Liseliler yağmur suyundan elektrik üretti

Rize TOBB Fen Lisesi öğrencileri Türkiye’nin en çok yağış alan ilinde hazırladıkları proje ile yağmur sularından elektrik üretti.

GÜNDEM 1.06.2023 13:58:10 113 0
Liseliler yağmur suyundan elektrik üretti
HABER:ARZU ERBAŞ

Türkiye’nin en çok yağış alan ili Rize’de boşa akan yağmur sularını değerlendirmek isteyen TOBB Fen Lisesi öğrencileri proje hazırladı. ‘Yağmur sularından enerji üretimi’ projesi ile yağan yağmur sonrası çatılardaki oluklardan akan sular, basit bir çark ve dinamo sistemi kullanarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Batarya sistemi ile depolanan enerji, elektriklerin kesmesi halinde devreye girerek apartmanın ihtiyacını karşılayabilecek. Öğrenciler sistemin Rize’de hayata geçirilmesini hedefliyor.

ELEKTİRK BAYARYALARDA DEPOLANIYOR

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Emir Taha Köseoğlu 7 ayda projeyi hazırladıklarını belirterek “Türkiye'nin en çok yağmur alan ilinde yaşıyoruz, yağmur sularının boşa gitmesini istemiyoruz. Binaların oluklarından akan Yağmur sularını toplayıp elektrik üretmeyi amaçladık. Oluklardan akan suları çarkımıza aktarıyoruz. Çarkın dönmesi ile elde ettiğimiz hareket enerjisi ile elektriğimizi üretiyoruz. Bu elektrik enerjisi ile bataryaları şarj ederek elektriğin kesmesi halinde bataryaların jeneratör görevi görmesi amaçlanıyor” dedi.

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı