KENAN ÖNCÜLER’İN ANILARDA FIKRALARDA RİZE KİTABI YAYINLADI

Rize Eğitim Camiasının sevilen ismi Kenan Öncüler’in Anılarda Fıkralarda Rize isimli kitabı Ozan Yayıncılık tarafından yayınlandı. 432 sayfadan oluşan kitap Rize ilinin yakın tarihinde yaşanmış fıkra gibi olaylara, anılara ışık t

GÜNDEM 5.12.2022 11:26:41 120 0
KENAN ÖNCÜLER’İN ANILARDA FIKRALARDA RİZE KİTABI YAYINLADI

İmza gününde çok sayıda Rizeli hazır bulundu. Öncüler burada yaptığı konuşmada kitaba olan ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve kitabın yayınlanmasına katkı sağlayan imza gününe ev sahipliği yapan RİMER’e teşekkür etti.

BU KİTAP KÜLTÜREL BİR HAZİNE

Kitabın önsözünü kaleme alan Rizeli Ünlü Siyaset Adamı Murat Karayalçın yaşanmış Karadeniz fıkralarından örnekler verdiği yazısını şöyle tamamlıyor: “Karadeniz fıkralarını en iyi anlatanlar da en çok gülenler de Karadenizliler galiba. Hatta kimi Karadenizliler önceden gülmeye başlıyor. Ben de biraz öyleyim. Birisi 'bir Karadenizli' ya da 'bir Laz' veya 'bir gün Temel' gibi girişlerle fıkra anlatmaya başladığında, biraz sonra dinleyeceklerime hazırlık olarak, yüzümde aniden bir gülümseme belirir. Sevgili Kenan Öncüler, Karadeniz fıkralarını en iyi anlatanlardan birisi, bana ve öteki dostlarına neredeyse her gün gönderdiği fıkralar çok özgün, çok başarılı. Ayrıca fıkraların sosu diyebileceğimiz Karadeniz ağzını da Türkçe klavye ile çok iyi uyumlandırıyor. Kenan Öncüler bu kitapta üç yüzden fazla fıkraya ve anıya, yüzden fazla görsele, o arada yerel sözcüklere, elindeki kültürel hazineyi okuyucuları ile paylaşıyor ve Rize kültürüne büyük bir katkıda bulunuyor. Bu bağlamda sevgili Kenan Öncüler'i teşekkürlerimle kutluyorum...

YİTİRDİKLERİMİZİ HATIRLATMA

YARINA MİRSA BIRAKMA

Kenan Öncüler kitabın giriş yazısında düşüncelerini şöyle kaleme almış: “Bu yazmamın en önemli nedenlerinden biri, hatta birincisi, 1980'den sonra tüm Türkiye'de olduğu gibi, yozlaşma iyesine dikkat çekmek, özellikle gençlerin, bu iki dönemi karşılaştırma ve anlamalarını, görmelerini sağlamaktır. Tabii ki Rize'nin sosyokültürel geçmişini bütünüyle aktarma bakımından yeterli değildir. Özellikle 1980'den sonra Rize'mizi Rize yapan maddi, manevi birçok değerimizi kaybettik. Çocukluğumuzda, sahilde yüzmeyi öğrendiğimiz ve fotoğrafını kitabımızın kapağına koyduğumuz Kanlıkaya, Kamçıkaya, Patikaya'mız yok. Sahilde koşturduğumuz kumsallarımız yok. Oltalarımızı ve misinalarımızı alıp istavrit tuttuğumuz ve başının ya da tavalarından balıklama atladığımız, iskelemiz yok. Kıyıda dizili halde sıralanmış o görkemli mağunalarımız, motorlarınız, takalarımız yok. Haldoz'dan gelen püfür püfür portakal, mandalina çiçeklerinin kokusu yok... Topa vurmasını öğrendiğimiz Buhtinun Duzi, Yapı Usta'nın Duzi, Dosma'mız yok. Gerek amatör, gerekse profesyonel maçları büyük zevkle izlediğimiz, Türkiye'ye damga vuran büyük futbolcularımızın yetiştiği, Rizespor'u Rizespor yapan futbol mabedimiz Atatürk Stadı'mız yok.

ÖZLEDİKLERİMİZ BU KİTAPTA

Milli bayramlarımızın görkemli gösterilerle kutlanması yok. Büyük heyecanla yüzme, ördek yakalama, dipten bayrak çıkarma, yağlı direğin ucuna kadar yürüme, motor, taka yarışmalarını yaptığımız ya da izlediğimiz Kabotaj (Denizcilik) Bayramımız yok. Arkadaşlık, sevdalık anılarımızı arşivlediğimiz mabedimiz Rize Lise’miz yok. Her yıl, birkaç öğrenci dışında tüm öğrencilerinin üniversiteyi kazandığı, Türkiye genelinde dereceye giren Rize Lise’miz yok. (Şu an 70'inci) Spor salonunda sürekli tiyatrolar yapılan, kendi orkestrasıyla (Los Lazikos) konserler verilen, şiir, resim, kompozisyon yarışmaları yapılan, her ay münazaralar yapılan, her tür sporda (atletizm, basketbol, voleybol, futbol) şampiyonluklar yaşayan ve bütün bu aktiviteler alanında Rize gençliğine örnek olan Rize Lise’miz yok. Tüm bu yitirdiklerimizi çok daha artırabiliriz.

RİZE’NİN ANONİMİ

Bu kitapta, hikayeleri, anıları; Rize'yi Rize yapan, katkıları olan sevgili ablalarımız, ahilerimiz anlatıyor. Buradaki amacım, aramızdan ayrılmış, o güzel atlarına binip gitmiş, ancak izleri cap canlı kal cin o güzel insanlarımızı anmak, onlara saygılarımızı ve şükranlarımızı sunmaktır. Tabii ki fıkra ve anılarıyla katkı sunan dostlarımız da kendi hikayelerini kendileri anlatıyor. Dolayısıyla bu kitap Rize'nin anonimi oluyor. Gerek Rize şivemizin işlenişi gerekse yöre, eşya, meyve, yemek hayvan isimlerinin bölgesel söylenişi ve bu figürlerin görsel olarak yer aldığı ve de hemen herkesin katkı verdiği, anılardan oluşar böyle bir eser ilk kez ortaya çıkıyor. Keyifli okumalar... Emeği geçen herkese teşekkürler ediyorum.

Rize’nin ebedi Milletvekili Sami Kumbasar “Bir Rizeli olarak, Rize ve Rizeliyi gelenekleriyle, sosyal yapısıyla, kültürüyle böyle güzel anlatan bu benzersiz eseri müthiş akıcı üslubuyla Rize'mize kazandıran sevgili Kenan Öncüler kardeşimi anlından dan öpüyorum” diyor. Bize de Kenan Hoca’mızı kutluyoruz. Kitabını okumanızı ısrarla öneriyoruz.

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI