RİZE’NİN “EN”LERİ – 2021

Her yıl artık geleneksel hale getirdiğimiz “Rize’nin ‘EN’leri”ni bu yılda naçizane yapmaya çalıştım. Önceki yıllarda belirttiğim gibi bu değerlendirmelerime katılanlar dışında katılmayanlar da olacaktır. Tabii eksik bulanlar d

GÜNDEM 2.01.2022 10:20:30 190 0
RİZE’NİN “EN”LERİ – 2021

Yasin Paşalı

Her yıl artık geleneksel hale getirdiğimiz “Rize’nin ‘EN’leri”ni bu yılda naçizane yapmaya çalıştım. Önceki yıllarda belirttiğim gibi bu değerlendirmelerime katılanlar dışında katılmayanlar da olacaktır. Tabii eksik bulanlar da. Bunu da gayet normal karşılıyorum.

Şimdi fazla zamanınızı almadan başlayalım geleneksel “EN”lerimize…

Bana göre Rize’de 2021’nin “EN”leri:

Yılın değişmeyen kaderi: Rize’de sel felaketi sonucu 6 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Yılın sosyal medya fenomeni: Emre Yazar

Yılın “iyi ki hayal kırıklığı yaşadılar” dedirten olayı: Çaykur Rizespor’un küme düşmesini bekleyen bir kısım İstanbul kulübünün bir kısım taraftarlarının yaşadığı hayal kırıklığı.

Yılın yeni kurulan takımı: Çaykur Rizespor Kadın Futbol Takımı kuruldu ve Süper Lig’de mücadele etmeye başladı.

Yılın en tatlı sohbeti: Ayder’de turizm işletmeciliği yapan Hasan Osmanoğlu'nun beslediği tilkilerle sohbet görüntüleri sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Yılın özeleştirisi: Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günde piknik yapan Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, “Bizim tabirle 'Yanlış yaptuk uşağum' Her insan eksiklik yapabilir. Pandemi koşullarında olmaması lazımdı” ifadelerini kullandı.

Yılın vaadini yerine getiren öğrencisi: Rize'de 'Valiyi sınıfa getireceğim' vaadiyle sınıf başkanı seçilen Fatıma Minel Karaoğlu, sözünü tuttu. Rize valisi Kemal Çeber, Şevket Yardımcı İlkokulu 3-B sınıfını ziyaret etti.

Yılın tıraşı: Rize’de kuaförlük yapan Yunus Emre Güner isimli genç, hareket halindeki motorun üzerinde arkadaşını tıraş etti.

Yılın teknolojik araması: Çayeli kırsalında kaybolan 30 keçi, jandarmanın drone destekli aramaları sonucunda bulundu.

Yılın özel araç tahsisi: İkizdere’de kurulan Köpek Barınağı için Belediye tarafından sokak hayvanlarına özel araç tahsis edildi.

Yılın kaybı (siyaset): Hızır Hop (Eski Rize Belediye Başkanı)

Yılın kaybı (müzik): Ayhan Alptekin ve Cimilli İbo

Yılın kaybı (tarih): Aslen Pazarlı olan ünlü tarihçi-yazar “Yavuz Bahadıroğlu” ismiyle tanınan Niyazi Birinci hayatını kaybetti.

Yıllın kaybı (spor): Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, memleketi Rize'de son yolculuğuna uğurlandı. / MKE Ankaragücü'nün eski başkanlarından aslen Rize Hemşinli olan Cemal Aydın hayatını kaybetti.

Yılın kadın dayanışması: Çayeli’nde Kuzeyin Kadınları Dayanışma Derneği'ni kuran kadınlar, el sanatları hünerleri ile ‘Paçika’ ve ‘Uşakopo’ adıyla markalaştırdıkları bez bebekleri sayesinde kazanç elde etmeye başladılar.

Yılın ayı korkusu: Ardeşen’de Akın Altekin adlı vatandaş ve arkadaşlarının kurtarmak istedikleri ayı onlara hayatlarının en büyük korkusunu yaşattı. Ayağı çelik tele dolanan bozayı kendisini kurtarmak isteyenleri kovaladı. Olayın görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

Yılın reçeli: Kalkandere Kaymakamlığı'nın ilçede ev hanımları için başlattığı “El Emeği Göz Nuru” isimli proje kapsamında üretilen mandalina reçeli yoğun ilgi gördü.

Yılın defni: Güneysu’da ilginç buluşlarıyla dikkat çeken 93 yaşındaki Bilal Atasoy, kendi icadı olan rüzgâr hızı ile dönen evin altında toprağa verildi.

Yılın coğrafi işaret tescili: İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylasında yüksek rakımlarda bulunan ve endemik çiçeklerden üretildiği için ünü yurt sınırlarını aşmış olan “Anzer Balı” coğrafi işaret tescili aldı.

Yılın doğa tescili: Hemşin ilçesinde bulunan Gindeş Şelalesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 'tabiat anıtı' olarak tescillendi.

Yılın plaka mağduru: Rizeli Abdullah Memişoğlu 5 yıl önce sattığı aracın 11 yıl önceki plakası yüzünden başına gelmeyen kalmadı. 700 TL ceza için de 5 bin TL harcadı.

Yılın “Rize tarihi” kitabı: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından başlatılan ve 10 farklı üniversiteden 27 akademisyenin görev aldığı 5 ciltlik eserle Rize tarihi kitap haline getirildi.

Yılın keçi severi: Rize’de yaşayan temizlik görevlisi Erhan Taşpınar, kendisine hediye edilen oğlağı evinde evladı gibi bakıyor.

Yılın evliliği: Rize'de İngilizce öğretmenliği yapan Nijerya asıllı Olatunji Sunday Fasansa ile Deborah Aluwabukola Falekulo ülkelerinden yaklaşık 8 bin km uzaklıkta tanıştıkları Rize’de dünya evine girdi.

Yılın “anneler günü” hediyesi: Rize’de yaşayan Mükremin Çetinoğlu, annesinin kuzineye olan hasretini bildiğinden “anneler günü” nedeniyle annesine Rize kuzinesi aldı.

Yılın gerginliği: İyidere Lojistik Liman Projesi için İkizdere İşkencedere Vadisi’nde yapılmak istenen taş ocağı nedeniyle aylardır gerginlik devam ediyor.

Yılın Rize’de çekilen klibi: Ünlü sanatçı Soner Arıca, “Esmesin Ayrılık” adlı şarkısının kibini Rize’de çekti.

Yılın Guinness adayı: Rize’de yapımı devam eden ‘Çay Çarşısı’nın sembol yapısı olan devasa çay bardağı büyüklüğüyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday gösteriliyor.

Yılın yeni yerine kavuşan derneği: Ardeşen Gazeteciler Derneği’nin yeni ofisi düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.

Yılın anlamlı aranıp bulanını: Şanlıurfa'da 1961'de şehit olan ve birinci derece yakınları hayatta olmadığı için yeri bilinmeyen Rizeli Fehmi Taşcı'nın mezarı, yeğeninin öğretmen kızı Tülay Taşdemir'in girişimleriyle bulundu.

Yılın en üretken okulu: Ardeşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mobilya bölümü öğrencileri, bölge turizminde talebin artmasıyla bungalov üretmeye başladı.

Yılın “artık Rize’de de var” dedirteni: Rize’nin ilk AVM’si (Alışveriş Merkezi) Şimal AVM açıldı.

Yılın imecesi: Fındıklı’da sokak yenileme çalışmalarının hızlanması için belediye sosyal medyadan çağrı yaptı. Harekete geçen vatandaşlar el ele vererek imece ulusu ile çalışmaya katıldı.

Yılın festivali: Rize'nin yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı GastroRize Festivali, 1-3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Yılın tarihi köprü yıkımı: 1945 yılında Pazar şehir merkezinde, Hemşin Deresi üzerine inşa edilen 76 yıllık köprü yenisi yapıldığı için yıkıldı.

Yılın en anlamlı etkinliği: Ardeşen 'Şahin Atmaca Güzellik Beceri ve Doğaya Salım Festivali' gerçekleştirildi. Etkinlik sonrası 75 atmaca da doğaya salındı.

Yılın hayata tutunuşu: Çamlıhemşin’de Kemal Karadeniz adlı vatandaş büyük baş hayvanlarını ahıra alırken üzerine yıldırım düştü. Bu esnada Karadeniz ineğin kuyruğundan tuttuğu için kendisine düşen akım bir anda hayvana geçti. İnek orada telef olurken kendisi hayatta kaldı.

Yılın farklı çözümü: Çayeli’nde yaşayan Ömer Deniz, panelvanına çay yüklerken kafasını aracın tavan kısmına vurunca çözümü spiral ile aracın tavanını kesmekte buldu.

Yılın yabancı kavgası: Ardeşen’de yabancı uyruklu 5 şahıs arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı.

Yılın ninesi: Pazar ilçesinin Derebaşı köyündeki evinde yaşayan 80 yaşındaki yatağa bağımlı koah hastası Meliye Akömür askerler için çorap örüyor.

Bu liste böyle uzar gider ama her yıl olduğu gibi ‘yerimiz dar’ deyip işin içinden çıkalım :)

Umduğunuzu bulduğunuz bir yıl olsun. Tabi önce sağlık ve huzur. İyi seneler…


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI