Yabani bitkiler endişe veriyor.

Son günlerde Rize’nin Cumhuriyet Mahallesinde bahçelerde görülmeye başlayan yabani bitkilerden dolayı vatandaşlar şikayetçi oldular.

GÜNDEM 15.09.2021 09:54:09 171 0
Yabani bitkiler endişe veriyor.

Son günlerde Rize’de tarlalarda yoğun bir şekilde varlığını hissettiren yabani bitkiler (itdolanbacı) Amerika'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan da Gürcistan'a gelerek, buradan da toprak, kereste taşınmasıyla Artvin üzerinden Rize, Trabzon ve Giresun'da kadar gelerek öncelikle bu bölgelerde etkili olduktan sonra şimdi de Rize’de tarlaları istila etmeye başladı.

Giresun ve Ordu’da 2016 yılında mücadele eylem planı başlatılarak o dönemde halkla toplantıları yapılıp itdolanbacı (yabancı hıyar),hakkında bilgiler verildi.

Son günlerde Rize’nin Cumhuriyet Mahallesinde bahçelerde görülmeye başlayan yabani bitkilerden dolayı vatandaşlar şikayetçi oldular.

İlk kez ,2014 yılında itdolanbacı bitkisinin Ordu-Giresun Havalimanı karşısında görülmeye başlandı. Ardından Ordu-Artvin arasına yayıldı.

Rize' de çay bahçeleri ve ekim alanlarına dadanan yabani bitkiler sebze ve meyvelere zarar verdiklerinden şikayetçi olan vatandaşlar ' her yıl tarlalarımız farklı bir zararlı tür olan ot, kelebek ve böcekler le adete teslim alınıyor' dediler.

Sülükleriyle beraber ağacın dallarına tutunarak ilerleyerek ağacın tüm dallarını istila edip, güneşini keserek, kültür bitkilerinde verim düşüklüğüne neden olan ve zamanla da bitkiyi kurutarak öldürdüğü söyleniyor.

Tarla sahibi Semra Savaş ' Rize'nin Pazar İlçesi Cumhuriyet Mahallesinde ikamet ettiğini ve yaşanan olumsuzlukları dile getirdiğini söyleyen Savaş, açıklamasında 'bu yılda yabani bitkiler ortaya çıktı. ne sebze ne de meyve bıraktı. Bunlara çözüm neden bulunamıyor.

Sebze ve meyvelerimizi Koronavirus salgını ile dışardan almak yerine, bağ ve bahçemizde ektik. Lakin ortaya çıkan yabani bitkilerden dolayı ürünlerimizden verim alamadık. Bunun çözümü yok mu? Virüse bir ayda ilaç bulundu. Yabani bitkilere otlara, böcek ve kelebeklere ise hala çare bulunamadı' diyerek dertlerini ilgililere duyurmaya çalıştı.

Uzmanlar, Sarılıcı olduğu için kültür bitkisinin her tarafını sarılıyor. Yabancı ot ilacı uygulaması zor, mekanik mücadele yapmak gerekiyor, daha küçükken sökmek gerekiyor. Özellikle bitki tohumlanmadan önceki dönemde mutlaka yapmak gerekiyor.” Dediler.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI