Karadeniz Bölgesi Tarihi kokuyor

Hemşin İlçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Akyamaç köyü köprüsü bugünlerde duyalı bir aile tarafından aslına uygun hale getirilmeye çalışılıyor.

KÜLTÜR 24.07.2024 11:49:00 591 0
Karadeniz Bölgesi Tarihi kokuyor

Doğasıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin 4 mevsim vazgeçemedikleri Rize ve yaylaları görsel güzelliklerin yanında tarihi, dokusuyla da ilgi odağı olmaya devam ediyor.

İl ve İlçeye bağlı yerleşim alanlarının birçoğunda tarihi kale, köprü, şelale, konak, mezar ve yapıtlar mevcut olup, bazıları günümüze kadar gelmeyi başarmış, bazıları ise acımasız doğa karşısında yok olup gitti.

Bu eserlerden biride 1.870 yıllarında yapıldığı tahmin edilen, yaklaşık 150 yıllık olan ve kesme taş işçiliğinin sanata dönüştüğü Akyamaç köprüdür.

Hemşin İlçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan köprü bugünlerde duyalı bir aile tarafından aslına uygun hale getirilmeye çalışılıyor. Heyelan ve yağmurlar sonucu gelen çığla toprak altında kalan bu tarihi köprüye sahip çıkan Serdar Abay ve ailesi ilgi odağı oldu.

Ulusal ve yerel basınının haber kanallarında yer alan bu örnek çalışmayı yapan Serdar Abay ve biricik kızına tebrikler yağıyor.

Serdar Abay kaçkar53.com’a köprüde yapılan çalışmalar ve köprü hakkında özetle şunları söyledi.

150 YILLIK MAZİSİ VAR

Akyamaç Köprüsü yaklaşık 150 yıllıktır.1.870 yıllarında yapıldığı tahmin ediliyor. Kesme taş işçiliğini sağlam ve özenle yapmışlardır. Hemşin’den 6km ve Turistik Tesis olan Akyamaç Şelalesine 3 km uzaklıktadır

ZAMANINDA DERE GEÇİTİ OLARAK KULLANILIYORDU

Zamanında köyden üst mahalleye çıkanların kullandığı tek patikanın dere geçişini kolaylaştırırmış. Özellikle yayla göçlerinde bu köprü hayvanlarıyla yolculuk yapanlara hizmet etmiş. 90’lı yıllarda yanından teğet geçen araba yolu açılınca bu patika ve köprü atıl vaziyette kalmış. Ayrıca Yol açılırken köprünün üzerine kayan toprak yığınları köprüyü olduğundan daha küçük hale getirmiş.

30-40 YIL SONRA ÇALIŞMA BAŞLATTIK

Aradan geçen 30-40 yıl boyunca patika tamamen kapanmış, köprü üstünden geçeni kalmamış halde ormanın etkilerine maruz kalmış. Adeta ot ve sarmaşık sarıldığından görünmez hale gelmiş. Zamanla korkuluk taşlarında ciddi oranda eksilmeler olmuş.

KÖY GÖÇ VERDİ VE 500 HANEDEN ŞU AN 10-15 HANEDE İNSANLAR KALIYOR

Köy çok göç verdiği için kalanların çoğunluğu yaşlı emekli insanlar. 500 civarında haneye sahip olan köyde kış aylarında 10-15 hanede insan kalabiliyor. Yaz tatili veya çay zamanı gelenlerin de vakti çok kısıtlı olmuştur.

AİLE BÜYÜKLERİMİZ KÖPRÜNÜN HALİNİ GÖRÜNCE ÇOK ÜZÜLÜRLERDİ

Aile büyüklerimiz ve köylüler o köprüyle ilgili hatıralarını anlatırlardı ve bu halde oluşuna çok üzülürlerdi. Önceki muhtarlar restorasyon için başvurmuşlar fakat destek alamamışlar.

İSTANBUL’DAN GELDİM MUHTARLA İSTİŞARE ETTİM ÇALIŞMAYA BAŞLADIK

İstanbul’dan tatile geldiğimizde nerdeyse görünmez hale gelen köprüye bakıp üzülürdük. Bir fırsat olsa da en azından temizlesek diye düşünürdük. Yakın zamanda ailecek bu bölgede yaşamaya başlayınca yeni seçilen muhtarımıza planımızdan bahsettik. Onunda aklındaymış. Bize kısmet oldu.

Okullar tatil olunca köye geldik ve LGS’ye hazırlanan kızımla beraber bismillah dedik başladık. Ne kadar süreceğini bilemiyorduk. Köprünün çehresi açıldıkça eksiklik ve sorunları daha net gördük.

TEMİZLİK İŞLERİNİ BÖLÜM BÖLÜM YAPTIK

Öncelikle üzerini tamamen örten bitki örtüsünü temizledik. Yoldan üzerine yığılmış topraktan kurtardık. Taşları yerinden oynatan sarmaşık köklerinden sıyırdık derken 3 gün uğraşmış olduk. 

DOĞAL YAPISINA ZARAR VERMEMEYE ÇALIŞTIK

El yordamıyla dikkatli şekilde yapısal bir zarar vermemiş olduk. Ancak daha çok iş var. Ayakları hala toprak yığını altında kaldığından tam olarak köprü gerçek hacmini gösteremiyor.

MERDİVEN YAPILMASI GEREKİYOR

Araba yolu yüksek kaldığından köprüye iniş için güzel bir merdiven gerekmektedir. Taş dokusunun yosunla kaplanmasına müdahale etmedik. Eski tadını güzelliğini kaybetmesin istedik.

SOSYAL MEDYADA BİR ANDA GÜNDEME GELDİK

Köyde toprak işlerini ve yaşadığımız güzel anıları sosyal medyada paylaşmayı çok seviyoruz.

Yine benzer bir şekilde köprü temizleme videomuzu da paylaştık fakat beklenmedik şekilde ilgiyle karşılaştık. İlk günlerde milyonlara ulaşan izlenme ve gelen sayısız güzel yoruma yetişmekte zorlandık. Duyarlı herkese kucak doluşu teşekkür etmek isteriz. Eminiz o güzel insanlarda bizim yerimizde olsa aynısını yapardı.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TAŞINAN HİKAYELERİ DÜŞÜNDÜK

Kızımla beraber bu işleri yaparken köprüde acaba ne hatıralar yaşanmıştır diye tahminlerde bulunup sohbetler ettik. Bugün geldiği noktada bile yoldan geçenler durup köprünün üzerine çıkıp hoş atmosferin tadını çıkarıyor. Köyümüze gelen misafirlerimiz köprüyü görmek istediklerini söylemeye başladı.

ZİYARETÇİLER ÇOĞALDI

Üzerinde ağaçların gölgesi olduğundan sıcak havalarda serin bir ortam sunuyor. Ziyaret edenler hemen ayrılmak istemiyor.

KÖPRÜYÜ KORUMAYA KARARLIYIZ

Biz ailecek bu köprüyü kendimize sorumluluk olarak görüyoruz. Herhangi bir bahaneye sığınmadan elimizden geldiğince korumaya kararlıyız. En önemlisi de en ufak bir beklentiye girmeden bu eseri ilk kez inşa eden atalarımızın yanında olmak istiyoruz.


Anahtar Kelimeler: Karadeniz Bölgesi Tarihi kokuyor
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI