Rize'de açılışı yapıldı

“Yöresel Sanatlara Yenilikçi Dokunuşlar Tasarım ve Üretim Atölyesi” Proje Açılış ve Tanıtım Toplantısı Yapıldı.

GÜNDEM 28.01.2023 10:10:08 56 0
Rize
Rize Valiliği Himayesinde Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) desteği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen “Yöresel Sanatlara Yenilikçi Dokunuşlar Tasarım ve Üretim Atölyesi” Projesinin açılış ve tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
İsmail Kahraman Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa; Rize Valisi Kemal Çeber ve Eşi Neslihan Ayan Çeber, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları, kadın kooperatifleri, yöresel hediyelik eşya firmaları ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçıları katıldı.
Programda konuşan Vali Kemal Çeber, “Kültürel ve yöresel ürünleriyle öne çıkan Rize’de yöresel sanat ürünlerine yenilikçi bir bakış açısı getirmeye çalıştıklarını belirterek, 'Rize olarak doğal ve tarihi güzelliklerimizin yanında çok köklü kültür ve sanat ürünlerimiz var. Onları yeni tasarımlar, modern dokunuşlarla günlük hayatta kullanılabilir, biraz daha ticari anlamda değerlendirilebilir hale getiriyorlar. Yok olmak üzere olduğunu düşündüğümüz bazı ürünlere bu sayede sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu ürünleri yeni kuşaklara aktarıyoruz. Yeni dokunuşlarla daha kullanışlı hale getiriyoruz. Atölye sayesinde Rize'nin geleneksel sanatları her boyutu ile yaşamış olacak.'
Vali Çeber, coğrafi işaret konusundaki çalışmalara da değinerek, 15 ürünün işaret aldığını, 2023 yılında bu rakamı 20'nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
DOKAP Başkanı Gültekin ise kadınların üretime katkısının çok değerli olduğunu vurgulayarak, bu anlamda gerekli şartları oluşturan her çalışmaya, imkânlar doğrultusunda katkı sunduklarını aktardı.
Somut Olmayan Kültürel Mirasımızın gelecek nesillere aktarılması, yöresel el sanatları ve yöresel ürünlerimizin tasarım ve marka çalışmalarıyla ürün çeşitliliğinin geliştirilerek yöresel hediyelik eşya ve turizm sektöründeki alanının arttırılması, sosyoekonomik gelişime katkısının arttırılması hedeflene projenin açılış ve tanıtım toplantısında Tarım Yazarı ve Marka Danışmanı Mine Ataman “Bağımız Var” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Proje kapsamında eğitim ve uygulama çalışmalarının yürütüleceği ‘Tasarım Atölyesi’ açılışı gerçekleştirildi. Vali Çeber atölyeyi gezerek üretilen ürünler hakkında bilgiler aldı.
Yöresel Sanatlara Yenilikçi Dokunuşlar Tasarım ve Üretim Atölyesi projesi tasarım ve markalaşma eğitim ve uygulama çalışmaları DOKAP proje desteği ve Rize Valiliği katkılarıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği ve Ebruli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi işbirliği, Kadın kooperatifleri, Halk Eğitim Merkezleri, yöresel hediyelik eşya üreten firmalar, sivil toplum kuruluşları ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçıların katılımıyla yürütülecektir.

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı