Karadeniz’de Gündem: DEMİRYOLU

Mustafa Babal,Doğu Karadeniz İçin, Sıradaki En Önemli Altyapı Projesi, En Yakınında Bulunan Mevcut Demiryollarının, Doğu Karadeniz Sahillerine Uzatılmasıdır

GÜNDEM 19.01.2023 10:40:25 360 0
Karadeniz’de Gündem: DEMİRYOLU

Hızlı Demiryolu Yapım Dairesi Emekli Başkanı İnş. Yük. Mühendisi Rize Pazarlı Mustafa Babal, son günlerde en üst düzeyde bakan tarafından da dile getirilen Samsun- Batum arası Tren yoluyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Babal, “Doğu Karadeniz için, öncelikle Batum’dan batıya uzatılarak Bölgeyi tarihi İpekyoluna bağlayacak demiryolu projesi, ve bakir bir ulaşım arteri olan Güneyden gelerek denize inecek demiryolu projesi ile, gerçekçi, fizibl, bu yöreyi şaha kaldıracak demiryolu projeleri hayata geçirilmelidir” dedi.

Mustafa BABAL, Trabzon Havalimanı, Karadeniz otoyolu, Rize- Artvin Havalimanı, Rize İyidere Lojistik Merkezi ve diğer limanlarımızdan sonra; Bölgemizi, Kombine Taşımacılık bakımından her yönden kavşak haline getirecek olan demiryolu bağlantı projeleri, en önemli altyapı projeleridir” diyerek önemle vurguladığı konuları da şu şekilde açıkladı.

BU KONUYA HÜKÜMET CİDDİ ÖNEM VERİYOR

Babal, “Ankara- İstanbul arası başta olmak üzere hızlı tren projeleri başlamış ve hükümetler ciddi önem vererek devlet politikası haline gelmiştir. Bugüne kadar Ankara- Eskişehir, Ankara- Konya ve Ankara- İstanbul hızlı tren hatları işletmeye açılmıştır. Ülkemizde 2023 Vizyon projelerinde 10.00 km hızlı demiryolu ve 4.000 km konvansiyonel demiryolu yapımı programa alınmıştır. Böylece, karayoluna göre çok ekonomik olan demiryolu yük ve yolcu taşımacılığındaki payını ciddi şekilde artırılması hedeflenmiştir. Avrupa- Asya koridorunda taşımacılık payının artırılması da ilgili ülkelerle işbirliği sağlanmış ve kararlaştırılmıştır”

Hükümetlerimiz tarafından yapılan demiryolu yatırımları ile, yük taşımacılığımızın mevcutta %6’dan ilk etapta %20’ye çıkarılması hedeflenmiştir.

“Demiryolu hatlarımız hep batı-doğu istikametindedir, kuzey-güney istikametinde ise demiryolu azdır. Doğu Karadeniz’de hiç yoktur” 

BU YOL İPEKYOLU TAŞIMACIĞILI İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR

“Doğu Karadeniz’e demiryolu söz konusu olduğunda, Doğu Karadeniz sahiline daha çok yakın olan ve yaklaşan demiryollarının bağlanması öncelikli akla gelmelidir Şekil-2. Gürcistan Batumdaki mevcut demiryolu, Hopa Limanımıza sadece 32 km dir, ve sınırımıza 16 km dir. Buradan batıya doğru Rize Lojistik Merkezine devam ettirilmeli, oradan da Trabzon Limanına yani Erzincandan gelecek demiryoluna bağlanmalıdır. İleride daha geniş belirteceğim gibi Batumdan gelecek bu sahil hattı, İpekyolu taşımacılığı için çok önemlidir. Ankara- Sivas hızlı demiryolu tamamlanmak üzeredir ve bu yıl işletmeye açılacağı duyurulmuştur. Devamı olan Sivas- Erzincan demiryolu projesi İnşaatı hızla devam etmektedir. Erzincan’a gelecek olan bir hızlı demiryolu, Trabzon- Rize eksenine 180 km yaklaştı demektir. Erzincan’dan Sahile inecek demiryolu projeleri yaptırılmış, orta vade programa alınmıştır.”

Doğu Karadeniz’e, doğudan gelecek İpek Demiryolu ve güneyden gelecek bir demiryolu, buranın kaderini değiştirecektir.

“Erzincan’dan Karadeniz’e alternatif demiryolu hatları projeleri çalışılmıştır. Erzincan-Trabzon, Erzincan- Tirebolu, Erzincan-Of-İyidere ve Erzurum-Rize gibi. Karadeniz’e inen bir demiryolu, Trabzon’a, Rize’ye, Giresun’a, Hopa ve Batum’a bağlanması Doğu Karadeniz’i ciddi şekilde kalkındıracaktır. Trabzon- Sarp arası demiryolu ön projesi de yapılmıştır. Sivas-Erzincan demiryolu inşaatı devam ettiğine göre, Erzincan- Doğu Karadeniz demiryolu projesinin peşine düşmeliyiz. Bölgemizin geleceği, ekonomik kalkınması için önemli olan budur.”

İYİDERE LOJİSTİK MERKEZİ ÇOK ÖNEM KAZANACAKTIR

“ İnşaatı devam eden Rize İyidere Lojistik Merkezine demiryolunun bağlanması çok önem kazanmaktadır. Çünkü karayolu ve denizyolunun bulunduğu bir Lojistik Merkezinin demiryolu entegrasyonu kombine taşımacılık bakımından çok önemlidir ve olmazsa olmazdır. Aksi taktirde Lojistik- Kombine taşımacılık kavramı ve işletmeciliği eksik kalacaktır.”

KARADENİZ İNSANI BUNDAN ÇOK YARARLANACAKTIR

“Karadeniz’den Erzincan’dan bağlanacak olan hızlı demiryolu hattı ile Karadeniz insanı Erzincan’a 1 saatte, Ankara’ya 4,5 saatte ve İstanbul’a 7,5 saatte gidilebilecektir. Yük taşımacılığı açısından değerlendirildiğinde; iç, doğu ve güney illerimizden ve GAP (Güney Doğu Anadolu Projesi) Harran Ovası ve Diyarbakır’dan Karadeniz’e, Lojistik Merkezlerimize, Avrupa ve Karadeniz’de sahili bulunan ülkelere ve limanlarına önemli bir yük-yolcu ulaşım arteri açılmış olacaktır.”

BU HAT FAYDALI OLMAZ

“Ankara’dan Samsuna planlanan hızlı demiryolunun, Karadeniz sahilinde önce Fatsa’ya kadar uzatılması, oradan da Sarp’a kadar uzatılması zaman zaman gündeme gelmektedir. Bu hat, yük işletmeciliği açısından fizibl çıkmaz, çünkü yolu bedava olan ve nakliye maliyeti dörtte bir olan denizyolu mevcuttur. Bu hattın boyunun 900 km olduğu ve maliyeti göz ardı edilmemelidir. Ancak uzun vadede ihtiyaçların şekillenmesine göre ele alınması söz konusu olabilecektir.”

DOĞU KARADENİZ’DE LİMANLARIN DEMİRYOLUNA BAĞLANTISI YOKTUR

“Doğu Karadeniz’de ve Limanlarında Demiryolu bağlantısı yoktur, oysa Doğu Karadeniz ve Limanları, Çin-Avrupa ulaşım arterinde ORTA KORİDOR denen güzergah üzerindedir ancak önemi anlaşılamamıştır! Şekil-4. Doğu Karadeniz ve limanları, yeni bir proje ile Avrupanın ortasındadır!
Çin-Avrupa ulaşım arterine bağlamak için ilk yapılacak yeni proje, Batum’da mevcut olan, Çin’den ve Türk Devletlerinden gelen demiryolunu Hopa limanına bağlamaktır. Batum- Hopa arası sadece 32 km’dir, yaklaşık yapım maliyeti 250 milyon dolardır. Hopa Limanı, Avrupa şehir limanlarına, Karadeniz ve Tuna Nehri ile bağlanacaktır, devamında, Hopa Limanı demiryolu hattı, Rize Lojistik Merkezine ve oradan da Diyarbakır-Erzincan-Trabzon demiryoluna bağlanmalıdır” 

Bu Proje ile, Doğu Karadeniz ve Limanları, Çin-Avrupa Ulaşım Arteri olan ORTA KORİDORU’nda Yerini Alacaktır. Doğu Karadeniz ve Ülkemiz, ekonomik olarak yeni bir ivme kazanacaktır.

“ Çin- Avrupa arasında- İpekyolunda nakliye ticareti hacmi yaklaşık 600 milyar Dolar civarındadır. Bu nakliye daha çok Güney Koridordan gemilerle yapılmaktadır ve 25 gün sürmektedir. Kuzey Koridor ise Rusya üzerinden demiryolu ile yapılmaktadır, ve daha uzun zaman almaktadır, savaş durumu da göz önüne alındığında bu koridordan nakil oranı daha da düşecektir. Türkiye ise Orta Koridordadır, en kısa yolundadır, geçen yıl yapılan blok trenlerle Pekinden Londraya yük treni 16 günde gitmiştir, haliyle en kısa sürede gidebilen bir durum oluşmuştur. Ülkemiz, Orta Koridorda bulunmasına rağmen, 600 milyar dolar pastadan payını alamamaktadır. Orta Koridoru güçlendirmeli ve alternatif ulaşım modlarını gerçekleştirmelidir. Bu konuda Çin ile ciddi işbirliklerimiz vardır ancak yavaş ilerlemektedir.Türkiye ve Çin arasında 2017/10171 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile işbirliği yapılarak “Türkiye üzerinden Avrupa-Çin demiryolu koridorunun ortak olarak geliştirilmesi” esas alınmıştır. Ayrıca Dış İşler Bakanlığımızın “Çok Taraflı Ulaştırma Politikasında” Orta Koridorun geliştirilmesi hakkında Anlaşmaların yapıldığı ve uygulama esasları belirtilmektedir.Ülkemizin bu anlaşmalar ve bakış açısına göre, Avrupa-Çin İpekyolunda 600 milyar dolarlık nakliye pasta payında payını artırılması için Orta Koridorun bulunduğu Anadolu üzerinden altaernatif ulaşım modlarını geliştirmelidir ve Batum- Hopa- Rize Lojistik Merkezi- Trabzon sahiline gelecek demiryolu ve bu limanlardan denizyolu ile Avrupaya ulaşım modu, birinci öncelikli bir alternatif yoldur. Zaman kaybetmeden hayata geçirilmelidir.”

BABAL SÖZLERİNİ ŞU ŞEKİLDE TAMAMLADI

Kısaca; Doğu Karadeniz için, öncelikle Batum’dan batıya uzatılarak Bölgeyi tarihi İpekyoluna bağlayacak demiryolu projesi, ve bakir bir ulaşım arteri olan Güneyden gelerek denize inecek demiryolu projesi ile, gerçekçi, fizibl, bu yöreyi şaha kaldıracak demiryolu projeleri hayata geçirilmelidir.

Trabzon Havalimanı, Karadeniz otoyolu, Rize- Artvin Havalimanı, Rize İyidere Lojistik Merkezi ve diğer limanlarımızdan sonra; Bölgemizi, Kombine Taşımacılık bakımından her yönden kavşak haline getirecek olan demiryolu bağlantı projeleri, en önemli altyapı projeleridir.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI