Tarih: 02.05.2019 13:37

Hastalığa Çare bulunamıyor.120 Oğlak telef oldu.

Facebook Twitter Linked-in

PAZAR-Çamlıhemşin Ortayayla köyünden Yusuf Kızılhan “450 adet keçim var. Bunun 250 tanesi doğrum geriye kalanlar kısırdır. Mal doğurmaya başladı ve bir hastalık aldı. Aşağı yukarı 70 adet Oğlağım öldü” dedi.

Derdine derman aramak için çalmadığı kapı kalmayan Çoban Kızılhan “ Oğlak ölümleri halen devam ediyor. İki aydır uğraşıyorum. Bu kadar masraf ediyorum. Çare yok. Gelen Veteriner 300 TL’lik ilaç bırakıyor yine çare yok. Çare olmadığı gibi 25 adet oğlağımda şu an hasta dışarıya çıkarmıyorum diğerlerine bulaşır diye” feryat ediyor.

“Bunun bir çaresi çözümü nedir” diyerek yetkililere seslenen Keçi sahibi ve aynı zamanda çobanlık yapan Yusuf Kızılhan “Benim başıma gelen bu durum bir başkasının başına da gelmesin. Yaylaya çıkıyorum. Burada diğer malcılar var. Onlara da bu hastalık bulaşır diye korkuyorum. Şuana kadar 120 oğlağım telef oldu. Ağzından köpük ve su akıyor. Bahar hastalığı dediler aşısını yaptık”, dört türlü aşı yaptık hiçbirinden fayda bulamadık. Aşağı yukarı 5-6 bin TL masraf ettim. Paralarda gitti oğlaklarda gitti. Yine de devam ediyor. Diğerleri analarıyla otluyor. Sabahtan sağlam olan akşama bakıyorum hasta geliyorlar. Buna neden bir çare bulunamıyor? Bana oldu diğerlerine olmasın istiyorum. Bulaşıcımıdır nedir teşhiste yok. Çamlıhemşin-Artvin-Çayeli ve Rize’den Veteriner getirdim çare yine yok. Gelen giden 300-500 TL’lik ilaç bırakıp gidiyor. Bana diyorlar ki “oğlak üşütmüş” bende “ bu havada Mayıs ayında soğuk mu var ki oğlak üşütsün” diyorum. Buna nasıl mantık yürütüp konuşuyorlar. Sütten olabileceğini düşünüyorum. Anaları otlayıp, yavrularına süt verince zehirli otlardan bulaşmış olabilir. Âmâ bunun bir çaresi mi yok. Bunun ilacı yok mu? Bahar aşısını da yaptırdılar. Aksi tesir mi etti ne etti. Daha da tetikledi hastalığı,

Artık Son Çare Cumhurbaşkanıma sesleniyorum

Sayın Cumhurbaşkanım, ben bir köylü olarak, çoban olarak, üretici çiftçi olarak buradaki memurlar hastalığa çare bulamadılar. Artın size mi geleyim, başbakana mı gideyim, nereye gideyim, ne edeyim bu işe bir çare bul. Mallarım kırıldı gitti. Oğlaklar öldü. Siz bizi teşvik ediyorsunuz devlet size destek veriyor, devlet arkanızdadır. Böyle mi arkamızdadır. Bir hastalığa çare bulamadılar.” Bu oğlak neden öldü bunun nedenini bulamıyorlar” biz ne edelim “dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —