EKOSİSTEM ENVANTER ÇALIŞMASI GENİŞLİYOR.

Biyoteknoloji start alıyor

SAĞLIK 29.12.2013 14:02:02 36 0
EKOSİSTEM ENVANTER ÇALIŞMASI GENİŞLİYOR.
TÜRKİYE bitki örtüsüne sahip çıkıyor. Şifa dağıtan bitki örtüsünü belirlemek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, “Ulusal biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projesi hazırladı. Genel Müdür Ahmet Özyanık, 30 ilde proje çalışması yapacaklarını ve 2014 yılı sonuna kadar projeyi tamamlayacaklarını söyledi. Özyanık, projede farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyenin yanısıra STK’ların da görev alacağını kaydetti.

DOĞA Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Türkiye'nin doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülke olduğunu ifade ederek aralarında bölgeden Trabzon ve Rize’nin de bulunduğu 30 ilde 2014 yılı sonuna kadar biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışmalarının tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

TÜRKİYE ZENGİN BİR ÜLKE

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'ne ilişkin bilgi veren Özyanık artan nüfus ve sanayileşme ile doğal kaynaklara duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını, bunun insanları söz konusu kaynaklardan yararlanma olanaklarını araştırmaya sevk ettiğini belirtti. Türkiye'nin doğal kaynaklar bakımından zengin olduğunu ifade eden Özyanık, şöyle devam etti: 'Yapılan çalışmalarla giderek artan flora ve fauna bugün önem arz eden rakamlara ulaşmıştır. Bu doğal kaynaklardan verimli ve sürekli olarak faydalanabilmek için, onların iyi tanınması ve potansiyellerin belirlenmesi atılacak ilk adımdır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme çalışmaları 2013 yılında başlamış olup hızla devam etmektedir. Proje kapsamında Tekirdağ, Kırklareli, Bursa, Yalova, Çanakkale, Edirne, Manisa, Aydın, Afyon Karahisar, Uşak, Burdur, İsparta, Adana, Osmaniye, Konya, Nevşehir, Ankara, Düzce, Sinop, Karabük, Samsun, Tokat, Rize, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Van, Muş, Sivas, Tunceli ve Gaziantep illerinde 2014 yılı sonuna kadar biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor. 2018 yılına kadar 81 ilimizde bu çalışmalar yapılacak, süreç sonunda Türkiye Biyolojik Çeşitlilik Haritası çıkarılacak.'

FARKLI ÜNİVERSİTELERDEN AKADEMİSYEN VE STK’LAR VAR

Özyanık, çalışmalarda farklı üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarından uzmanlar, ayrıca bireysel çalışan uzmanlar olmak üzere toplam 165 kişinin görev aldığını vurgulayarak, 'Proje kurgusunda üniversitelerimizi desteklemek adına birbirine komşu iki il dışında uzmanlar başka bir ilde çalışamamaktadır. Böylece her yıl projede çalışan uzman sayısı artmakla birlikte, ülkemizin her köşesinde açılan üniversitelerdeki akademisyenlerde Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesinde çalışma imkanları bulmaktadır' dedi. Projenin hedefleri konusunda da bilgi veren Özyanık, şunları söyledi: 'Çalışmayla ülkemizin sahip olduğu flora ve fauna türlerine yönelik mevcut durumu literatür tabanlı olarak tespit edilecek. Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör işbirliğiyle mevcut literatür verilerinin derlenmesi türler, habitatlar, korunan alanlar ve ekosistemler düzeyinde flora ve faunaya ilişkin envanter verilerinin arazi çalışması ile tespiti yapılacak. Flora ve fauna türlerinin, bu türleri barındıran yaşam alanlarının ve koruma öncelikli ekosistemlerin arazi çalışmalarında, türlerin yayılış alanlarının ve mevcut durumları ile ilgili literatür verilerinin öncelikle derlenmesi ve arazi çalışmasıyla güncellenmesi, türlerin popülasyon durumlarının belirlenmesi, endemizm, kriterleri ve tehlike kategorilerine göre gruplandırılması, kırmızı listelerin oluşturulması gerçekleştirilecek. Türlerin, yaşam alanlarının ve ekosistemlerin sahip oldukları dinamik yapıların izlenmesi amacıyla gösterge türlerin belirlenmesi ve bu türler üzerinden biyolojik çeşitliliğin izlenmesi, tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunacak.
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI