Petekler ayılardan lazerle korunacak

Rize’de Derepazarı Ali Rıza Yılmaz Ortaokulu öğrencilerinin geliştirdiği lazerli alan savunma sistemi ile petekler ayılardan korunacak. Proje ROBOTEK yarışmasında birinci oldu.

GÜNDEM 27.05.2023 12:57:00 49 0
Petekler ayılardan lazerle korunacak
HABER:ARZU ERBAŞ
Derepazarı Ali Rıza Yılmaz Ortaokulu öğrencileri bir çok alanda lazerli güvenlik sahası sağlamak amacıyla proje geliştirdi. ‘Lazerli alan savunması sistemi’ Deprem, heyelan uyarı, ani su taşkını alarmı, tarım arazisi, arıcılık alanı ve çiftlik sahası güvenliğini gibi bir noktada kullanılabilecek. Bir güvenlik sistemi olan lazerli alan savunmasında lazer ışığı, tek hat ya da aynalardan yansıyarak bir alan etrafında görünmez bir sınır çeker ve bu sınırda yapılan ihlalleri belirtilen telefon numaralarına SMS yoluyla bildirir. Güneş enerjisi ile çalışan sistem dışarıdan enerjiye ihtiyaç duymuyor. Rize Okullar Arası Bilişim Oyunları Ve Teknoloji Yarışmasında birinci oldu.

‘AYI SİSTEME GİRİNCE ARICIYA SMS GİDİYOR’
Projede en çok dikkat çeken sistemlerden biri de arıcılık için geliştirilen alan güvenliği. Arılarını ayılardan korumak için daha çok elektrikli hat döşeyerek tehlikeli bir durum oluşturmak zorunda kalan birçok arıcıya güvenli lazerli alan koruması yapılabilecek. Etrafı lazerle çevrilen peteklere dışarıdan bir müdahale olduğunda lazer yansıması kesilecek arıcıya SMS yoluyla ihlal bildirilecek ve arıcının haberdar olması ile müdahale edilebilecek. Proje detaylarını anlatan Rabia Sarı ‘Biliyoruz ki birçok insan arıcılıkla uğraşıyor ve petekler zaman zaman yabani hayvanlarla ve özellikle de ayıların saldırısına maruz kalıyor. Arıcılar için geliştirdiğimiz bu sistem oldukça pratik. Lazer sistemini kuruyor ve yansıtması için korumamız gereken alana aynalar yerleştiriyoruz. Lazer aynalardan yansıyarak görünmez bir duvar oluşturuyor. Bir ayı bu sistemi geçtiğinde arıcıya sms ile bilgi veriliyor aracı ona göre tedbirini alıyor. Sms ile beraber alarm sistemi kurarak da alan korumasını farklı şekilde çalıştırabiliriz” dedi.

‘HEYELANLI BÖLGEYE LAZER SİSTEMİ KURULUYOR’
Heyelan uyarı sistemini anlatan Merve Tecirli ‘Rize'de heyelan ve sel ne yazık ki çok fazla oluyor. Heyelan endişesi olan bölgeye lazer sistemimizi kuruyoruz. Burada herhangi bir hareketlenme olduğunda sistem sms ile ilgili kişiye haber veriyor” şeklinde konuştu.

BİRİNCİ OLDUĞUMUZ İÇİN MUTLUYUZ’
Rize Okullar Arası Bilişim Oyunları Ve Teknoloji Yarışmasında (ROBOTEK) ortaokullar arasında “İnsanlık Yararına Teknolojiler Kategorisinde” birinci olan ARYOBOT ekibinden Alp Demir Saka “Projemizin adı lazerli alan savunma sistemi. Aynalar vasıtasıyla yansıtılan lazer herhangi bir ihlalde kesildiğinde sistemdeki led kırmızıya dönüyor ve belirtilen telefona SMS atılarak bilgilendirilme yapılıyor. Birinci olduğumuz için çok mutluyuz. Projemizi geliştirerek devam etmek istiyoruz dedi.

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı