21 Mart Nevruz ve Down sendromu günü

21 Mart Nevruz ve Down sendromu günü

SAĞLIK 21.03.2017 09:00:15 44 0
21 Mart Nevruz ve Down sendromu günü

NEVRUZ

Nevruz, baharın ilk günü olarak kabul edilen ve birçok kültür tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan geleneksel bir bayramdır. Nevruz günü kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun oluştuğu gündür ve Güneş, ekvatora dik açı ile gelir.

Nevruz Türklerde…

Orta Asya'da Nevruz bayramlarında geleneksel olarak pişirilen sümelek buğdaydan yapılan bir çeşit tatlıdır.
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.

Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.

DOWN SENDROMU

Down sendromu, genetik düzensizliğin neticesinde kişinin 21’inci kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması ve bu durumun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir farklılıktır.

21 Mart'ın Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak geçmesi. Down sendromu hakkında bilinçlenmemiz ve insanları bilinçlendirmemiz gerekiyor

Down sendromlu bireylerin eksiği değil fazlası vardır!

Ancak bu rahatsızlığa henüz çözüm bulunmuş değil.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü’nin verilerine göre, dünya genelinde down sendromlu doğum oranı, binde bir ile bin yüzde bir arasında değişiyor.

Ancak bu konu henüz kamu önünde rahatça tartışılamıyor.

Down sendromu sadece insanlarda görülmez. Bilindiği kadarıyla şimdiye kadar bir kaplana ve bir kediye Down sendromu teşhisi konuldu.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor