YASA, ÖNÜMÜZDEKİ DERS YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2013-2014 eğitim öğretim yılı itibariyle Seviye Belirleme Sınavının (SBS) kaldırılacağını açıkladı. Önümüzdeki yıldan itibaren SBS’nin yerine dönem içi yapılan yazılı sınavların merkezî bir sistemde gerçekleştirileceğini belirten Avcı, “Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Yasal altyapı çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek” dedi.
VELİLER KAYIT KONUSUNDA ÇOK ACELE ETMESİNLER
“Öğrencilere ′Dershanelere kayıt yaptırmayın′ çağrısı yapabilir misiniz?′ sorusunu, bu konunun 1.5 senedir konuşulduğunu, yürürlükte olan mevzuat doğrultusunda böyle birşey söyleyemeyeceğini, ama söylediklerinden çıkan sonucun belli olduğunu belirterek cevaplayan Avcı, “Dershanelere kayıt konusunda velilerimiz çok acele etmesinler. Mevcut kayıt yaptıranlar için yapabileceğimiz bir şey yok şu anda' diye konuştu.
Dershaneler özel okul oluyor
MillÎ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2013-2014 eğitim öğretim yılı itibariyle Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) kaldırılacağını açıkladı. Millî Eğitim Bakanı Avcı, Başkent Öğretmenevi’nde televizyon-gazete Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Bir gazetecenin ‘’SBS kalkıyor mu, dershaneler kapatılacak mı’’ sorusuna Avcı, ‘’Çok kısa, SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor’’ cevabını verdi. SBS ile ilgili daha önce açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Avcı, çocukların geleceğinin tek bir sınava endekslemenin doğru olmayacağını, bunun hem aileler hem çocuklar açısından ciddî yük oluşturduğunu dolayısıyla çocukların üzerinden bu yükü alacak bir düzenlemenin nasıl yapılacağını tartıştıklarını söylediğini belirtti. Bu konuda belirli bir mesafeye geldiklerini ifade eden Avcı, tek bir sınavın olmayacağını söyledi. Avcı, ‘’En azından bütün okullar için tek bir sınav olmayacak. Kapısında ciddî yığılmalar olabilecek olan, alabileceğinden daha fazla talebe maruz kalan okullar için ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav yapılacak. Ama asıl büyük değerlendirmeyi, müfredatın gereği olarak yapılması gereken sınavlara, sene içerisinde yapılacak olan sınavlara bir disiplin, çeki düzen getirerek sağlamayı ümit ediyoruz. Bu nedenle matematik, Türkçe, fen bilgisi gibi derslerden birer tanesini merkezden yapacağız. Bakanlık olarak biz yapacağız bu sınavları. Hazırlanışı, uygulanışı ve değerlendirilmesini biz üstenelim, böylece standart daha adil bir genel not havuzu oluşsun. Türkiye genelinde öğrencilerinde notlarında bir standart oluşacak. Gelecek yıldan itibaren bu uygulama sisteme girecek.”
ÖNÜMÜZDEKİ DERS YILINDAN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Dershanelerin kapatılmasına ilişkin ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları olduğunu hatırlatan Avcı, şöyle devam etti: “Millî eğitimimize paralel bir düzeni olmaması amacıyla dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili yasal alt yapı alternatifleri üzerinde çalıştık. Bunları önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak, onu kolaylaştırmak ve çocuklarımızı dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemimizi ayarlamak.’’ Avcı, dershaneye kayıt konusunda velilerin çok acele etmemesi gerektiğini hatırlattı. Avcı, ayrıca Fatih Projesi kapsamında 10 milyon 600 bin tabletin bu ay içinde ihaleyle alınarak öğretmen ve öğrencilere dağıtılacağını açıkladı.(Yeni asya gazetesi)