Tarih: 28.05.2016 09:34

Geçmişten Günümüze Pazarspor (1)

Facebook Twitter Linked-in

PAZARSPOR'UN İLK TARİHÇESİ (1973-1980)
PAZARSPOR ALT YAPISI VE KIZ KULE

     Aslında ben bu yazıyı daha önceden hazırlamıştım. Ancak Amasya da yazıya dökmek nasip oldu. 27 Mayıs 2016 da çocuğum, Cevdet Bartu'nun mezuniyet töreni olması hasebiyle Amasya'ya geldim. Kendisine yazdırdım. Bu arada 1990-1995 yıllarında ilçemizde kaymakamlık yapan Sn. Nevzat Sinan halen Amasya Vali Yardımcısı görevinde olduğundan oğlum ile birlikte kendisini ziyaret ettim. Kendisi ile Pazar da ki anılarımızı konuştuk, dertleştik.
     Pazarspor kulübünün 1973 tarihindeki kuruluşunu dün gibi anımsıyorum.
     Hatırladığım kadarı ile 1970-1971 yılları idi.
     O zamanlar Pazarspor Rize Amatör liginde mücadele ediyordu. İmkansızlıklar içerisinde kıvranıyordu. Kırkayak lakaplı bir şoföre ait minibüsle maçlara gidiliyordu.
     O zaman ki futbolculardan Korkmaz ağabeyi (Çelik) izlemek için bende Rize'ye gidiyordum. Daha sonra maddi imkansızlıklardan olacak ki maçlara gidilemediğinden (üst üste iki kez ) Pazarspor küme düştü.
Bilâhare 1972 yılında gelindiğinde Pazar Orman İşletme Müdürlüğünde şoför olarak çalışan merhum Halil Uygur ve Pazar Askerlik Şubesinde memur olarak çalışan Selâhattin İsaoğlu ağabeylerimizin önderliğinde Pazarspor'un yeniden kurulması için çalışmalara başlandı.
     Pazarspor'un kurulmasına ilişkin evrak-ı müsbite Ankara'ya gönderildi, ancak evrakta bir eksiklik olduğundan o yıl yani 1972 yılında kurulamadı.
     Eksik evraklar ikmal edilip yeniden anılan yere yani Federasyona gönderildi.
     Federasyonda onaylanıp 1973 yılında Pazar Doğuşspor olarak kurulmuş oldu.
     1973 yılında Pazar Doğuşspor'u kuranlar Halil Uygur ve Selâhattin İsaoğlu'dur. İlk başkanımız Fuat Akbaş'tır. Yöneticilerimiz Neşet Basa, Atalay Telatar, Süha Egemen, Necip Telatar, Numan Bekiroğlu, Selâhattin İsaoğlu'dur.
     İlk antrenörümüz Pazar Hava Radar Mevzii Komutanlığında görevli Münir Aşık Astsubay'dır.
     Bu takımla adeta özdeşleşen Halil Uygur, Yaşar Karahan, Köksal Kaynar, Köksal Altunbaş, Mustafa Saydı, Mustafa Angın, Baki Tamer Sancak, Hüseyin Yangın, Münir Günaydın, Temel Zaman, Atila Yazıcı, Sezai Sümer, Talat Günday, Haluk Kanberoğlu, Osman Zeki Saraç, B- Ali Demirci, İbrahim Çiçek, Azmi Top, Cengiz Yıldırım, Bahtiyar Aksu, Adnan Yangın, Zafer Turan, Nazım Çilli, Niyazi Balaban, Cengiz Kantoğlu, Özcan Tezcan, Temel Kumbasar, Kutluhan Özorhon, Yılmaz Bozkurt, Haydar Biber, Çetin Uygur, Vehbi Turan, Osman Süslü, Hüseyin Hasçelik, Necati(?), Levent Saraç, Ziya Basa, Mustafa Balta, Salim Çakar, Zeki Çalıkıran, İlhami Günaydın, Kemal Terzi, Akay Kılıç, Savaşır Günday, Mehmet Basa, Ogün Uzun(Abdullah), Fehmi (?), A. İhsan Ergenç, Zafer Çiçekler, Hızır Yıldız, Kadem Morgül, Alaattin Sarıbaş gibi Efsane oyuncuları anımsar, onları bir kez daha yürekten alkışlarım.
     Ayrıca aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet dilerken, hayatta olanlara da Allah’tan sağlık ve saadetler diliyorum.
      Keza bu listede ismini unuttuğum arkadaş varsa kendilerinden özür diliyorum.
     Nerelerden nereye geldik. Yıllar göz açıp kapatıncaya kadar gelip geçti. O zamanlar para yok, pul yok.
     Bizi minibüsü ile Engin Yangın ağabey taşırdı. Belki de para almadığı da olurdu.
     Ayakkabılarımız dinyakostu. Sizin anlayacağınız çivili ayakkabı idi. Kuyruk yağı sürerdik. Formamız bir-iki sezonda aynı idi. Konçlar yırtıktı. Tekmelik yoktu. Bir topumuz olurdu oda sibopluydu.
     Bazı yerlere antrenmana kendi cebimizden giderdik. Çünkü antrenman yapacak sahamız yoktu. Antrenmanlarımızı şimdi ki Şehir Stadının yanındaki dere kenarında, Hamidiye de 'pozoni' köprüsünün yanındaki çimenlikte, Hava Radar'a ait sahada Ardeşen de trafonun bulunduğu yerde ve muhtelif sahalarda yapardık.
     Daha sonra Kutluhan Özorhon ağabey geldi. Pazarspor'un bugünlere gelmesinin baş mimarı da bu kişidir. Kendisi hem antrenörümüz hem de futbolcu idi. 1976 yılında Pazar'da avukatlığa başladı. Avukatlık bürosunun bir odasını soyunma odası olarak bize tahsis etti.
     Kutluhan ağabey lider vasıflara sahip bir insandı. Hem büyüğümüzdü, hem de kaptanımızdı. Ondan çok şey öğrendik. Korkmaz Çelik ağabeyimiz ise menajerimizdi. Ondan da çok şey öğrendik. Seyirci kitlemiz müthişti. Bizleri izlemek için Rize'ye araba tutarlardı.
     Rizesporlu Cengiz'in jübile maçından önce bizim maç vardı. Bizim maçtan sonra Ünlüler Karması ile Rizespor maçı oynandı. O zaman Ünlüler Karmasında FB'li Cemil, GS'li Tuncay, Bülent BJK'lı Atakan, TS'li Ali Kemal, Cemil, Şenol vardı.
     70'li yıllarda Kalkandere, Ardeşen, Müftüspor ve Rize Amatörlerle Şampiyonluk mücadelesi verirdik.
     Rize amatör liginde şampiyonluk yaşadık. Bir şampiyonluğumuz da masadan elimizden alındı.
     O eski arkadaşları zaman zaman anıyorum. O arkadaşlarla olan dostluğumuz arkadaşlığımız kardeşliğimiz, samimiyetimiz, yardım severliğimiz anlatmakla bitmez.
     Bana göre o jenerasyon belki 50 sene sonra gelebilir. Hani arada bir söyleriz, 'Anlatılmaz yaşanır.' diye. İşte öyle bir şey.
     Pazarspor o yıllardan bugünlere gelmiştir.
     Bugün ise; Rize'yi layıkı-veçhile temsil etmekle birlikte varlığını 25 yıl profesyonel liglerde sürdürmektedir.
     Dolayısıyla yüzlerce gencimiz kahve köşelerinden kurtulup, kötü alışkanlıklarından da uzaklaştılar.
     Pazarspor'un bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
     Ayrıca yıllardır bu takımın başında emek ve mesaisini Pazarspor'a veren yürekli Başkan Hüseyin Yangın'ı da bugüne değin hizmetlerinden ötürü tebrik ediyorum. Yaşamının her dakikası futbolla geçen bir spor adamı.
     Türkiye ölçeklerinde ve standartlarında çoğu kulüpte olmayan tesisler ve bu tesislerin mimarı.
     Hüseyin Yangın aslında bir kaptan ama varsa yoksa Pazarspor diyor.
     Ben inanıyorum ki Pazarspor yeniden 2. lige yükselecektir. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Benim de bu çalışkan başkandan bir isteğim olacak. Pazarspor alt yapısına önem vermesi. Gelecek yıllarda buradan çıkacak futbolcular eminim ki Pazarspor'a sınıf atlatacaklardır.
     Bana göre yeryüzünün gelmiş geçmiş en iyi bir kaç futbolcusundan biri olan ve geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Jıhan Cruyff bir konuşmasında şöyle demişti;
     'Alt yapısı olmayan kulüpler günün birinde batmaya mahkûmdurlar. Transferlerin gözdeleri, sizin takımınızı kısa sürede bir çekirge gibi yiyip tüketebilirler. Senin tek sermayen alt yapıdan üste çıkaracağın gençlerdir.'
     70'li yıllarda bu ünlü futbolcuyu izlerdik. Efsane futbol adamının söyleminden yola çıkılarak inşallah bir nitelik kazanırız.
     Hep eskilerden alt yapıdan bahsettik. Ben Merkez İlkokulunda öğrenci iken bizim sınıfa misafir öğretmen olarak gelen ve müzik dersi veren değerli hocam Dursun Hilmi Cinan'ın Kız Kulesi isimli bir şiirini sizlerle paylaşmak istedim. Malumlarınız üzere Kız Kulesi aynı zamanda Pazarspor'un da logosudur.
     Dursun Hilmi Cinan, Pazar Merkez İlkokulunda öğretmenlik yaptı. Bizim de öğretmenimizdi. Eğitimciliğinin yanı sıra müzik, resim ve şiir dallarında çalışmalar yaptı. Toplumun her kesiminde sanat sevgisini aşılayarak sanat yoluyla toplumu eğitmeye çalıştı. Ben kendisine ' Şair Baba' diye hitap etmekteyim. Aynı zamanda söz yazarlığı da yaptığından Cengiz Kurdoğlu, Zihni Cinan, İsmail Türüt, Ayhan Alptekin gibi bir çok sanatçı tarafından okunmakta ve halen bu şarkıları dillerden düşmemiştir. Bir çok ese imza atan Şair Baba ve aynı zamanda hacı olan değerli büyüğümüz üstat Dursun Hilmi Cihan'a bundan sonraki yaşamında sağlık ve mutluluk dilerim.
 
KIZ KULE
Yıllar önce gelip sana bakardım,
Denizinde yüzer, kumda yatardım,
Bazen olta atar, balık tutardım.
Selam olsun o günlere Kız Kule.
 
     Deniz kıyısında kurulmuş taşın,
Yüzyılları geçtin bilinmez yaşın,
Gemiler, kayıklar hep arkadaşın,
Kürekçi, balıkçı nerde kız Kule.
 
Zamanında kale idi bu kule.
Çok çileler çektin, geldin bu hale,
Ne günler geçirdin, düşün bir hele,
Yıkıldın sahibin nerde Kız Kule.
 
Haftadan haftaya uğrar vapurlar,
En az beş on saat burda kalırlar,
Elma ihraç olur, taşır kayıklar,
Selam olsun o günlere Kız Kule.
 
Pazar'ın meşhurdur demir elması,
İhraç için kuruldu fabrikası,
Şimdi de yaptılar çay fabrikası,
O günlere selam olsun Kız Kule.
 
Martılar uçuyor, yıkık saraya,
Hamsiler sahilde vurdu karaya,
Ucuzluk var, kovası beş paraya,
Selam olsun hamsilere Kız Kule.
 
Bazen gizli gizli işler çevirdin,
Rus casuslarını burda gizlerdin,
Her şeyi görürdün, haber vermezdin,
İki yüzlü müsün? söyle Kuz Kule.
 
 
Jandarma haberi, aldı bir yerden,
Asker siper kazdı, gündüz önceden.
Rus hücumbot geldi, gece gizliden,
İlçemizi bombaladı, gördün mü?
Atina'yı topa tuttu duydun mu?
 Ana Sayfa Fotoğraflar;Haluk Kanberoğlu-Ogün(Abdullah Uzun),Osman Saraç(Tek ayak)
Gazete küpürü Karadeniz Gazetesi 1973-74 Sezonu Merhum Hamdi Yazıcı.......
     
Bir daha ki yazım Pazar İskelesi ile ilgili olacak. O zamana kadar sağlıcakla kalın.
 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —