Eski Bakanı, Eski Başbakan Yardımcısı, Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı, Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşler Genel Başkan Yardımcısı, Rize Milletvekili Hayati YAZICI;

RÖPORTAJ 17.10.2019 07:31:27 386 4
LOJİSTİK LİMAN, ÜLKEMİZ, BÖLGEMİZ VE RİZEMİZ EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRECEK

AK Parti, Siyasi ve Hukuki İşler Genel Başkan Yardımcısı, Rize Milletvekili Hayati YAZICI, 18 yıllık iktidarları boyunca Rize için yaptıkları projelerin devasa tarihi yatırımlar olduğunu, Rize’nin genelinde hizmetine açtıkları bu yatırımların önemlilerinden birisi olan, Rize- Artvin Havalimanı, Rize-İyidere Lojistik Merkezi, Salarha tüneli ve daha önce hizmete giren onlarca dev yatırımlarla ilgili, serbest gazeteci yazar Bayram Ali KAVALCI’ya konuştu.

Rize’de birkaç aydır günden olan, Rize -İyidere kent merkezinin kıyı kesiminde yer alan planlama alanı yaklaşık 3.50 km’lik doğu-batı aksı boyunca uzanmakta olan, batıda İyidere köprüsü ile doğuda İyidere limanı arasında kalan, Rize-İyidere Lojistik limanı, bir diğer acılımı, Konteyner, Genel Kargo ve Ro Ro Limanının İmar Planı raporunun açıklanması Rize ve bölge illerde sevinçle karşılanmıştı.

İyidere Lojistik Limanı Uygulama İmar Planı Raporunun açıklanmasıyla ilgili bilgi veren, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Rize Milletvekili Hayatı YAZICI, “ Bu çok önemli liman projesiyle, yapımı devam etmekte olan yol projeleri ile Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ürünlerinin önemli bir bölümünün Doğu Karadeniz Endüstriyel Gelişme Bölgesine ve Limanına çıkarılarak dünya pazarlarına ulaştırılması sağlanacaktır. Ovit tünelinin açılmasıyla Endüstriyel Gelişme Bölgesi ile Erzurum bağlantı yolu yıl boyunca ulaşıma açık kalacaktır. Bu bağlantı yolu mesafe ve zaman açısından avantaj sağlayacağından, GAP’ta yetişen ürünler, Mersin Limanından daha erken bir zamanda İyidere-Of havzasına ulaşabilecektir. Ayrıca bu yol, Doğu ve Orta Doğu’da yer alan komşularımızın da Karadeniz’e ulaşımını sağlayacak, ihracat ve ithalatlarını bölgede yapılacak olan liman üzerinden gerçekleştirmelerine imkân verecektir. Planlama alanında inşa edilecek olan liman, İran’ın Tebriz şehrinin dış pazarlara açılacağı en yakın liman olacaktır. İran kuzeydeki eyaletleri için 25 milyar dolarlık ithalatını Dubai limanlarından yapmaktadır. Buradan malların kuzeye gelmesi bir ay kadar sürebilmektedir. Ovit tüneli ile İran ticaretini Karadeniz limanları üzerinden yapabilecek ve bu süre 15 güne kadar inebilecektir. Bununla birlikte, bölgeye en yakın komşu ülkeler olan Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Azerbaycan ile yaklaşık 60 milyar dolarlık ticaret hacmimiz bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen stratejik avantajları dikkate alındığında İyidere-Of havzasında kurulacak olan Endüstriyel Gelişme Bölgesiyle birlikte inşa edilecek limanın hem bölge illeri hem de ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayatı YAZICI, “ Rize’mize Ovit tünelinden sonra yapımı devam eden en önemli yatırımlarımızdan biriside, Rize- Artvin havalimanıdır. 2017 yılında temelini atılan, dolgu çalışmaları ise aynı yılın 16 Eylül tarihinde başlayan ve Türkiye'nin deniz dolgusu üzerindeki 2. havalimanı olacak olan, Rize-Artvin Havalimanı'nın tamamlanması temel atma töreninde 2022 yılının sonu olarak tespit edilmişti. Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından havalimanını yapan firmayla yapılan görüşmeler sonucunda havalimanının hizmete girme tarihi, inşallah 29 Ekim 2020 olacaktır. Gece, gündüz devam eden çalışmalarla deniz dolgusunda %50 rakamlarına yaklaşılmıştır. Yüzde 95'ini dolgu oluşturan Rize-Artvin Havalimanı'nda üst yapı çalışmaları için ise dolgunun bitmesi beklenmeyecek. Terminal binası gibi üst yapıyı oluşturan binaların ihalesi için Ulaştırma Bakanlığı tarafından çalışmaların gerçekleştirme aşamasına gelinmiştir. Dünyanın sayılı tünellerinden olan, Ovit tüneli iki dağın delinip, tünelle geçilmesi yatırımı değildir. Bu devasa yatırımla Orta Asya’yı, Avrupa’yı, Türk Cumhuriyetlerini birbirine bağlanan, başta ekonomik, turist ve stratejik bir ayaktır, bir önemli başlangıçtır. Rize- Artvin Havalimanı, Rize-İyidere Lojistik Liman ve Ovit Tüneli birbirlerini, Denizden, Havadan ve Karadan tamamlayacak olan ve sonrasın da Demiryolunun da ilave edilmesiyle, Türkiye’nin ve Karadeniz bölgemizin, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki illerimizin her birisine, hatta ülkemiz genelinin ekonomisine, turizmine, geleceğine büyük katkılar ve değişimler sağlayacak çok büyük proje ve yatırımlardır. Salarha tünelinin ikinci kısmının yapımı ihalesi gerçekleşmiş oldu. Yeni Rize Hastanesi deniz dolgusu üzerinde inşa edilecektir. Ayder’deki dönüşüm TOKİ tarafından yapılacaktır. Bu dönüşümün Orman alanı içerisinde olması çalışmaları devam ediyor. Ayder bir protokolle TOKİ’ye devredilmiştir. Çevre Bakanlığımız tarafından Ayder’de otopark çalışmalarına başlanmıştır. Tabii ki, Ayder’deki bu çalışmalarla ilgili Ayder’de yeri bulunan ve burada yaşayan halkımızın ve paydaşlarımızın görüşleri de alınarak bu çalışmalar yürütülmektedir. Netice olarak, İktidarlarımız boyunca, Rize’miz genelinde yaptığımız devasa tarihi yatırımlarla yepyeni bir Rize ili ortaya çıkmıştır dedi.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI


Anahtar Kelimeler:
Hamdi Limancı
12.09.2020 17:59:25
Rize Limanı mı Batum mu? Bazı limanlar (örneğin; Jebel Ali Limanı, BAE), yalnızca aktarma amacıyla şebeke (network) olarak mevcutken, diğerleri (örneğin; Nagoya Limanı, Japonya) öncelikli olarak kendi iç bölgelerine hizmet etmektedir. Transit limanlarında kargo gemi-rıhtım-gemi aktarılırken, hinterland limanları gemiden hinterlanda yük taşımasına odaklanır. Gemi türleri arasında ilgili bir ayrım vardır. Besleyici gemiler, aktarma limanlarından nihai varış yerlerine yük taşımaktadır ve iki aktarma limanı arasındaki hareketler, daha büyük gemiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu daha büyük gemiler, genellikle yolculuklarının her iki ucunda sadece büyük limanlara uğrarlar. Bu dağıtım ağı, daha büyük gemiler için, bir dizi farklı limanda sürekli yükleme ve boşaltma süre kaybı vb. önlenmesi mali ve teknik verimlilik sağlar. Besleyici gemilerin kullanımı nispeten yaygındır, örneğin; Bangladeş'in 40 milyar dolarlık dış ticaretinin %80'i Singapur Limanı üzerinden yapılır.

Mina
12.09.2020 22:36:48
İlhami Genç'in Liman Ekonomisi kitabından ; Liman Verimliliğinin Ekonomik Etkileri Liman verimliliğini arttırmak ve limanın bekleme sürelerini (port waiting/dwell time) azaltmak, maliyetleri düşürme ve ticari rekabet gücünü artırma için gereklidir. Konuya ilişkin ampirik bulgularda, belirli bir ülkenin liman verimliliği puanının -0'dan (en verimsiz)- 1'e (en verimli) 0,1 birim puan artmasının ihracatta deniz taşımacılığı maliyetini yüzde 2,3 oranında azaltacağını göstermektedir. Bu da ülkenin ihracatında yüzde 1,8'lik bir artışa yol açacaktır (Dappe vd. 2016, s. 77-86, Unctad 2017, s. 75-95). Liman verimsizliğinin ticaret ve refah üzerindeki etkisi dünya çapında bir karşılaştırmada, bir limanın %25 oranındaki verimliliğini %75 oranına yükseltilmesi nakliye maliyetlerini %12 oranında azalttığı tespit edilmiştir (Clark vd. 2002, s. 1-7). Yanaşma ücretlerindeki ortalama %0,11 azalış, toplam ticarette %1 oranında bir artışa neden olmaktadır (Bandara 2013, s. 200-201).

Mina
15.09.2020 14:58:15
İlhami Genç'in Liman Ekonomisi kitabından ; Limanlar gibi iktisadi gelişmenin motorları olan endüstrilerin ülke kalkınmasının yanında iktisadi büyüme üzerinde de olumlu etki yaratmaktadır. Arabirim, depolama ve dağıtım noktaları gibi ana işlevlerine ek olarak, etkin limanlar da büyüme kutupları olarak işlev görür, yeni faaliyetler çeker ve ticareti teşvik eder. GSYİH büyümesine ve bölgesel kalkınmaya bariz doğrudan katkılarından ayrı olarak, limanların ekonomiye dolaylı katkısı da ülkenin ihracat endüstrilerinin rekabetçiliği bakımından da aynı zamanda önemlidir. Bu nedenle, devlet müdahalesi genellikle sadece ticari değil, aynı zamanda limanların hedeflerine dayanır. Bununla birlikte, devletin bu tür makro ekonomik hedeflerinin maliyetleri, çoğu zaman, ekonomik verimlilikten, tam anlamıyla, devletin kendisi tarafından karşılanmalıdır ve özel yatırımcıların kârlarını paylaşmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır.

Apolas
13.08.2021 15:42:26
Ortadoğunun Hiroşiması lübnan patlamasını ve covid 19 u anlamak istiyorsanız Liman Ekonomisi ne bi göz atmanız yeterlidir. Ayrıca gemi elleçleme giderlerinde daha düşük ücret ödemek istiyorsanız mutlaka okumalısınız

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI