Rize'de "GastroRize" Günlerini

Rize Valisi Kemal Çeber, Rize gastronomisinin tanıtılması adına en önemli festivallarden biri olan GastroRize Festivalinin açılış programına katıldı.

GÜNDEM 27.08.2022 11:31:58 77 0
Rize

Rize Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Vali Kemal Çeber’in yanı sıra; Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Belediye Başkanı Rahmi Metin, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve diğer ilgililer katıldı.

Açılış konuşmaları ile başlayan programda konuşan Rize Valisi Kemal Çeber, 'Ben coğrafi işaret konusuna özel hassasiyet gösteren bir Valiyim. Rize'ye geldiğim zaman sadece 2 coğrafi işaretli ürünümüz vardı. Geçen hafta en son Çayeli Koleti peynirinin coğrafi işaret tecilini aldık. Bununla beraber 14 Coğrafi işaretli ürünümüz oldu. Geçen yıl en fazla coğrafi işaret tescili yapılan yer Rize olmuştu. Geçen sene GastroRize günlerine katılamamıştım. Başka bir program dolayısıyla Rize dışındaydım ama döndüğümde herkesten çok olumlu dönüşler aldım. Etkisi de aylarca sürdü. Programa katılanlarla Konuştuğum zaman buraya geldiklerinden dolayı memnun olduklarını söylediler' şeklinde konuştu.

Doğal ve tarihi güzellikleriyle Rize’nin harika bir coğrafyada yer aldığını belirten Vali Kemal Çeber, “Rize’mizin her bir köşesi ayrı güzellikleri barındırmaktadır. Bu güzel coğrafyada ve bu güzel memlekette valilik yapmaktan gurur duyuyorum.Turizm çayla birlikte bizim vizyonumuzu ve geleceğimizi üzerine bina ettiğimiz ikinci sektördür. Biz Rize’de her tarafın turistle dolmasını istemiyoruz. Koruma kullanma dengesini bilen bu muhteşem doğayı bozmadan gelecek nesillere aynı güzellikle aktarabilmemiz lazım. Öncelikle bu coğrafyayı korumalıyız. Bu coğrafyaya optimal sayıda gelmesi gerek turist ama maksimum sayıda bu coğrafyanın kazanacağı gelir olarak bakıyoruz. Doğamıza zarar vermeyecek kadar turist gelsin. Ayrıca Rize çayı için Avrupa Birliği patentine de başvuracağız. Çayımızı uluslararası bir marka yapacağız” dedi.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise yapmış olduğu konuşmada, GastroRize ile Rize'nin yemek kültürünü tanıtmayı istediklerini belirterek, “ Rize doğası ve kültürüyle turizmde önemli bir noktada. Allah tahtı bahşetmiş, biz bahtımızı almaya çalışıyoruz. Bu alanda 14 ürünü coğrafi işaretli olarak tescil ettirdik. Sırada 10'a yakın bekleyen ürün var. Bütün mor yiyecekler adeta bu şehirde toplanmış. Bu iklimsel özelliklerin, coğrafi değerlerin dünyaya tanıtılması gerekiyor. GastroRize bu adımlardan birisi. Çayın yanında diğer ürünlerin tanıtılmasına bu çalışmalar renk katacaktır' diye konuştu.

Konuşmaların ardında program paneller ile devam etti.

Gastronomi dünyasından isimleri buluşturan festivalde, yerel lezzetlerin ve gastronomi programlarının yanı sıra kentin biyoçeşitliliği, çay ve tarımı, yerel pazarlar, yöre mimarisi ve geleneksel lokantaların tanıtımına ilişkin faaliyetler gerçekleştirilecek.

Doğal ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle bilinen kentin dünyaya tanıtılmasını hedefleyen GastroRize, 28 Ağustos'ta sona erecek.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI