ÇAYKUR’a bağlı Hayrat fidanlığında oluşturulan gen havuzunda incelemelerde bulunan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu dünyada bu konuda öncülük eden ülkelerden tedarik edilen çeşitli bitkiler Rize’ye getirildiğini ve ÇAYKUR’a ait Hayrat Fidanlığında oluşturulan gen havuzu bahçesinde muhafaza edildiğini söyledi.
Mevcut çay bahçelerinin tohumdan üretildiğini zaman içerisinde melezleşen bitkinin hem yaş çay açısından hem de ürün kalitesi olarak verimsizleştiğini belirten Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu;
“Teşekkülümüz çaylıkların yenilenmesi kapsamında Çaykur Atatürk Çay ve bahçe Kültürleri Araştırma Enstitümüze ait Hayrat Fidanlığında çay bitkisine ait ulusal gen havuzu oluşturuyoruz. Bu amaçla Dünya çay tarımında önemli ıslah çalışmaları yapan ülkelerden ülkemize çeşitli karakterler taşıyan çay fidanları getirmekteyiz. Bu kapsamda ilk olarak Japonya’dan farklı karakterler taşıyan 10 çeşit çay fidanı ülkemize getirdik ve bu kapsamda çalışmaları olan diğer çay üreten ülkelerden de örnek bitkiler getirilecektir. Bu ülkeler Çin, Sri Lanka, Hindistan, Vietnam, Endonezya, Kenya olmak üzere toplamda 7 ülkedir.”
“ÇAY BAHÇELERİ BU GEN HAVUZUNDAN YENİLENECEK”
Çay üreten 7 ülkeden getirilecek olan verimli çay bitkileri Hayrat Fidanlığında oluşturulan parsellerde muhafaza edilerek gen havuzu oluşturulacağını belirten Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu:
“Hayrat Fidanlığında oluşturulan çay bitkisine ait ilk ulusal gen havuzu olacaktır. Oluşturulan bu gen havuzu ülkemiz çay tarımına ve çay sektörüne önemli katkılar sağlayacaktır. Bu katkı özellikle hem doğrudan ülkemize gelen çay çeşitlerinden performansları ve uyum kabiliyetleri iyi olanlar hem de gen havuzundaki farklı karakterler taşıyan çay çeşitleri arasındaki melezleme yolu ile ıslah edilen yeni çeşitlerden üretilmiş olacak. Yani kendimize has milli çeşitlerimiz olacak. Özellikle bu çeşitlerin taşımış olduğu karakterler bakımından zengin olması bize geniş bir alternatif sunacaktır. Üretim proseslerimize uygun çay çeşitlerinin yanında siyah, yeşil, oloong, beyaz olumsuz çevre şartlarına karşıda dayanıklı verim, kalite bakımından zengin bir çeşit kaynağına sahip olacağız. Aynı zamanda dünyanın en zengin botanik bahçesi olarak yerli, yabancı turistlere hizmet verecek ve böylece turizm açısından çeşitlilik oluşturmuş olacağız. ”