Kendisi üretip, satışa sunuyor.

Yaylacıların ürettiği sütten elde edilen peynir, lor ve tereyağı gibi ürünler, ilçe merkezlerinde satışa sunuluyor.

YAŞAM 10.12.2019 14:00:29 449 0
Kendisi üretip, satışa sunuyor.

Ali Akyıldız

PAZAR-Yaylalarda hayvanlarını otlatarak elde ettikleri sütü peynir, lor ve tereyağına dönüştüren yaylacılar, satıştan elde ettikleri gelirle kış ayının durgunluğunu bu şekilde geçirmeye çalışıyorlar.

Rize’nin bitki örtüsü zengin yaylarında otlayan hayvanların sütüyle yapılan doğal yağ ve peynirlere rağbet var.

2800 Rakımlı Çermeşk Yaylasında ürettiği ürünleri Rize’nin Pazar ilçesinde açtığı, işyerinde vatandaşlara satan Seçkin İpsiz , “vatandaşların kışın tüketecekleri peyniri satın almaya başladığını anımsatarak, bu nedenle hareketli dönemlerinden birini yaşadıklarını söyledi”.

Bölgenin yüksek rakımlı ve verimli yaylalarının otlarıyla beslenen hayvanlardan elde edilen süt ve peynirin daha lezzetli olduğunu belirten İpsiz 'Daha önce sağılan sütler makineden geçirilip yağı alındıktan sonra peynir yapılıyordu. Şu anda makinesiz kendimize ait 1000 adet keçi ve büyükbaş hayvanlarımızdan sağarak temin ettiğimiz Sütleri tamamen gelenekçi yöntemlerle peynir ve yağa dönüştürerek vatandaşlara doğal bir şekilde satıyoruz' diye konuştu.

Yaylalarımızda otlayan hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütleri köyümüzde işleyerek Yağ ve peynir yapıyoruz” ifadelerini kullanan Hayvan sahibi İpsiz,” İki çeşit peynir üretiyoruz; inek ve koyun peyniri. Yağ ise tamamen doğal bir şekilde hazırlanıyor. Bu peynirleri ve yağları birinci elden satmamızın sebebi daha ucuz tüketiciye ulaşmak içindir. Tereyağı 60 TL, Peynir ise 25-30 TL den satıyoruz” dedi.

Vatandaşlar “son zamanlarda doğal ürünlere rağbet arttı. Bizde bildiğimiz tanıdığımız kişilerden yağ ve peynir almayı daha uygun görüyoruz.” Dediler.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor