“Biyoçeşitliliğimizi Korumalıyız”

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri tarafından düzenlenen konferansta Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazmi POLAT “Biyoçeşitlilik, Biyokaçakçılık ve Balıkların Biyo

YÖREDEN HABER 11.11.2014 16:12:26 237 0
“Biyoçeşitliliğimizi Korumalıyız”
Su Ürünleri Fakültesi Prof. Dr. Osman Beyazoğlu Konferans Salonu’ndaki programa Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan EFE, Su Ürünleri Fakültesi Prof. Dr. Davut TURAN, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay TORUL, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih SEYİS, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına, araştırmacılar tarafından yapılan biyoçeşitlilik tanımlarını katılımcılarla paylaşarak başlayan Prof. Dr. Nazmi POLAT, biyoçeşitliliğin genetik, tür, ekosistem, ekolojik olaylar başlığı altında çeşitli bölümlere ayrıldığını söyledi. Biyoçeşitlilik bakımından çok şanslı bir bölgede olduğumuzun altını çizen Prof. Dr. Nazmi POLAT, biyoçeşitliliğin; sağlık, gıda güvenliği, enerji güvenliği, temiz hava, temiz su ve daha birçok unsur nedeniyle çok önem taşıdığını vurguladı. Biyolojik çeşitliliğe yönelik tehditleri de habitat kaybı, ormancılık faaliyetleri ve tarımsal alanlara dönüşüm, istilacı ve egzotik türlerin girişi, tarımsal alanlarda tek bir türün yetiştirilmesi, turizm faaliyetleri ve zararlı organizmalar şeklinde sıraladı. Dünya üzerinde 8.7 milyon türün bulunduğunun varsayıldığını ancak sahip olduğumuz biyolojik çeşitliliğin tür düzeyinde büyük bir bölümünün henüz tanımlanamadığını ifade eden Prof. Dr. Nazmi POLAT: “Anadolu jeolojik tarihi ve ekolojik özellikleri bakımından dünya üzerindeki ender yerlerden biridir. Jeolojik devirler boyunca birçok türün sığınma yeri olduğu gibi birçok türün de gen merkezidir. Üç kıtanın birleştiği bir coğrafyada yer alması nedeniyle biyoçeşitlilik zenginliği bakımından ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.” dedi. Türkiye’deki ekosistem çeşitliliğinden de söz eden Prof. Dr. Nazmi POLAT: “Ülkemiz farklı ekosistemlerden oluşmaktadır. Bunlar; tarımsal alan-step biyoçeşitliliği, iç su biyoçeşitliliği, orman ve dağ biyoçeşitliliği ve kıyı-deniz biyoçeşitliliğidir.”ifadelerini kullandı.

Ülkemizde dağılım gösteren bazı tür örneklerini anlatan Prof. Dr. Nazmi POLAT, Türkiye sularında Kızıl Deniz göçmeni olan tür sayısında da son yıllarda artışın yaşandığını, bu türlerin ciddi bir istila potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

Konuşmasının son bölümünde, son yüzyılda artan insan baskısı nedeniyle biyoçeşitliliğin önemli ve geri dönüşü mümkün olmayan zararlara uğradığını ifade ederek kıtasal özellik gösteren ve çok zengin bir biyoçeşitlilik içeren ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada bu konuyla ilgili gereken önlemlerin acil olarak alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nazmi POLAT, ancak bu şekilde doğal kaynakların korunmasının sağlanabileceğini söyledi.

Konferans sonunda katkıları dolayısıyla Prof. Dr. Nazmi POLAT’a, Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN Üniversitenin şilti, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut TURAN ise hediye takdim etti.



 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI