İlerleyen yaşına rağmen gençlere taş çıkartıyor

İlerleyen yaşına rağmen gençlere taş çıkartıyor

PAZAR-RİZE 23.04.2024 09:59:00 544 0
İlerleyen yaşına rağmen gençlere taş çıkartıyor

Pazar İlçesi Yavuz Köyünden Rıfat Çokokumuş(65) ilerleyen yaşına rağmen 35 metre boyundaki ağaçlara Petek çıkararak adeta gençlere taş çıkartıyor.

İlçeye 17 km uzaklıkta buluna Yavuz Köyü dağında hummalı bir çalışma yapan Rıfat Çokokumuş, tek başına tehlikelere aldırmadan Peteklerini ağaçlara çıkarıyor. Ve tekrar iniyor.

İlçe merkezine 11 km. Uzaklıkta olan Yavuz Köyü dağlarında "Orman gülü" nün açmaya başlamasıyla arıcılarda yorucu fakat bir o kadar da zevkli olan faaliyetler yoğun bir şekilde başladı. 

Kara kovan arıcılığı yörede yaygındır. Arılar oğul vermeye başlamadan boş kovan çekilecek ağaçlar belirlenir, kovanlar ağaçlara çekilir, geçen seneden kurulmuş kovanlar bakımdan geçirilir, boş kovanların içine güzel kokulu eski mumlar (keç) takılır. Arılıkta oğul bırakırsa ağaçlardaki bu boş kovanlara oturur.

O anları Cep telefonuyla görüntüleyen köy sakinlerinden Yusuf Kambur, bir yandan çekim yaparken, diğer yandan da hayretini dile getiriyor.

Kambur, “Rıfat ÇOKOKUMUŞ 65 yaşına rağmen dededen kalma geleneği sürdüren arıcılardan biridir. Kendisiyle yapılan sohbette bu mesleğe 8-10 yaşında dedesinin yanında başladığını, o zaman köylerde Fenni kovan uygulaması olmadığını ve tamamen Kara kovan arıcılığın olduğunu ve gerçek zevkin de Kara kovan arıcılıkta olduğunu dile getirdi

Bu yörede kumar balı yani Orman gülü balı (Deli bal diye meşhur) ve Kestane balı son yıllarda azalma olsa da üretilmektedir.

Rıfat ÇOKOKUMUŞ, ağaçlarda boş kovan kurma geleneğini gücü yettiğince sürdüreceğini söyledi.


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI